Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2013-juli-17 » Årets märkligaste silver(?)utrop  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2013-juni-7Sstempeln7-6-13  10:19 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Henke
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 7 juni 2013 - 12.50:   

Tjena alla

Som kontorschef på en pantbank kan jag kanske försöka reda ut några frågetecken här. Jag jobbar inte för företaget som ovanstående auktion gäller.

* Jag tror att anledningen till att auktionen stängts ner är för att det varit något fel på den. Om det rör sig om silver är utropspriset fel (skulle baserats på metallvärdet)om det rör sig om nysilver är texten fel. Istället för att ge sig in och ändra i en beskrivningen i en redan startad auktion väljer de att stänga ner den och starta den igen med en korrekt beskrivning. Kanske vet de inte 100% själva om det rör sig om silver eller nysilver. Jag skulle tro att de väljer att hålla undan den från hela auktionen och ta med den på nästa istället.

* Jag tror inte det rör sig om en pantsättare som löst lånet. Jag tror inte Sefina ger någon möjligheten att lösa lånet när de redan startat auktion på godset, men jag bara gissar jag kan ha fel.

* Skulle det vara så att det är nysilver så visar utropspriset inte nödvändigtvis vad man lånat på det. T.ex kan jag säga att jag lägger utrop på 1:- på många saker då jag inte tjänar något på att sätta bevakningspris för att istället sälja det i butik. Det är smidigare och många gånger bättre betalt att ta 1:- istället då varorna bjuds upp. Guldsmycken och liknande har man i stort sett alltid bevaknings/ fast utropspris på.

* Minimilån varierar från olika företag, vi har ett minimilån på 50:-. Så under det kan man inte låna.

* Som redan sagts kan man dela upp ett lån i så många olika auktionsutrop man vill egentligen.

* Kostnad/ränta skiljer sig också mellan olika företag/kontor. Vi tar ingen betalt om man inte hämtar sin pant. Vare sig exp. avg. eller ränta.

* Det kan vara svårt att avgöra om bestick är tillverkade av silver eller bara har en väldigt tjock plätering. Jag har själv missat detta.

* Pantsättaren kan inte lösa ett lån precis innan en auktion (hos oss iaf). Det står ett förfallodatum på pantsedeln dessutom skickar vi ut ett påminnelsebrev där ett sista datum står. Efter detta sista datum sätter auktionsförberedelserna igång vilket i regel tar 3-4 veckor. Skulle en kund komma under denna tid låter vi denna i regel reglera sitt lån om han önskar även om vi inte har skyldighet till detta. Så det innebär att när auktionen väl sätter igång är detta i regel ca 1 månad efter absolut sista datum som stod i brevet vi skickat. Så det skulle vara väldigt särskilda omständigheter om jag skulle låta en kund lösa ett lån som redan är på auktion. Om det redan finns bud på det skulle jag aldrig gå med på det utan istället hänvisa kunden till att buda på varan som alla andra.

* Det är inte så att vi måste få in en särskild summa utan vi får vad vi får så att säga. Skulle auktionerna efter våra omkostnader genera mer än vad vi får ta ut får pantsättaren överskottet. Har vi satt ett reservationspris räknas detta som klubbat belopp och överskottet räknas utifrån detta belopp. Skulle ingen köpa det så köper pantbanken det för utropspriset helt enkelt och vi får sedan göra vad vi vill med varan.

Här är min syn på det hela och lite hur vi jobbar. Är det någon som undrar något så är det bara att fråga på! =).

Mvh
Henke
Sstempeln
Medlem
Användarnamn: Sstempeln

Meddelande nummer: 45
Registrerat: 4-2013
Skickat fredag den 7 juni 2013 - 14.22:   

Det mesta jag skrev var ganska rätt då - men det är utmärkt att få korrekt information från en i branschen.

Tydligt är att pantbankerna gör på lite olika sätt - i de delar där de har frihet att göra så.

Jag inbillade mig att det fanns någon regel som sa att panterna ska kunna lösas in i det sista, men så är det uppenbarligen inte. Däremot finns tydligtvis pantbanker som faktiskt praktiserar det, om än det hör till undantagen.

Misstag ... ja, det kan vi alla göra - inte bara pantbanker :-O
Henke
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 7 juni 2013 - 15.37:   

Sstempeln - Ja i det stora hela skulle jag säga att ni var spot on ;).

Jag vet inte om det finns pantbanker som låter folk lösa fram till auktionsdag. I så fall kan jag tänka mig att de måste betala en kostnad för varje utrop ett lån genererat. Lek t.ex med tanken att ett lån på silver blir 25 utrop. Det innebär 25 auktionsbeskrivningar samt kanske iaf 100 foton som skall tas o redigeras. Har då kunden kanske lånat bara 1500:- skulle de innebära att man lagt ner en väldig tid på ett lån som i slutändan inte auktioneras. Därför tror jag att de flesta håller hårt på det slutdatum man sätter och inte på själva auktionsdatumet.

Det tar trots allt lång tid att göra iordning en auktion och inget företag vill lägga ner jobb gratis och i onödan. Sen tror jag att t.ex Sefina auktionerar alla sina utrop på Kaplans oavsett var i landet varan är belånad. Vilket innebär att allt deras pantgods måste skickas samt läggas fram för visning i Stockholm. Så jag tror inte de tillåter lösen efter ett visst datum eftersom det helt enkelt skulle bli väldigt väldigt dyrt att praktiskt lösa ett lån i Malmö där godset befinner sig i Stockholm. Men detta är som sagt bara spekulationer ifrån min sida. Det enda jag kan säga säkert är hur jag gör.

Den pantlånare som säger att han aldrig har gjort fel ljuger ;). Särskilt på mindre kontor då man kanske helt själv skall kunna värdera allt ifrån antikt silver till vintage skivspelare till konst till klockor till Orrefors vaser. Ja ni förstår själva, ingen är perfekt helt enkelt ;).

Men om någon undrar över något så är det bara fråga på, jag skall svara efter bästa förmåga!

Mvh
Henke
AB
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 9 juni 2013 - 19.30:   

För det första är det trevligt att du (Henke) är tillbaka, för det var väl du som gjorde en "blixtvisit" för något år sedan ? :-)

När du ändå är vänlig och vill besvara frågor, så vill jag passa på att fråga om du har tittat på "Stampen i Las Vegas" som går på TV ?
Finns det några hinder (lagar) för att bedriva en svensk pantbank på likadant/liknande sätt ?
Dom har förvisso öppet dygnet runt och är runt 40 anställda i butiken (som bevakas av en bjässe till entrévakt), men de säljer alla sina köpta och icke utlösta varor från den egna butiken. Och när de är osäkra på någon varas äkthet och värde, så ringer de efter "experterna".

Dessutom tar de hjälp av olika hantverkare för att renovera dom objekt (bilar, flygplan, motorcyklar, leksaker m.m.) som är i behov av detta, innan de säljer vidare.
Henke
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 11 juni 2013 - 1.00:   

Tjena

Jag har allt hängt här ett tag och både svarar och postar ibland, kanske inte så regelbundet dock ;).

Jag har sett Stampen i Las Vegas några gånger och mitt intryck är att detta tyvärr som många andra "reality" program ifrån Usa är extremt scriptat och regisserat. Nog väldigt få grejer där som bara händer så att säga.

En pantbank liknande den skulle aldrig få drivas i Sverige. I Sverige måste man ha tillstånd ifrån länsstyrelsen för att få driva Pantbank och då finns de mängder med lagar och regler som måste följas.

Det finns stora skillnader ifrån pantbanker världen över men jag kan jämföra t.ex. med Usa. Ränteskillnader mellan Usa och Sverige är stora, det är helt enkelt mycket dyrare att låna i Usa. Det är även så att man har kortare tid på sig att reglera lånen i Usa mot vad man har i Sverige. I Sverige får aldrig en pantbank heller köpa in något över disk utan allting läggs juridiskt upp som ett lån, som det senare står låntagaren fritt om denna vill lösa eller inte.

Om ett lån inte löses ut måste detta auktioneras jag får alltså inte sälja något rakt över disk utan varan måste först ut på en auktion. Skulle jag personligen vilja köpa någon vara vi har på auktion måste jag vara med och bjuda på denna precis som alla andra. Det är även så att vid en auktion är det reglerat hur stor vinst pantbanken får göra. Gör vi större vinst än denna måste vi dela med oss av denna till den ursprungliga låntagaren. Detta är ju ett stor skillnad mot Usa. Där är det pantbankerna fritt att köpa en vara och sedan göra hur stor vinst de vill utan att den de köpt varan av får ta del av denna. Som kund är man alltså mycket bättre skyddad i Sverige. Det finns inget intresse att som pantbank "lura" av en kund en vara väldigt billigt eftersom vi då ändå måste kompensera kunden för detta senare i så fall.

Sen är det ju väldigt sällan men egentligen får in speciella samlarföremål av typen "Charles Lindberghs propeller". 99,9% är ju standardföremål som inte kräver någon större expertishjälp. Men visst händer det att jag frågar runt om jag är osäker, både för min del men ofta för att jag känner att jag vill göra en korrekt värdering å kundens vägnar. Väldigt ofta ställer jag dessa frågor i publika forum då jag upplever att man får snabbast och bäst hjälp där. Om jag vänder mig till särskilda experter är detta oftast när det gäller klockor och ädelstenar. När det gäller större diamanter brukar jag rekommendera kunden att vi skickar den till en särskild värderingsman eftersom detta ofta leder till att de kan låna mera på varan. I regel har jag ju rätt bra koll på vad det handlar om men ett expertutlåtande väger ju ändå tyngre vid en eventuell försäljning, skall kunden inte sälja så är det ändå bra att få ett papper vid t.ex försäkringsfrågor.

När det gäller renoveringar och dylikt görs detta aldrig inför första auktionen eftersom varan då måste auktioneras i samma skick som den pantsattes. Det är ju heller inte vettigt för oss att göra detta då det kostar pengar för oss men vi inte tjänar på det då kunden får den eventuella mer vinst detta ger. Men ofta vid en pantsättning kan vi ju fråga kunden om denna avser lösa lånet eller inte (om den inte gör det lägger vi lånet på en kortare lånetid vilket både vi och kunden tjänar på. Kunden av den anledningen att vinsten vi får göra vid en auktion innan vi måste dela med oss är lägre och vi då vi slipper binda upp kapital lika länge)är varan då defekt i någon form och vi anser att det lönar sig att laga så talar vi ju om detta.

Skulle dock varan vid en auktion inte säljas för det minimibelopp vi satt så står det pantbanken fritt att göra vad vi vill med denna. Då händer det ibland att vi anser att varan måste fixas till innan vi säljer eller auktioner denna igen.

Det blev mycket text och lite omständigt formulerat men jag hoppas att ni kunde hänga med.
Henke
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 11 juni 2013 - 1.01:   

Kortfattat, nej det funkar inte som i detta tv-program i Sverige och ärligt talat tror jag inte det gör det på många ställen i Usa heller (om något).

Mvh
Henke
AB
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 11 juni 2013 - 22.12:   

Misstänkte nästan det :-)
Tack för ditt svar.