Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2013-juli-17 » Ser man sällan  

Författare Meddelande
B. Hult
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 30 juni 2013 - 15.37:   

Servettringar i tenn. Men stämplarna går jag bet på.
Vem vart och när?

a

b

c
Hose
Medlem
Användarnamn: Hose

Meddelande nummer: 2674
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 30 juni 2013 - 16.23:   

n4 fortæller at det er 1844
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2598
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 30 juni 2013 - 16.23:   

Inskriptionen tyder inte på någon nyare produktion och det gör inte stämplingen heller.
Det var inte så sällan man vände på bokstäver och man ser frekvent felvända S och N. Om vi antar att det står N4, det kan knappast vara annat än en årtalsbeteckning, så skulle årtalet vara 1843. Vid den tiden använde man fortfarande vapen/bilder för att ange mästarens stämplingsort. Det skulle vara mittstämpeln.
Det finns en utmärkt förteckning över svenska tenngjutare, men där finns inte OH. med. Dessutom saknas kontrollstämpeln, den s.k. sveaskölden. Det är troligt att den inte stämplades på så här små saker, så det kan vi lämna därhän.
Om vi koncentrerar oss på mittstämpeln, så tänker man nog först på någon av orterna Karlstad, Arboga och Örebro som i sitt vapen haft en örn.
Någon med initialerna OH vid den här tiden fanns bara i Örebro och han var silversmedsmästare. Det är naturligtvis bara en kvalificerad gissning att upphovsmannen skulle vara denne Olof Hoffstedt i Örebro som var verksam där 1830-1879. Det hade inte varit något problem för honom att göra några servettringar i tenn.
Med lite släktforskning runt 1843, kunde man kanske t.o.m. finna personen bakom namngravyren.
Finns det någon historia som pekar i min förmodade riktning?
B. Hult
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 30 juni 2013 - 16.36:   

Ett loppisfynd. Servettringen kommer från säljarens morföräldrar i Dalarna, orten frågade jag aldrig om. Trodde att jag skulle reda ut det när jag kom hem till läsglasögon och Bruzellis bok, men icke;)
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2599
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 30 juni 2013 - 16.49:   

Ursprunget i Dalarna, kanske södra Dalarna, ligger ju på bekvämt avstånd från Örebro. Min teori pekade kanske åt rätt håll :-)
För att få kontrollstämplat sitt tenn måste man vara registrerad som tenngjutare och det var Hoffstedt uppenbarligen inte. Det kan vara av den anledningen som sveaskölden saknas.
Det finns inga uppgifter om hur många småsaker i tenn som kom i omlopp, ringarna kan höra till den kategorin.
Ändock, jag tycker mig se något som skulle kunna vara en sveasköld i kanten på ringen. Förmodligen en skada, men kolla i alla fall.
Ring
B. Hult
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 30 juni 2013 - 17.05:   

Ingen sveasköld. Örebro och Hoffstedt låter rimligt. Någonstans i bakhuvudet har jag för mig att jag har sett ett annat tennföremål tillverkad av en silversmed, kommer inte på vad just nu bara.