Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2013-november-20 » Svenska silver designe  

Författare Meddelande
jerkuc
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 24 augusti 2013 - 19.55:   

Hej kan ej hitta sammanstälning över svenska silver designe dvs hur dem stämplar eller skriver under sina smycken
Ordning och reda!
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 24 augusti 2013 - 20.52:   

De, inte dem. Tre fyra, fem grisar är mer än den som "loosat" skolans kurs i svenska..
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2636
Registrerat: 9-2009
Skickat lördag den 24 augusti 2013 - 23.57:   

Jag har inte sett någon sammanställning över formgivare av silver och guld. Det kanske någon har gjort, annars hade det varit en intressant uppgift. Det finns ju rätt många, Wiven Nilsson, Efva Attling för att bara nämna några få. Jag tror säkert att många av oss har sådana stämplar sparade och de kunde ju samlas här. Genom att klippa och klistra kunde vi skapa en förteckning som sedan kunde återfinnas under Nyckeordssökningen vid behov.
Yvoeks
Medlem
Användarnamn: Yvoeks

Meddelande nummer: 27
Registrerat: 9-2009
Skickat tisdag den 27 augusti 2013 - 9.46:   

Om ni inte känner till den redan så kommer här en länk som jag använt mig av för att kolla stämplingar på bestick.
http://www.silverklubben.se/index.html
Hls Yvonne E
Ebba och Lisa
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 27 augusti 2013 - 12.25:   

Ordning och reda! Vad har grisarna med saken att göra? "Fler" bättre än "mer".
Silverdesigner i plural? Silverdesigners? Silverdesignrar? Vi skulle välja silverformgivare. Det eviga problemet med "de" och "dem" löses enklast med bruk av talspråksformen "dom".
Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 245
Registrerat: 9-2009
Skickat fredag den 30 augusti 2013 - 22.59:   

Jercuks efterlysning och LES svar påkallar kanske särskild uppmärksamhet i detta forum. Kanske skulle ett referensdokument upprättas till allas glädje, med lite upplysningar om silversmeden?

Listan skulle då uppta namn som Sigvard Bernadotte (för firma Jensen), Erik Fleming (för Svenskt Tenn och Atelje Borgila), Jacob Ängman, givetvis Wiven Nilsson, men inte Karl Andersson, som mest gjorde standardsilver, Rey Urban m.fl.

Nya namn som Efva Attling och Maria Nilsdotter hör inte gärna hemma här, tiden är för kort och överlevnaden av deras hantverk är långt från bevisad. En förteckning bör ha skarpa kvalitetskriterier för att vara en kompass för god konst, och endast tiden, och kritiken över tiden, avgör detta.

Sen kan man ju undra över om inte formgivare på 1700-talet, som Jean-Eric Rehn hör hemma här, - som absolut påverkade formspråket också i silversmide.

I detta senare avseende kanske Kha kastar sig in i debatten, och listan som ovan antytts bör rimligtvis göras mer komplett. För övrigt, vem hittade på uttycket och anglisismen design? Vad är det för fel på de svenska uttrycken formspråk, formgivning och gestaltning, och då i kombination med funktion? Det är det goda silversmeder ägnar sig åt, sen århundraden likaväl som nu.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2645
Registrerat: 9-2009
Skickat fredag den 30 augusti 2013 - 23.17:   

jercuk frågade visserligen efter formgivare som signerat sina smycken, men eftersom många även formgav bestick, ljusstakar och annan korpus, kunde listan göras längre. Man borde då hålla sig till signaturer. Många silversmeder formgav sina egna föremål utan att signera dem och de faller på så sätt utanför den tilltänkta listan.
jerkuc
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 1 september 2013 - 22.18:   

http://www.leimat.fi/sv/design/designstaemplar
typ denna fast för svenska
uhj
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 25 oktober 2013 - 14.13:   

Är Efva Attling formgivare? Jag uppfattar hennes varor som trendiga, tillverkade utomlands. Hennes utbildning, en kvällskurs, men affärskvinna.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2730
Registrerat: 9-2009
Skickat fredag den 25 oktober 2013 - 15.42:   

Även om Efva Attlings lärlingstid hos silversmeden Bengt Liljedahl i Stockholm blev avbruten av den lovande modellkarriären, så återupptog hon yrket så småningom och det med egna smycken som hon själv formgivit. Kvällskurs är inte det samma som lärlingsutbildning.
Det säger sig själv att hon så småningom, etablerad, och med en ökande försäljning inte hinner med tillverkning själv och att den sker utomlands. Det är med all säkerhet så, att formgivare inom olika områden bara medverkar i utvecklingsfasen. Sedan kan man diskutera om det är riktigt att signera smycken som man formgett, men låtit någon annan tillverka. Så gjorde, för att nämna en, Wiven Nilsson med sina smycken och sin korpus. Raden kan göras lång!
Jag skulle föredra att få ett signerat smycke som verkligen var tillverkat, Hand made, av silversmeden själv. En affärskvinna som låter den kollektion hon formgett bli tillverkad utomlands, befinner sig i ett stort sällskap.
Peter_h
Medlem
Användarnamn: Peter_h

Meddelande nummer: 216
Registrerat: 3-2013
Skickat fredag den 25 oktober 2013 - 17.05:   

Och glöm inte Theresia Hvorslev! Hon är visserligen danska till börden, men verksam i Sverige sedan många år. Så vitt jag vet tillverkar och signerar hon själv sina alster i ateljén i Lidköping. Titta in om ni har vägarna förbi! Helt underbara smycken.
Knekten
Medlem
Användarnamn: Knekten

Meddelande nummer: 170
Registrerat: 12-2009
Skickat fredag den 25 oktober 2013 - 20.51:   

Bra att Les tar upp detta med ursprung av det vi tror är produkter som kommer från upphovmannens egen hand. Verkligheten är som Les säger och det gäller såväl nu som då. Hur mycket har Rembrant målat med egen hand? Vad av allt som tillskrivs den store Friberg har han själv drejat. Hans Hedberg däremot lade nog sin egen hand vid sina underbara objekt, inte minst vid glasyren. Zorn målade själv och även kluddmästaren nr 1 och tillika färgslösaren Bengt Lindström. Bertil Vallien har såvitt jag vet inte blåst något glas själv (men han övervakar processen), inte heller Gate, Hald eller Lindstrand m fl gjorde mer än formgav och övervakade och godkände utförandet. Men detta faktum är väl de flesta medvetna om när de köper och betalar stora pengar. Och det står naturligtvis den som vill betala för detta fritt att göra så.
uhj
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 27 oktober 2013 - 14.50:   

Är Theresia danska? Född Ericsson. Dotter till ägaren av Mema, Lidköping, numera del av GAB/Gense.
Inte ens Eiffel byggde tornet själv.
Peter_h
Medlem
Användarnamn: Peter_h

Meddelande nummer: 223
Registrerat: 3-2013
Skickat söndag den 27 oktober 2013 - 15.28:   

Sorry, hon kanske är gift Hvorslev och det är ett danskt efternamn.