Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2013-oktober-16 » Solkors i silver - hängsmycke  

Författare Meddelande
CLPR
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 3 september 2013 - 9.53:   

Har ett solkors i silver - stämplat med kattfot och ett s. Hängsmycket som har en kraftig ögla har nära öglan inslaget ett M på samma sida som s:et ock kattfoten, som är inslaget i korsets mitt.
Smycket är ca 32 mm i diameter och ger ett robust intryck.
Mina frågor är: Vad står M för och vad innebär kattfoten och s för då det gäller silverhalt eftersom det inte finns andra stämplar?
Jag utgår från att det är ett M eftersom det i så fall är rättvänt i förhållande till de två andra inslagen på samma sida.
Annars kan det kanske var ett W?
Ålder?
Tacksam för svar. Har tyvärr ej tillgång till kamera.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2190
Registrerat: 8-2009
Skickat tisdag den 3 september 2013 - 10.11:   

Mystiskt, du borde visa en bild av stämplarna och förmålet annars blir det bara gissningar...M kan stå för Malmö om det nu skulle vara en ortstämpel. Men det kan även betyda andra orter. Ramformen och fonten är avgörande. Om föremålet är svenskt borde det ytterligare finnas årsstämpel och mästarstämpel, så kolla nu på nytt och återkom med bilder.

Generellt sett så innebär kattfoten och S att silverhalten är minst 830/1000 men utan att se föremålet och stämplarna kan det betyda nästan vad som helst, tom en förfalskning.
Hose
Medlem
Användarnamn: Hose

Meddelande nummer: 2712
Registrerat: 8-2009
Skickat tisdag den 3 september 2013 - 10.36:   

Det er sikkert ikke en katfott, men et importstempel.
CLPR
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 3 september 2013 - 19.14:   

Har kollat själv och funnit att årsbeteckningen, som infördes 1759 blev frivillig, liksom ortsmärket, som infördes1689, 1 juli 1988.
På mitt solkors, enl tidigare beskrivning, har tydlig kattfot som är kompletterad med bokstaven s. Detta införs 1912 samtidigt med "ovalen" för importerat silver. 1988 ersätts "ovalen" med kattfoten.
På mitt solkors finns inslaget med rund kant ett dubbelve med versal, vilket stämmer designmässigt med ortsstämpeln från Visby.
Informationen tagen ur A.Tonkins Samlarboken 1993
Henke
Medlem
Användarnamn: Henke

Meddelande nummer: 19
Registrerat: 7-2013
Skickat onsdag den 4 september 2013 - 13.18:   

Detta är ju bara en gissning eftersom bilder inte finns. Men det är vanligt att kopior av äldre smycken från bronsålder/vikingatid etc tillverkas och säljs på just Gotland då mycket om deras turism fokuserar på Gotlands historia. En stämpel med kursivt W i cirkel innebär mycket riktigt just Visby.

Så skulle tro att smycket är en modern kopia på ett äldre smycke eller liknande.

Nästan alla modernare smycken är i 925 silver.

Mvh
Henke
Hose
Medlem
Användarnamn: Hose

Meddelande nummer: 2713
Registrerat: 8-2009
Skickat onsdag den 4 september 2013 - 14.30:   

Tænk hvad et billede kunne betyde.
CLPR
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 5 september 2013 - 11.24:   

Jajjamännsan Henke!
Tack föe ditt inlägg.
Sstempeln
Medlem
Användarnamn: Sstempeln

Meddelande nummer: 84
Registrerat: 4-2013
Skickat fredag den 6 september 2013 - 15.28:   

Med all respekt för Henkes kunnande, så känns det ändå som om något inte stämmer.
Inte för att några direkt felaktiga svar har lämnats, men det finns en del som verkar ha förbisetts, för att kunna placera detta i Visby.

Om vi utgår från CLPR:s uppgift att det är den svenska kontrollstämpeln "kattfoten" (tre kronor i trepassform) - och inte importstämpeln (tre kronor i oval) - så bör smycket antingen vara svensktillverkat, eller importerat fr.o.m. 1988.

Från detta datum krävs endast, för guld (över 1 gram), en haltstämpel samt antingen "kattfot" eller ansvarstämpel = tillverkarstämpel, som är möjlig att härleda.
Det är alldeles riktigt att från 1988 är års- och ortsstämplar frivilliga, och att det inte längre finns något stämplingskrav för silver.
Vad som däremot är väsentligt är haltstämpeln, om det nu alls ska stämplas.

Av egen erfarenhet vet jag att kontrollinstansen (SP) INTE stämplar ett silverföremål med enbart "kattfot" och tillhörande "S" (i sexkant). De stämplar även "830", om det är den silverhalten som gäller.
Vid lägre silverhalt (lägst 800 godkänns nu) måste haltstämpel finnas INNAN föremålet presenteras för kontroll, och kan stämplas med "kattfoten".

"Kattfoten" garanterar idag att det är silver av lägst godkänd halt, men används således inte utan haltstämpel.
Enbart haltstämpel förekommer naturligtvis, men bevisar ingenting. Den går ju inte att härleda.

Beträffande de frivilliga års- och ortsstämplarna, så låter det ytterst osannolikt att någon skulle stämpla exempelvis Visbys "W" (i godkänt utförande), men inte slå en namnstämpel.
Jag kan inte påminna mig att någonsin ha sett ett svenskt föremål, stämplat med enbart kattfot/S/stad - inte efter 1974 (då haltstämpel infördes som ett krav), och knappast tidigare heller.
Om någon har ett sådant exempel, som kan ledas i bevis, skulle jag uppskatta mycket att få ta del av det. Så får vi alla lära oss något nytt (vilket inte skulle vara första gången).

En import före 1913 är inte heller trolig, eftersom det då inte stämplades något "S", utan enbart "kattfoten".

Slutsatsen måste bli att CLPR:s smycke trots allt är importerat före 1974, och att bokstaven är en tillverkarstämpel - möjligen tysk - och egentligen då inte i sammanhanget nödvändig.
Det finns många importvaror med enbart "tre-kronor-stämpel + S". Enligt den tidens regler garanterar det då en lägsta halt av 830.

Jag misstror inte CLPR:s förmåga att se skillnaden på de båda tre-kronor-stämplarna, men ibland är det faktiskt svårt att avgöra vilken stämpel som slagits - speciellt på smycken med små lediga ytor.

Det finns flera tyska tillverkare som använder enbart en bokstav som stämpel. Vid tillverkning för export saknas ofta den tyska månskäran/kronan.
Det är inget konstigt med det.
Någon säker slutsats kan vi naturligtvis inte dra då vi inte för se stämplarna.
Jag vill bara rent allmänt sett upplysa om vad som är tänkbart, möjligt och sannolikt.