Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2014-januari-2 » Sötvattenspärlor, saltvattenpärlor?  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2013-december-5Konstnovisen5-12-13  22:44 
Arkivera tills 2013-december-15Konstnovisen15-12-13  20:21 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Henke
Medlem
Användarnamn: Henke

Meddelande nummer: 37
Registrerat: 7-2013
Skickat söndag den 15 december 2013 - 20.45:   

Med tanke på att jag i detta fallet är auktionshuset så uppstår ju vissa problem ;).
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2347
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 15 december 2013 - 21.05:   

Men bästa Henke, trösta dig med att det finns ingen regel utan undantag, anse dig som undantaget :-O:-O:-O
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 148
Registrerat: 9-2013
Skickat söndag den 15 december 2013 - 21.45:   

Haha ja se där! En eloge för att du är medveten om vad du har för kunskap och inte har, och har påbörjat sökandet efter mera! Om du ska jobba professionellt med detta och förväntar dig att få in så pass mycket pärlor att det är bra att ha specialkompetens på det så tycker jag att du ska ringa och prata med Gewers och köpa en introduktionskurs.

Annars finns det numera lite gemmologer här i landet som säkert kan åta sig mindre konsultuppdrag. Då ber du bara kunden att lämna smycket för värdering av specialist och köper ett par timmar av gemmologen någon gång i veckan/månaden.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2348
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 16 december 2013 - 8.15:   

...eller så frågar du oss, det är är ju gratis! :-) Minns vad jag sade om expertisen och diletanten :-O:-O:-O
Henke
Medlem
Användarnamn: Henke

Meddelande nummer: 38
Registrerat: 7-2013
Skickat måndag den 16 december 2013 - 13.06:   

Hej igen

Jodå jag pratar allt med den gode Jonas ibland och det har hänt att vi låtit honom eller någon annan på Gemma kika på pärlhalsband ibland. Problemet är att det är så dåligt betalt för pärlor idag på andrahandsmarknaden att det i regel inte lönar sig att få dessa värderade.

Det är ju de få gånger man märker att det kan vara något speciellt. Men frågan gällde framförallt så att man kan skriva rätt i en auktionstext helt enkelt bara för det är roligare för kunden att veta.

Ibland finns det ju t.ex lite småtips man kan använda sig av. Tänkte i banorna att någon av pärlsorterna kanske fluorescerande mer en någon annan eller den sorten av små hjälpsamma tips. Men som sagt, var som jag misstänkte, det är helt enkelt väldigt väldigt svårt. Många gånger kanske man måste röntga etc. för att vara helt säker.

Vi har en pärlcollier på en auktion nu som jag kände det kunde vart kul att kunna säga något mer om exempelvis: http://www.tradera.com/3-radigt-parlhalsband-las-i-vitguld-med-diamanter-rubin-- auktion_240301_198272257

Jag skulle kanske gissa på naturliga sötvattenspärlor, men det kan ju vara helt fel. Ett halsband som detta kommer vi skicka iväg på värdering om vi inte får det sålt Men vore kul att redan nu ha den kunskapen att kunna säga mer om det.

Men ser vi på ett som detta: http://www.tradera.com/halsband-med-parlor-och-jade-las-i-18k-vitguld-med-diaman t--auktion_302649_197555851 är det ju ingen idé att skicka iväg det.

Jamen! Tack alla

Mvh
Henke
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 150
Registrerat: 9-2013
Skickat måndag den 16 december 2013 - 13.49:   

Det enda man kan säga utifrån en bild är att det SER UT att vara keshipärlor, men sedan måste man ha dem i handen för att vara någorlunda säker, och som du säger kanske röntga dem för att vara helt säker.

Det man kan säga generellt sett är att äldre sötvattenspärlor har sämre lyster än saltvattenspärlor och att nya sötvattenspärlor har en mjukare karaktär i lystern än saltvattenspärlor, även om den är lika stark. Detta beror på att pärlemorlagren är tjockare än i saltvattenspärlor, men detta är en mycket subjektiv bedömning som kräver att man har sett mycket pärlor. Sedan har sötvattenspärlor oftast men inte alltid lite mer variation i färgen i sina övertoner, medan saltvattenspärlor är mer rent silver, gula eller rosa. Också mycket subjektivt och beror på att sötvattenspärlor eftersom de oftast är billigare inte sorteras lika noggrant, men om det är bättre kvalitet på strängen så är dem noggrant sorterade och har ingen nämnbar variation i färg..

Nu för tiden har odlade sötvattenspärlor av bra kvalitet oftast ingen instoppad kärna, så de ser ut att vara äkta pärlor innan man gör vidare tester på dem. Pärlor med kärna, både söt och saltvattens, går att känna igen om du håller dem i motljus mot en stark ficklampa, då ser du det odlade ytterskiktet tydligt i kontrast mot kärnan.
AB
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 16 december 2013 - 21.34:   

Här finns lite mer att läsa :
http://www.sophiessilver.se/parlor-sotvatten.htm

...och idag förstår jag varför min "pärla" till fru smålog när hon berättade att ett orientpärlehalsband skulle vara fint att äga :
http://www.sophiessilver.se/parlor-saltvatten.htm
Guldsmeden som jag besökte idag berättade att en liten, liten äkta orientpärla kostar drygt 2000 kr att köpa, om man hittar någon.

Men vad är "snäckskalspärlor" för något?
https://www.google.se/search?q=runda+sn%C3%A4ckskalsp%C3%A4rlor&tbm=isch&tbo=u&s ource=univ&sa=X&ei=DmOvUp3DCOqp4ATX64Ag&ved=0CE0QsAQ&biw=1043&bih=513
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 151
Registrerat: 9-2013
Skickat måndag den 16 december 2013 - 21.55:   

Ja, äkta pärlor i nya halsband går nästan inte att få tag på, men ironiskt nog så är det ofta möjligt att köpa gamla halsband med äkta pärlor mycket billigare än vad en odlad sträng kostar idag p.g.a. att de i regel är mycket mindre än vad som är populärt idag och att det är få som ens uppmärksammar att det är orientaliska pärlor de har vid dödsbodelning. Stora orientaliska pärlor är oerhört sällsynt dock och MYCKET kostbart. Går man tillbaka till tiden innan odlade pärlor blev vanligt så värderades pärlor mycket högre än diamanter. Cartiers palats på 5th Avenue i New York byttes t.ex. mot ett pärlhalsband en gång i världen och det ansågs då vara ett jämnt byte.
Henke
Medlem
Användarnamn: Henke

Meddelande nummer: 39
Registrerat: 7-2013
Skickat tisdag den 17 december 2013 - 11.48:   

Snäckskalspärlor, majorcapärlor etc är inga pärlor alls utan en sörja man rör ihop och formar till pärlor och som liknar pärlor.

Så vitt jag vet iaf ;).