Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2014-februari-5 » Silversmed Hallberg  

Författare Meddelande
Vargklo
Medlem
Användarnamn: Vargklo

Meddelande nummer: 16
Registrerat: 12-2013
Skickat fredag den 3 januari 2014 - 17.46:   

Jag har fått ärva en liten silvervas (eller kallas det pokal?) som är ovanligt lättdaterad, eftersom det dessutom är graverat 1897 på framsidan. Min morfars far fick den (eller köpte den) som minne efter att ha gått ut ridskolan på Strömsholm.

Dateringen och härkomsten är ju klarlagd, men det skulle vara intressant att veta något mer om namnet Hallberg och vad som finns att veta om denne silversmed.
1
2
Knekten
Medlem
Användarnamn: Knekten

Meddelande nummer: 360
Registrerat: 12-2009
Skickat fredag den 3 januari 2014 - 20.06:   

Det förefaller mig som om den som stämplat inte är en person som gick i första ledet under folknykterhetens dag.
Omvänt som det nu är kan det vara CG:s mindre väl kände cousin Jean Gustave förstås. Det franskt klingande namnet var då på modet och även nu, jfr med Charles Philip, monarkens son. :-)
Sstempeln
Medlem
Användarnamn: Sstempeln

Meddelande nummer: 183
Registrerat: 4-2013
Skickat fredag den 3 januari 2014 - 22.17:   

:-O :-O
En intressant iakttagelse av Knekten!
Hur kan detta ha gått till?
Visst förekommer det svagt slagna stämplar, och även felvända bokstäver i gamla silverstämplar - men i Hallbergs fall får man väl anta att det bör ha varit fråga om en och samma stamp för hela namnet. C:et slogs knappast separat. Alltså tycks de ha fått en stamp levererad med en felvänd bokstav.
Att det skulle vara något annat än C.G.HALLBERG är väl rätt uteslutet. Någon J.G.HALLBERG finns inte beskriven någonstans - särskilt inte i Stockholm, som är den enda stad som 1897 har något annat än en bokstav i stadsstämpeln.
Visst måste det vara Stockholms S:t Erik här.

Därför undrar jag en smula om Vargklo funderar utifrån just "J.G.", eller om haon är omedveten om att firman C.G.Hallberg, tillsammans med GAB (Guldsmedsaktiebolaget) torde vara Sveriges vanligast förekommande namnstämplar/tillverkare - under en mycket lång tid?
Om Hallbergs finns det mycket att läsa ...
Vargklo
Medlem
Användarnamn: Vargklo

Meddelande nummer: 19
Registrerat: 12-2013
Skickat fredag den 3 januari 2014 - 23.37:   

Tack för detta, jag visste inte om J.G. var någon annan halvkändis, men det måste ju vara C.G. efter att ha läst era kommentarer :-)
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2968
Registrerat: 9-2009
Skickat lördag den 4 januari 2014 - 0.22:   

Nu frågar ju Vargklo om denne Hallberg och även om bolaget är välkänd och ymnigt förekommande på silverpjäser, så fanns det en man bakom namnet.
Carl Gustaf Hallberg föddes 1824 i Stockholm och arbetade sedermera som gesäll hos Christian Hammer. Han öppnade en egen verkstad i Stockholm 1860 och stämplade från 1864 med det välkända CGH. Hallberg avlider 1888 på våren, endast 64 år gammal, men har redan 1879 överlåtit rörelsen till sin butiksföreståndare Jean Jahnsson. Firman ombildas till aktiebolag 1896. Din bägare är alltså stämplad av bolaget året efter dess bildande och långt efter Hallbergs död.