Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2014-februari-5 » 2000-åriga örhängen i guld  

Författare Meddelande
Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 344
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 27 januari 2014 - 19.06:   

Denna fråga förefaller har förlorats, i minneslucka, eller värre, i glömska. Den är rest två gånger här på Ap. De föremål som visats i underhållningsprogrammet Antikrundan på SVT är alltför sensationella för att försvinna i ett töcken.

En genomgång av möjligtvis liknande föremål på Medelhavsmuséet i Stockholm, som då har en betydande samling av guldmycken, delvis genom donationer, från både etruskisk, grekisk, romersk och egyptisk klassisk tid ger ingen ledtråd. Där finns gott om örhängen, och i guld, men de ger ingen ledtråd, vare sig vad avser fågelmotivet eller de vidhängande klockorna.

Vad vi nu saknar är någon paleontolog-biolog som bör kunna identifiera klockorna till att avbilda (dåtidens) frökapslar av blåklint, lotus, eller vallmo och på den vägen kunna identifiera en motivkrets. Vad ytterligare saknas är om någon nyfiken Ap-läsare gjort någon djupdykning hos Historiska Muséet, där kan finnas något spår.

Yngve Johansson, med all respekt, ansåg så småningom örhängena vara grekiska, utan att ange varför. Det borde kunna komma fram mer kunskap i denna fråga, örhängena är en helt sensationell upptäckt och antagligen TV-programmet Antikrundans mest märkvärdiga uppvisning, ljusår ifrån de vanliga plättlaggarna från Dalarna och keramik från 1950-talet. Provinskonst i all ära, men var är museifolket och konsthistorikerna som skulle kunna säga något i frågan? Läser dom inte Ap?

De tidigare trådarna är dolda i arkiven. Om någon är intresserad, kan vi få hjälp med ny hänvisning?
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3051
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 27 januari 2014 - 20.13:   

En återblick kommer här;
och här;
och här;