Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2014-mars-5 » Serviettering  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2014-februari-14Knekten14-2-14  19:03 
Arkivera tills 2014-februari-15Rysk gäst15-2-14  20:06 
Arkivera tills 2014-februari-16Les16-2-14  1:00 
Arkivera tills 2014-februari-16Qrts16-2-14  13:24 
Arkivera tills 2014-februari-16Qrts16-2-14  14:25 
Arkivera tills 2014-februari-17Rysk Gäst17-2-14  10:37 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Melker von Brylling
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 17 februari 2014 - 10.43:   

En kuriositet i sammahanget är att vissa släkttavlor härleder Konstantin Monomachos bakåt till Hamdaniderna i Mosul och därigenom skulle redan Rurikarna vara släkt med profeten Muhammed, visserligen på en sidogren men ändå.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2512
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 17 februari 2014 - 12.33:   

Ja det är lite svårt med vem är vem. Det finns en sägen som berättar att Rurik kom from Roslagen i Sverige. Han lär ska ha fått någon form av ordning i landet och att det fått sitt namn Ryssland från Roslagen/Rurik osv. osv.
Nå sägner är sägner, men om man läser Frank G. Bengtssons bok Röde Orm hemma och i österled förklarar den en massa saker beträffande det forna "Ryssland".

Att han skulle vara släkt med Mohammed tar jag med en stor nypa salt. Jag är också släkt med Adam :-O:-O:-O
Melker von Brylling
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 17 februari 2014 - 13.08:   

Jo man når ju rätt fort till det alltomfattande trädet. Finns ett som går tillbaka till Gilgamesh och det bör ju vara i stort sett komplett.
Vi är alla människor.
Rysk Gäst
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 17 februari 2014 - 13.32:   

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_haplogroups_of_historical_and_famous_figure s#N_.28Y-DNA.29

Rurik of Novgorod[edit]
Rurik, whose male-line descendants founded Kievan Rus', and ultimately the Tsardom of Russia including Ivan the Terrible until 1598, belonged to the Uralo-Finnic Y-DNA Haplogroup N (N1c1).[70][71] Most living Princes of the Rurik Dynasty or Rurikids also belong to this haplogroup, specifically those descending from Vladimir II Monomakh. The remainder belong to Haplogroup R1a (Y-DNA) below, and so have been suggested to be of Slavic origin.

Se tabellen (med vidare länkar)i den bifogade länken
Rysk Gäst
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 17 februari 2014 - 13.40:   

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_haplogroups_of_historical_and_famous_figure s#N_.28Y-DNA.29

Rurik of Novgorod[edit]
Rurik, whose male-line descendants founded Kievan Rus', and ultimately the Tsardom of Russia including Ivan the Terrible until 1598, belonged to the Uralo-Finnic Y-DNA Haplogroup N (N1c1).[70][71] Most living Princes of the Rurik Dynasty or Rurikids also belong to this haplogroup, specifically those descending from Vladimir II Monomakh. The remainder belong to Haplogroup R1a (Y-DNA) below, and so have been suggested to be of Slavic origin.

Se tabellen (med vidare länkar)i den bifogade länken
Melker von Brylling
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 17 februari 2014 - 18.32:   

En omständighet som gör släkttavlorna lite osäkra är att även dom höga och mäktiga ville ha rejält fina anor att visa upp. Så ville Kalle-Magnus visa släktskap med romarna, Romanoverna med rurikätten osv. Ofta beställde man en släkttavla som visade släktskap med den ene eller andre forntida potentaten. Araberna har ju som sina kusiner släkttavlor som går tillbaka till Abraham och den här ofta uppdykande profeten Muhammed uttalade stor tvekan inför alla dessa släktutredningar. "Lyssna inte på släktforskare, dom är lögnare". Hans skepsis kan ju bero på att han förvägrats hjälp med sina egna anor men härom vet vi intet.
Melker von Brylling
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 17 februari 2014 - 20.42:   

Angående Rysslands ursprung så lär det ju ha varit Rurik som lät bygga den nya staden Novgorod. Namnet tyder på att det fanns en tidigare stad eller by som huvudort i området som av vikingarna kallades Slavija alternativt Ladoga. När vikingarna nämnde Holmgård syftade dom nog på både den äldre och den nya staden och även på området. Åtminstone rötterna till det ryska riket bör alltså ha funnits redan före Rurik. Området bör ha varit befolkat av förutom slaver och vikingar även finska stammar.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3128
Registrerat: 9-2009
Skickat tisdag den 18 februari 2014 - 1.12:   

@ Rysk Gäst, 16/2 11:12. Jag menade nu inte att symboliken med blommorna var feltänkt och med den konstnärliga friheten kunde blommorna passera som penséer. Jag är försiktig med Google-översättning, jag litar mer på mitt stor ryska lexikon som tar upp анютины глазко som (lat. Viola tricolor) styvmorsviol, men också som just pensé.
Styvmorsviol är ju en ganska liten blomma, så pensé får det väl bli.
Namnet babushka fioletovaja talar i efternamnet mer om att blomman är violett och det är ju alla de här blommorna, men oftast med inslag av gult och vitt.
Rysk Gäst
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 18 februari 2014 - 12.44:   

@LES: Jag förstod det,LES. Det var inte alls min mening heller att säga ngt emot eller rätta till utan att bara förklara vilka blommor förknippar folket med Aniutiny glazki; d.v.s både penseer (ett åriga) och violer (perenner). Jag har bott i Sverige i drygt 10 år och har kommit fram att vi har olika tankesätt och därför kan bli missförstådda eller missförstå själva. så är det.
Glömde att nämna att den vilda varianten av Viola trecolour kallar man på ryska "fialka".
PS: bara för info utan tanke på att korrigera: i plural-glazki ", i singular-"glazko;" men i singular brukar inte användas, låter för gammaldags på ryska. Inte säker men kan vara ett vanligt ukrainskt ord.

@MvB: (RG står för Rysk Gäst)

från Nestorskronika:

Under år 6367 ( 859 ) . Vikingarna från Zamorje (RG:över havet) tog tribut (skatt) från Chuder , och från Slaver, och från Mary , och från Krivichy . A khazarerna tog tribut från polener, och från nordbor , och från Vyatichi på silvermynt och ekorre från röken (RG:ekorrens päls från varje stuga?)

Under år 6368 ( 860 ) .

Under år 6369 ( 861 ) .

Under år 6370 ( 862 ) . Kördes vikingarna bort över havet, och inte gav dem mera tribut och började själva (RG:folkslagen som bodde där) att äga , och var inte bland dem sanningen , och stod nationer mot raser , och stridade de med varandra, och började slåss med varandra . Och de sade till sig själva : " Låt oss söka en prins som skulle äga oss och var domare av lagen . " Och de gick över havet till varjagerna (RG:Vikingarna) till Rys’ . Dessa vikingar kallades Rusar, som de andra kallades Svenskar , och andra Normanner och Angly och andra kallades Gotlänningar – och så kallades de (RG: d.v.s.rusar). Chuder , Slaver , Krivichi och andra sade till Rusar : " Vårt land är stort och rikt , men det finns ingen ordning Kom och regera över oss . " Och blev tre bröder valda med all deras släkt , och tog de med sig hela Rus , och kom och satte den äldsta brodern Rurik i Novgorod , och en annan Sineus - på Byelozero , och den tredje , Truvor - Izborsk . Och från dessa vikingar smeknamns Rysk mark . Novgorods folk - folk från Varjagian (RG:vikingarnas)ras , och innan var de slaver . Två dog samma år - Sineus och Truvor . Då tog all makt Rurik ensam, och började dela ut till de män i hans stad - till Polotsk , Rostov detta , en annan Beloozero . Varjagerna (vikingarna) i dessa städer - nahodniki (RG: menas "de som kom" d.v.s. invandrare) medan ursprungsfolk i Novgorod är slaver ,i Polotsk – krivichi, i Rostov – Meria, i Byelozero – Ves’, i Murom - Muroma , och över de alla styrde Rurik.

PS: jag har översatt det från ryska men det finns en svensk översättning i bok, den första utgåvan från 1919
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3129
Registrerat: 9-2009
Skickat tisdag den 18 februari 2014 - 14.36:   

@ Rysk Gäst; mitt stora ryska lexikon har tryckår 1985 och det var väl ungefär då jag läste ryska och några år in på början av 1990-talet då jag fortfarande hade viss nytta av språket i mitt arbete. Utan övning förtvinar kunskaper och ordförråd och det är nästan bara när det dyker upp ryskstämplade föremål som de sista resterna av ryskan kommer till användning. Den ryskspråkiga stämpelboken av Postnikova-Loseva är till viss hjälp.
Det går inte att skriva kyrillisk text direkt i Antikprat, man får använda ascii-kod och ett feltryck syns inte förrän i den färdiga texten. Det var därför det blev singularis istället för lexikonets pluralis. Tänk vad en slarvigt skriven nolla kan ställa till med när den uppfattas som en sexa :-O ; rättelser uppskattas!

Jag har haft mycket nöje av att läsa den ryska historien, din och andras, det var ett tag sedan skoltiden...........
Det är inte så sällan vi kämpar med udda stämplar på främmande skrivspråk, ryska, farsi, arabiska, kinesiska för att nämna några och vi har saknat någon som kan korrigera och ha synpunkter på våra antagande. Det är därför trevligt med alla som vill delta i diskussionerna och behärskar de för oss udda språken med andra skrivtecken. Jag försöker att knyta kontakter med kommuninnevånare med de här kunskaperna och får viss hjälp den vägen.
Melker von Brylling
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 19 februari 2014 - 19.54:   

En kul ny historieteori menar att cirka 300 år runt första millennieskiftet helt enkelt är påhittade av någon fantasifull medeltida munk. Det låter ju tosigt men om man t ex släktforskar runt den perioden är det påfallande tunt just dom 300 åren. Sen finns det en ännu radikalare historievetenskaplig riktning som menar att det mesta i forntidshistorien är fria fantasier. Teorin är lustigt nog rysk och har viss anslutning.
Men det är sunt med lite vilda teorier, man prövar dom och visar dom sig vara fel är ju ingen skada skedd och är dom om än inte i alla delar rätt har man ju kommit en bit igen.
Melker von Brylling
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 19 februari 2014 - 19.59:   

Tänk bara på kontinentaldriftsteorin som man fortfarande skrattade åt när jag gick i skolan.
Skrattar gör man fortfarande i Amerikat där majoriteten av befolkningen tror att solen snurrar runt jorden. Mest runt Amerikat får man förmoda.