Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2014-mars-5 » WMF-stämpling igen  

Författare Meddelande
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3154
Registrerat: 9-2009
Skickat lördag den 22 februari 2014 - 18.09:   

Det har i flera inlägg diskuterats vid vilka tidpunkter WMF har använt sina olika stämplar.
På en auktionsvisning nyligen såg jag en WMF-jardiniere som finns med i WMF:s engelska katalog för 1906 som no 217 på sid 97. Man skulle vänta sig WMF:s välkända strutsmärke, men det var endast stämplat OX , WMFB och I/O. Jag tyckte att det var en intressant iakttagelse. Inte heller kunde jag finna modellbeteckningen 217 som brukar vara stämplad i metallen. En förklaring kan ju vara att man vid en senare tidpunkt återupptagit tillverkningen och då använt en nyare stämpling. Det kunde förklara att många till synes äldre föremål har en senare stämpling. Det kändes inte som om det skulle vara en kopia, vilket ibland har antagits på föremål stämplade så.
Bilden är lite rörig, men den föreställer en lättklädd kvinna med huvudet till vänster bland vassblad och en trollslända vid hennes fötter.
WMF
WMFB
Peter_h
Medlem
Användarnamn: Peter_h

Meddelande nummer: 371
Registrerat: 3-2013
Skickat måndag den 24 februari 2014 - 15.54:   

Det verkar som om WMF slarvade med stämplingen ibland. Jag har t ex en liten "Cake Basket" nr.189k i 1906 års katalog. Inga stämplar alls! Och vad skulle det vara för mening med att plagiera ett sådant obetydligt förmål utan att också luras med stämplar?
Apropå WMF: tillverkade de någonsin föremål i mässing? Har cokså nr 107 i "SUPPLEMENT". Inte en gnutta kvar av försilvringen.Eller var den i mässing från början? Vacker är den i alla fall, tycker jag.Och stämplarna är kvar med struts och allt.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2525
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 24 februari 2014 - 16.40:   

Jag tror inte att WMF någonsin lämnade ostämplat. En stämpel är ju ett "kvalitetsbevis". Det är dessutom känt att WMF i tiden kopierades friskt av olika företag. Vad kan sägas om WMF är, att de är själva lite osäkra på hur de har stämplat under tidens gång. Just denna typ av stämpel som visas på bilden mao WMF med någon tilläggsbokstav hör till de tvivelaktiga direkt dubiska stämplarna. Jag tror inte det är en äkta WMF tillverkarstämpel. En sådan stämpel finns inte antecknad att ha använts av WMF.

Jodå WMF gjorde föremål i mässing. Dylika föremål har strutsstämpeln plus tilläggsbokstaven M. Kan även förekomma i samband med bokstavsstämpeln WMF där W ligger på MF men inte vad jag vet i rad (WMFM) trots att en sådan stämpel förekommer. Är det sedan WMF är en mer än mycket tvivelaktig historia troligen inte.

Om dit föremål finns i katalogen men är ostämplat är det ytterst sannolikt en kopia, men inte gjord av WMF.

Minns att i tiden kopierade man friskt varandra och struntade i vad man idag kallar copyright.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3163
Registrerat: 9-2009
Skickat tisdag den 25 februari 2014 - 2.43:   

WMF med tilläggsbokstaven B för föremål gjorda i britanniametall har jag sett förr. Vad jag inte sett är ett tidigt numrerat föremål med den här stämpeln. Jag undersökte jardinieren ganska noggrant och det skulle förvåna mig om den inte kom från Geislingen. Det var i så fall en ganska exakt kopia. Jag tror inte att alla stämplar är redovisade i boken vi refererar till.
@ Peter_h; WMF hade en vana att stämpla under en fot vilket kan vara svårt att upptäcka och det är ofta ett ställe som slits mycket. Din stämpel kan ha blivit utplånad. Din kakkorg har ju klotfötter, titta ordentligt efter spår där.