Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2014-april-8 » Silversmedjan  

Författare Meddelande
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3248
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 24 mars 2014 - 12.39:   

Så blev det då äntligen av, besöket i den gamla silversmedjan i Kristianstad.
Den silversmedja med maskiner och verktyg som i många delar finns kvar sedan silversmedjan grundades 1680 av Hans Vogt. Verksamheten i silversmedjan fortsatte i sex generationer Vogt tills den siste Vogt dog i kolera 1857.
Nu kom Erlandsson in i bilden. Berndt Erlandsson och sonen Berndt Rudolf. Två generationer Erlandsson arbetade vidare till 1922 då John Grönroos tog över driften och verkstaden.
John kom närmast från Guldsmedsaktiebolaget GAB. Ägare blev han 1932, då han köpte verkstaden och hela huset på Kyrkogårdsgatan 8 i Kristianstad.
När John Grönroos hastigt avled 1969, tog sonsonen Ingemar Grönroos över driften och 1972 började hans yngre bror Dan också i verkstaden.
Dan Grönroos avled hastigt 2001 och sedan dess driver Ingemar Grönroos verkstaden själv, ordnar silversmedskurser och visar verkstaden för intresserade, där han också berättar om maskiner och verktygs användning.

Den här veckan fram till och med söndag 30 mars mellan kl. 12-16, visar Ingemar en liten minnesutställning på andra våningen av en del av de föremål som brodern Dan skapade. Man kan samtidigt besöka silversmedjan på bottenvåningen, en fantastisk verkstadsvy där man känner sig förflyttad tillbaka till 1800-talet eller t.om. 1700-talet. Där finns också en liten utställning av en del av det som Ingemar skapat samt smycken formgivna och gjorda av hans ena dotter.

Efter besöket i smedjan kan man fortsätta till Regionmuseet, inte långt därifrån, för att titta på deras silverutställning, alltid fri entré. Där visas äldre silver, men också ur bl.a. Erlandsson händer och en film där Ingemar Grönroos visar hur man ur en ten han smält av diverse silverskrot "bankar" fram en vacker gedigen sked.
I shopen kan man köpa den nya boken "Silver från Vä och Kristianstad genom 5 sekler". Boken har tryckts med hjälp av donationer och kostar bara en bråkdel av vad liknande böcker brukar kosta, 350 kronor. Mycket läsvärd!

Har man sedan lust att se mer silver, kan man fortsätta till Sparbanken 1826, jo den heter så därför att den ursprungliga banken grundades 1826.
Under bankens öppettider kan man gå in och be att få se bankens silversamling, en föga känd begivenhet.
Tyvärr kunde vårt besök denna soliga lördag inte inkludera banken som var stängd. Museets silversamling och kaffe och kaka i kaféet blev det i alla fall.

Silversmedjans adress, Kyrkogårdsgatan, fick jag en förklaring till när vi rundvandrade på den intilliggande kyrkogården, antagligen den äldsta om man läste på gravtenarna. Här hade tydligen stadens honoratiores blivit begravda. Adel, många med militär bakgrund och andra besuttna innevånares gravstenar kunde man läsa på och fundera över. Här ligger också offren för den stora koleraepidemin begravda, om vilket det finns att läsa på tavlor.
Två historiska platser bredvid varandra och besöket på muséet gjorde dagen till en upplevelse man kunde vara mycket nöjd med.
Tiotalet mil till Kristianstad kändes som väl använda.
såhärärdet
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 24 mars 2014 - 16.14:   

Tack för tipset Les.
Blir säkert en tur till Kristianstad, lite längre fram i vår.