Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2014-oktober-14 » Frågor om en sked  

Författare Meddelande
Silversurfarn
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 7 september 2014 - 13.58:   

Sked med fiolskaft bör väl vara äldre än runt 1800:talets mitt då den elektrolytiska försilvringen började användas?
I så fall, hur är den rimligen försilvrad, argent haché? Basmetallen är mässing.
Stämpeln, finns väl inget större hopp om att kunna härleda till tillverkaren?

1

2
Hose
Medlem
Användarnamn: Hose

Meddelande nummer: 3156
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 7 september 2014 - 15.41:   

Jeg har 2 af dem. Andet stempel. Mine er ep. Og dermed forsølvet efter ep, men de er mindst 100 år ældre.
Mit bud er at de er i messing og 100 år gamle er de poppet op.
Silversurfaren
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 8 september 2014 - 8.27:   

Nu är min danska ganska rostig, men menar du att skeden har blivit försilvrad, EP, omkring 100 år efter att de tillverkades?
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2641
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 8 september 2014 - 8.34:   

Inte nu riktigt, men så lyder det fritt översatt:

Skeden är ca 100 år gammal och elektrolytiskt försilvrad på mässing.

EP betyder Electro Plated
Silversurfaren
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 8 september 2014 - 9.35:   

Nja, ca 100 år gammal betyder början av 1900:talet och det känns lite fel. Skedar med fiolskaft försvann väl under 1800:talets första kvartal, halva?
Sstempeln
Medlem
Användarnamn: Sstempeln

Meddelande nummer: 432
Registrerat: 4-2013
Skickat måndag den 8 september 2014 - 15.17:   

Nu tror jag bestämt att här föreligger ett missförstånd!
Vad Hose säkert menar är att han har två liknande skedar, fast med andra stämplar. De är försilvrade efter att "electroplate"-metoden införts, men de är minst 100 år äldre - d.v.s. de är tillverkade av mässing långt före mitten av 1800-talet, och därefter, 100 år senare är de uppiffade/"pimpade" genom att ha försilvrats på "modernt sätt".

Det här kan knappast vara någon sked som har tillverkats efter 1850.
Dels ser de inte ut så, modellmässigt - och dels så är stämplingen utförd på ett gammalmodigt sätt.
Jag har flera liknande gamla skedar, med eller utan kvarvarande försilvring.
I något fall verkar de vara försilvrade/omförsilvrade senare.
Andra kanske aldrig har varit försilvrade, men det råder inget tvivel om att de också kan vara försilvrade enligt gammal metod, t.ex."argent haché".
I det knapphändiga material som finns när det gäller svenskt argent haché, så förekommer bl.a. stämplar där någon form av tillverkarinitialer slagits tillsammans med två stjärnliknande figurer.
Jag har också några egna exempel.
Tyvärr finns ingen "L.W.D" bland de några dussin redan kända, men mycket är outrett.
Eventuella stämplar på rena mässingsskedar är f.ö. inte heller särskilt lätta att utreda.

Det är ju svårt att avgöra hur Silversurfaren:s sked är försilvrad, men det kan mycket väl vara argent haché.
En senare omförsilvring ger ibland som resultat att stämplarna blir otydligare. Inte så att det är något avgörande, men just dessa stämplar förefaller ganska tydliga.

Under alla omständigheter bör detta vara en sked från den tid då modellen vara aktuell, och passar därmed väl in på en eventuell gammal försilvringsmetod.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2642
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 8 september 2014 - 16.00:   

Efter att på nytt ha läst Hoses svar har Sstempeln uppenbarligen rätt.

Om vi nu antar att skeden är från andra hälften av 1700-talet så är den enda möjliga försilvringsmetoden argent haché, vars basmetall alltid är mässing. Denna metod "uppfanns" på 1700-talet.

Dethär är näranog en upprepning av vad som sagts tidigare i ett annat forum om försilvring. Det går inte att länka till andra forum från AP, en rent ut sagt löjlig begränsning, men trots allt:

En av de äldsta försilvringsmetoderna är argent haché. Det är en metod med vilken man försilvrar ett föremål i endast mässing. Metoden ”uppfanns” i medlet av 1700-talet ungefär samtidigt som Thomas Buolsover mer eller mindre i misstag upptäckte Old Sheffield Plate-metoden, men dess basmetall är koppar.

Den franska termen argent haché är härlett från begreppet ”hacka silver”. Argent är silver på latin och hacher betyder hacka på franska. Begreppet argent haché var på 1700-talet till en början namnet på den senare utredda tekniken. Senare blev det ett generellt namn för försilvring

I Sverige tog man stegvis i bruk metoden. Det var en Jean Eric Rehn som ca. 1745 hämtade metoden till landet från Frankrike. År 1757 fick Simon Pantaleon privilegiet att framställa argent haché. Från är 1762 finns det instruktioner om att ett sådant föremål skall kontrollstämplas. Stämplingen är ganska enkel. År 1763 är 1, 1764 är 2, 1765 är 3 osv. Ibland kan förekomma stämplar som FÖR. SILEV eller FÖÖRSILLF tom MÄSSING. Ytterligare bör framställarens stämpel även vara slagen.

Argent haché är egentligen inte en, utan två lite olika metoder. Oberoende av metoden är basmetallen alltid mässing. I den äldre metoden går försilvringen går till på det sättet att ett mässingföremål slipas och poleras fint. Så ruggar man upp ytan för att den måste vara lite skrovlig för att silvret skall ta fast ordentligt. Följande steg är att man framställer en smet/amalgam av silverpulver och kvicksilver. Denna smet breds ut på föremålet som sedan hettas upp, Då förgasas kvicksilvret och silvret hugger fast i mässingen och bildar en vacker yta. Jämför med brännförgyllning. Denna metod att brännförsilvra behärskade man redan i antiken. På finska kallas den även för tulihopea mao. eldsilver.

Den andra metoden som sas ”uppfanns” på 1700-talet går till en början till på samma sätt som ovan nämnts förutom amalgamen. I stället lägger man till upphettade blad efter blad av bladsilver och slätar fast dem på det upphettade föremålet. Resultatet är ungefär likadant i båda metoderna även om den senare inte är så livsfarlig som den första, Metoden hette ursprungligen argenture à feuille, vilket betyder bladförsilvring. Senare kallas även denna metod för argent haché.

Den elektrolytiska försilvringen uppfinns i början av 1800-talet. Det är en betydligt enklare och billigare metod och den tar sakta över. Efter ca 1840 används inte mera argent haché-metoden. Men det är en annan historia.

Någon annan metod att försilvra ett mässingföremål finns inte.

Är det absolut säkert att basmetallen är mässing? Om så inte är fallet finns den lilla möjligheten att skeden helt enkelt är av legeringen nysilver (koppar, nickel och zink). Denna legering är känd på 1700-talet under namnet pakfong eller tuttanegro och har i vissa fall en gulaktig ton i sitt lyster.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3474
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 8 september 2014 - 17.09:   

Stämplarna verkar ha slagit en och en och man har inte någon större finess på bokstävernas utformning. Nu tror jag inte att det står W utan att stämpeln hoppat i slaget, inte ovanligt, och åstadkommit en extra stapel på ett V, alltså L.V.D.
Stämpeln är under alla omständigheter intressant eftersom vi inte sett den tidigare. Det kan vara någon smed i landsorten som tillverkat skeden och eg. kan man inte ens veta om den är svensk.
Silversurfaren
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 8 september 2014 - 19.31:   

Tyvärr saknar jag erfarenhet att avgöra, och något "garanterat" argent haché föremål att jämföra med, så om skeden är försilvrat som EP eller argent haché lär jag inte få veta. Fast om man jämför stämplarna med de EP skedar som hose visar i en annan tråd så verkar min sked, som Sstempeln skrev ovan, inte vara senare EP försilvrad. Kanske ;)
Hur som helst, tack för all input och info, det var intressant läsning.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2645
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 8 september 2014 - 19.42:   

Att skijla åt elektrolytiskt försilvrat och argent haché är inte lätt utan ytterst svårt. Stilspråket är den främsta faktorn. Ytan berättar ytterst lite men om det är mässing i basmetallen finns en liten chans. Man kan iaf säga att i 9 fall av 10 om inte mera, så är ett föremål elektrolytiskt försilvrat och inte som argent haché. Att i dagens läge stupa på ett föremål i argent haché börja likna en lottovinst. Sådana är sällsynta mycket sällsynta på marknaden....

Tyvärr påstås det alltför ofta i auktionshus och antikhandlar att det är argent haché, men om det sedan faktiskt är det, behövs det mycket kunskap för.