Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2014-oktober-14 » OMRÄKNINGSTABELL  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2014-september-28Les28-9-14  23:26 
Arkivera tills 2014-oktober-2StarLeek2-10-14  19:32 
Arkivera tills 2014-oktober-3Qrts3-10-14  14:08 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
AB
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 3 oktober 2014 - 16.05:   

:-) :-) :-) Tack Qrts :-) :-) :-)
Den omräkningstabellen är verkligen omfattande!

Då borde denna zolotnikstämpel:

guldstämpel


betyda att 56 = 14 karat guld (vilket den även håller för vid probertest):


guldstämpel


men vad säger den mera?

guldstämpel
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2709
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 3 oktober 2014 - 16.24:   

Ja det stämmer 56 zol. är 14K guld. Kontrollstämpeln berättar ytterligare att den änvändes 1882-1899 och denna stämpel i St. Petersburg.
Mästarstämpeln MC är svår för det finns åtminstone 6 möjliga namn och det innebär inte att det skulle finnas flere till. Jag tror inte det är någon ide att nämna 6 namn, som inte kan verifieras.
AB
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 3 oktober 2014 - 16.43:   

:-) Tack åter igen Qrts :-)

Är det den där "taggiga" stjärnan som är kontrollstämpeln?
... och som visar att den är stämplad i S:t Petersburg eller
har ramen någon betydelse i detta fall?

För min del får du gärna nämna/skriva alla de potentiella kandidaterna :-)
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2711
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 3 oktober 2014 - 17.03:   

Det är inte en taggig stärna utan St. Petersburgs stadsvapen. Den består av ett ankare en spira och en dragg. Kolla från Google St.Petersburgs vapen.

Allt har en betydelse beträffande silverstämplar. Det har du skrivit själv. Ramen berättar just det jag berättade. Stämpeln heter förresten "dvoinik" mao "dubbeln" för den innehåller två element, halten och vapnet.

Nä, skriver inte, namnen är betydelselösa eftersom de inte kan vattentätt bindas till föremålet.
AB
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 3 oktober 2014 - 17.30:   

Ahaaa... då förstår jag kontrollstämpelns utformning:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sankt_Petersburg

Jag respekterar ditt ställningstagande angående namnen, eftersom vad jag förstått, så är du väldigt noga med att försöka ge korrekt information.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2712
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 3 oktober 2014 - 18.00:   

Rätt så. Varför sprida ut disinformation?
AB
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 4 oktober 2014 - 2.37:   

Efter en stunds letande hittade jag det som (Volcano) så detaljerat skrev
söndag den 6 januari 2013 - 13.27:

St Petersburgs stadsstämpel på silver är ofta plågande suddig, ser ut som en klump med enstaka svagt utstickande tentakler. Stämpeln skulle kunna tolkas som vadsomhelst. Då gäller att granska de utstickande delarna, noggrant. Stämpelns element är en spira i mitten, tsarspiran, och den har högst upp som kröning den ryska dubbelörnen. På stämplar syns denna örn snarast som en klump, men bör då vara urskiljbar i jämförelse med spirans bredd. Så till ankarna, eller rättare, det är inte två ankare utan ett stockankare och en dragg (dragg används som ankare av mindre båtar, pråmar, fiskebåtar). Ankaret har två armar, med urskiljbara flyn från läggen och en stock, medan draggen inte har stock, men däremot 4 armar, utan flyn. Röringarna (öglorna för ankarkättingen) är skalmässigt överdimensionerade, och i bästa fall urskiljbara. Ankarets och draggens läggar korsar spiran och de båda är upp-och nervända (vilket heraldiskt kallas störtade).

Problemet är nu att dessa detaljer i en stämpel ofta flyter ihop, i synnerhet om det i en och samma stämpel förekommer ytterligare en, eller flera, t ex finhetsgrad (silverhalt, t ex 84) eller kontrollmästaridentitet eller är en sammansatt stämpel med samtliga kontrolluppgifter. I just dessa fall är då extra viktigt att inse att ankarna ska vara upp-och-nervända. Om nu stämplen har dessa egenskaper, hopklumpning, bör en god regel vara att söka identifiera de detaljer som nyss nämnts med minnesramsan ” pricken över i (spira med örn), en palm till höger (de fyra armarna på draggen) en båge till vänster (de två armarna på ankaret) och kulfötter längs ner (röringarna)”.


... och som uppenbarligen även finns på guldföremål :-)
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2716
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 4 oktober 2014 - 9.08:   

Man skall egentligen inte tala om guld- eller silverstämplar. Utan stämplar på värdemetaller. De är guld och silver. Senare även platina och palladium. Det är i princip samma stämplar, men halterna varierar tillika som sköldens form...men inte entydigt alltid och inte i alla land.
AB
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 12 oktober 2014 - 19.22:   

Är det verkligen helt omöjligt att fastställa vilken mästare som har gjort detta föremål?
Stämplade alla 6 MC-mästarna på samma sätt?
Vad jag har förstått kan man skilja mästare från mästare genom ramens och bokstävernas utformning, punkter hit och dit m.m.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2727
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 12 oktober 2014 - 20.32:   

Det är inte bara fonten eller ramens form som är problemet utan det, att ca 1870 tömde ryssarna sina arkiv och förstörde ca. 100.000 sidor dokumentation om silversmeder i Ryssland under årens gång. Det ansågs som obehövlig information som bara tog plats i arkiven, så pappren bara brändes upp. Detta lider vi i dags dato av. Det finns i stort nästan lika mycket till namnet okända mästare fast stämplarna levt vidare på föremål de gjort i tiden.

Dessutom finns det namn på mästare, men inga stämpelavtryck. Detta gör det ibland svårt att med säkerhet fastställa smeden. Vet man inte säkert bör man inte spekulera för mycket. En dylik spekulation blir fort en sanning huggen i sten, vilket inte alls är tillrådigt.

Tyvärr sorligt men sant.
AB
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 12 oktober 2014 - 21.53:   

Okej... då förstår jag problematiken till fullo!
Jag har försökt att leta på flera internationella inkl. ryska sidor, men inte hittat några konkreta svar. Dock har jag sett några MC-stämplar på föremål som har lagts ut på auktionssidor, men man har inte beskrivit mästarens namn.

Kanske något för dig Qrts och alla andra stämpelintresserade att samla in bilderna som finns på nätet och forska vidare på :-)
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2729
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 13 oktober 2014 - 7.56:   

:-))) nu svarade du på din egen fråga, just därför nämner man inte mästaren.

En givande forskning skulle bl.a. kräva tillträde till de ryska arkiven i St Petersburg och Moskva. Att få det tillståndet, är inte så lätt. Dessutom en fullständig kunskap i (gamla) ryska språket och speciellt att kunna läsa gamla handskrivna dokument (kan inte).

Minns att en massa dokumentation även bränts. Hur mycket tror du bolshevismen och senare tid ytterigare förstörde av föranledd orsak? Vad finns kvar vet troligen ingen, för att inte tala om att hitta dokumenten i arkivens dunkel. Men kanske någon med tiden...

Fick just tag i en ny bok utkommen 2010 om ryskt silver på nätet. Gladde mig i förtid. Vad var innehållet? Jo en ingen vidare kopia av Postnikova.
Helt bortkastade pengar. Fina bilder är enda nyttan...Nedan bokens pärm till varning för andra.

serebro

Har du Postnikova, gör du ingenting med boken.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3539
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 13 oktober 2014 - 11.29:   

Tack för varningen! Har de inte ens gjort en uppdatering? Bilder av ryskt silver kan man finna på nätet, det behövs det ingen bok till!
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2731
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 13 oktober 2014 - 12.14:   

Nej, ingen uppdatering. Det finns inga uppdaterade Postnikova versioner. Det verkar vara en allmän feluppfattning att det skulle finnas. Alla är likadanna efter 1983. De är bara nytryck. Tyvärr verkar det dessutom som så, att stämpelregistret är någon tidigare version än Postnikova. Någonting mellan Rothemund 1971 och Postnikova Nauka 1983. Köp inte! Fullständigt värdelös för dig (och mig).

Ja bilder finns det på nätet men jag läste nyligen en artikel som berättade att över 90% av de ryska cloisonneéföremålen på nätet är falska. Nåja, det visste vi nog redan.