Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2014-november-25 » Ännu en sked  

Författare Meddelande
Vab
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 2 november 2014 - 11.33:   

Även denna sked (19 cm) kommer från min far. Skulle bli väldigt tacksam om ni delar era kunskaper om detta föremål.
Sked 1
Sked 2
Sked 3
Sked 4
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2754
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 2 november 2014 - 12.11:   

Skeden har något barockt över sig, men så gammal är den inte. 830 är finhalten för silver. Denna finhalt har använts/används bl.a. i Sverige, Norge, Danmark, Finland samt Portugal. Av nordiskt ursprung är skeden inte, så kvar blir Portugal. Stämplarna stöder dock inte Portugal, så den måste vara från något annat land eventuellt Tyskland, som stämplade 830 på exportvaror, så min gissning blir Tyskland som ursprungsland för europeisk är skeden med stor sannolikhet. Vapenstämpeln är en ortsstämpel/stadsvapen. Kanske någon känner till orten, vet inte.

Eftersom finhalten uppges i promille kan man datera skeden till åren efter 1880-90, sannolikt ett stycke in på 1900-talet.

Första anblicken säger strösked för socker men andra anblicken säger serveringssked för jordgubbar. Förr serverades jordgubbar i lag och inte som nu oftast utan lag. Lagen rann tillbaka i skålen genom hålen. Naturligvis kan skeden ha en annan funktion, som jag nu inte kommer på. Mer finns inte att säga om den om inga andra stämplar finns.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3569
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 2 november 2014 - 12.23:   

En massproducerad gjuten sked med dåliga gjutna holländska stämplar. 830 är förstås finhalten 83 % silver. Jag brukar kalla dem souvenirskedar, mest till lyst, men det går ju att skopa upp bär ur sitt spad.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2755
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 2 november 2014 - 12.55:   

Nej, det är inte Holland. Holland har aldrig stämplat 830 men nog 833 och 835 och andra finheter. Holland hör till de länder som har konsekvent stämpling. Detta liknar mera tysk stämpling.
Sstempeln
Medlem
Användarnamn: Sstempeln

Meddelande nummer: 471
Registrerat: 4-2013
Skickat söndag den 2 november 2014 - 13.28:   

"Holland hör till de länder som har konsekvent stämpling" - ja, förutom de tillverkare som använde sig av pseudostämplar ...
Men jag håller med Qrts i det här fallet, eftersom det inte brukar vara stämplat "830" på dylikt silver.

Tyskland, däremot, är i allra högsta grad tänkbart.
Jag tycker det ser ut som en ganska typisk Hanau-psuedo-stämpling, på en lika typiskt historicerande sked utan något specifikt användningsområde. Som Les säger, "souvenirsked".
Väldigt ofta saknas silverhaltsiffra på Hanau-föremålen, men då och då förekommer det, och det finns exempel på 830, 835, 900, 925, o.s.v.

Eftersom det finns massor av icke attribuerade Hanau-stämplar är det svårt att veta exakt vem det här är. Gissa kan man alltid ...
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2756
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 2 november 2014 - 14.07:   

Nåjoo, fuffensmakare finns överallt, men i de stora hela har Holland, som sagt, en konsekvent stämpling som nu t.ex. Finland, Ryssland och England har, ja och Sverige naturligtvis.

Jaa att det skulle vara Hanau är inte uteslutet, men Hanau-stämplarna är oftast flere än "en" och mera fantasifulla. Dessutom slutar Hanauperioden vid början av 1930-talet, så denna sked är sålunda på "vippen".

Jag tror nog på någon annan tysk stad, men få se nu vad det kommer för andra åsikter...

Trevlig att du Sstempeln "denhär gången" håller med mig :-O:-O:-O
Sstempeln
Medlem
Användarnamn: Sstempeln

Meddelande nummer: 472
Registrerat: 4-2013
Skickat söndag den 2 november 2014 - 14.45:   

Tyskland, efter 1888, stämplar med krona + månskära, samt silverhalt och tillverkare - inte med någon stadsstämpel samtidigt.
Det som skulle exporteras direkt kan ha färre stämplar.

Om vi tror att det är "normalt" tyskt, efter 1888, så kan det knappast vara två samtidiga stämplar - där en i så fall skulle vara en stadsstämpel. Vilken av dessa som skulle vara tillverkar- resp. stadsstämpel vet jag inte?

I Hanau brukade man uppenbarligen passa sig för att kombinera pseudostämplar med "riktiga" tyska. Av de Hanaustämplar, där haltsiffror ingår brukar det mesta faktiskt vara "normalt" stämplat med krona/månskära + tillverkarsymbol - men det finns bevisligen undantag.
Allt de gjorde var ju inte "pseudoföremål".

Jag har aldrig sett just den här kombinationen, men hela skeden ger så tydligt intryck av "pseudoföremål", att jag ändå håller på Hanau.

Däremot håller jag nog inte med Les, att stämplarna skulle vara gjutna. Jag tycker de verkar slagna, flera gånger dessutom.
Vab
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 2 november 2014 - 15.01:   

Jag tror att jag hittat en stämpel till, se bild.
Den försvinner i alla fall inte när jag putsar på den.

Stämpel
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2758
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 2 november 2014 - 15.34:   

Tyska silversmeder är kända sedan hedenhös att de exporterar bl.a. ostämplade föremål till köpare utomlands. Det var mycket typiskt under 1800-talet att ryska grossister köpte ostämplade tyska silversaker och importerade dem till Ryssland. Jag har upprepade gånger poängterat detta, att ser du en rysk kontrollstämpel på ett föremål men ingen mästarstämpel, är föremålet importerat till Ryssland och då sannolikt från Tyskland.

Denna 830 stämpel med stadsvapnet är ytterst sannolikt en tysk exportstämpel. Är det nu en Hanau-stämpel eller inte kan diskuteras...

Tillbaka till skeden. Vad ser du i stämpel, jag ser ingenting för bilden är lågupplöst och en förstoring hjälper inte ett dugg.
Vab
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 2 november 2014 - 16.08:   

Vet inte om den här bilden är bättre, jag tycker det ser ut som två siffror, kanske en åtta och en sexa, den till höger är mer svårtydd.


Stämpel
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2759
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 2 november 2014 - 16.20:   

Bilden borde alltid beskäras till det yttersta så, att allt oväsentligt faller bort. När jag inte har originaletså blir det inte bättre än så:
868
Bilden kan vara upp och ner, vet inte...
Skumögd
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 2 november 2014 - 16.29:   

Jag får det till 868
Vab
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 2 november 2014 - 16.54:   

Jag erkänner mina otillräckliga fotografiska kunskaper. Tack för det engagemang ni lagt ned! Mina kunskaper om skeden m m har i alla fall växt betydligt sedan i förmiddags.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3571
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 2 november 2014 - 17.07:   

Den senaste stämpeln anser jag är gjuten. Det kan vara ett modellnummer eller vad som helst. Den andra stämpeln har hoppat i slaget, men troligen inte efter gjutningen utan är ett avtryck i formen. 830 är i efterhand skarpstämplat. Var, det kan man ju diskutera. Det fanns några verkstäder i Holland som sysslade med att prångla ut förmenta stilkopior. Den frisiska verkstaden Alle de Haas i Sneek använde något som liknade den sköldstämpeln. Därmed inte sagt att skeden kommer därifrån, det kan vara Hanau eller någon annan flitig fifflare. Holland var min omedelbara tanke trots talet 830. Vem vet, skeden håller kanske 835?