Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2014-november-25 » K: Kinesisk silvertacka - Äkta eller falsk?  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2014-november-3AB3-11-14  0:59 
Arkivera tills 2014-november-5Konstnovisen5-11-14  6:56 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3580
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 5 november 2014 - 13.27:   

Jo, trots min bristande kunskap om det kinesiska språket ser jag likheten.
Förhoppningsvis blir det återrapport i kväll (sen). Det finns ju några stämplar/tecken till på tackan som kunde vara intressanta att tyda. Jag har klippt ut dem, men om de går att tyda i sitt oskarpa skick vill jag låta vara osagt. Kinesiska liksom arabiska, och säkert många andra språks tecken, kan ha flera betydelser och man får aldrig ett tvärsäkert svar. Det är lite irriterande. Lite som tydning av signatur på tavlor. Fråga flera personer och du får flera svar. Vårt skrivspråk är kanske inte bättre!
Tackstämplar
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 495
Registrerat: 9-2013
Skickat onsdag den 5 november 2014 - 17.23:   

Nu är jag kanske lite sent ute, men här kommer en bättre bild på tecknen:

Bild
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3582
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 5 november 2014 - 22.11:   

Ja, det blev lite sent, men jag har i alla fall något positivt att komma med. Tecknen du visade 06:56 betyder "rent silver", alltså "ingen annan metall än silver", "100 % silver". De tre formuleringarna fick jag höra. Jag skulle vilja veta mer, därför att jag har en annan stämpel som inte har samma förtecken, men som min vän sade betyder samma sak. Det är svårt att få ett grepp om.
Jag visade en bild av de fyra stämplarna du visar ovan, men kan man inte se varje detalj knivskarpt, kan man inte säga betydelsen. Han sade att "det betyder inget". Det gör det kanske inte, eller så menade han att det inte gick att utläsa. Jag försökte att lirka ut något mer, men han talar inte så bra svenska så jag fick ge upp. Tillfälligt! På något vis skall jag knäcka det här språket, det kan inte vara så svårt. Jag menar, små barn i Kina kan klara det :-)
Av de förtydligade stämplar du visade senast, kan den vänstra vara tecknet för talet 8. De övriga får vi fundera på. Det kan vara förkortningar för någon firma eller logos och då kan gemene man inte utläsa något.
Det som stressar mig är att tecknen kan betyda allt möjligt, beroende på sambandet, och de olika förklaringar man hör hänger inte alltid ihop. Si eller så!
Sista ordet är inte sagt, jag har en källa till, kanske två, att ösa ur.
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 496
Registrerat: 9-2013
Skickat onsdag den 5 november 2014 - 22.32:   

Så trevligt, stort tack för det! Trodde din vän att det var pålitligt? Jag såg en tråd på 925-1000-forumet där någon hade en mer långsmal tacka med samma märkning, som dock verkade gjuten snarare än stämplad, som direkt förkastades som fejk:
http://www.925-1000.com/forum/viewtopic.php?f=29&t=24483

Intressant att du tror att det första tecknet kan betyda 8, för jag har lyckats lura ut att figurerna på bilden troligen är Han Xiangzi och Zhang Guolao, två utav de åtta odödliga i taoistisk mytologi.
http://en.wikipedia.org/wiki/Eight_Immortals
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3583
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 5 november 2014 - 23.02:   

Det kan ju vara så att tackorna har numrerats i en serie med kombinationer av de odödliga. Finner vi en tacka med annorlunda första stämpel som betyder en annan siffra, så är vi kanske på rätt spår. Min kinesiske vän hade inga synpunkter på äkta eller oäkta, han har varit kock och inte silversmed. För att vara 100 % säker måste man testa, men tecknen har vi alla fall tytt.
Något som oroar mig är att man tydligen inte skiljer på sterling silver och rent silver, de heter bägge chúnyín.
Jag skall rådfråga en yngre vän, också från Kina, om de här odödligheterna och om tecknen kan vara deras namn. Det kan vara intressant att veta om man skulle ramla över några kinesiska tackor.
Kan du inte göra ett densitetstest? Ligger det långt ifrån silvrets densitet, så får vi veta att de är falska. Ligger det nära, kan det vara ett mätfel. Om man underkände de långa tackorna måste man ha testat; att gissa leder ingen vart.
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 497
Registrerat: 9-2013
Skickat onsdag den 5 november 2014 - 23.33:   

Jag har tyvärr ingen våg som väger med decimaler, men jag ska prova att göra testet ändå imorgon, kanske ger det ändå en fingervisning.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3584
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 5 november 2014 - 23.41:   

För allt vad jag kan se finns det en silverstämpel på de långa tackorna. De som svarar kan inte veta, de bara gissar. De säger reproduktioner, men reproduktioner kan mycket väl vara av silver. Frågan är om man kan lita på stämpeln!
Hur rätt det nu kan bli; jag har slagit upp de 8 odödligheternas namn på kinesiska och jämfört med tecknen på tackan. Jag fann ingen match, men det är kanske som på mynt med thugra, ett namnchiffer, ett kalligrafiskt konstverk.
Resan fortsätter........
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 500
Registrerat: 9-2013
Skickat torsdag den 6 november 2014 - 23.26:   

Har gjort ett grovt densitetstest idag och fick 9,098 gram/ccm, vilket är ganska långt ifrån rent silvers densitet, men med viss felmarginal beaktat så skulle det kunna vara en silverlegering. Jag ska försöka få fatt på en bättre våg!
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3585
Registrerat: 9-2009
Skickat fredag den 7 november 2014 - 1.22:   

Många har en viktsats inköpt på auktion med milligramvikter. Genom att lägga på ett antal sådana vikter kan man få samma resultat som med en decimalvåg.
Skall man mäta densiteten får man göra flera mätningar och titta på spridningen. Det är lätt att få mätfel. Mässing och nysilver ligger nere på 8.5-8,6 i densitet och koppar på 8,93. Bra nära ditt mätresultat. En legering med koppar och silver närmar sig ditt mätresultat, men jag tror att densiteten stiger när du mäter med en noggrannare våg. Verksilver har en densitet av 10.1 och sterlingsilver 10,3 (densiteten i g/cm³).
Skall bli spännande att se vad du kommer fram till.