Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2015-januari-10 » Stämpelhjälp!  

Författare Meddelande
Jimmy_1981
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 19 november 2014 - 22.52:   

Nån som känner igen denna stämpel? Stämplarna sitter en liten dosa som jag alltid trott varit tillverkad i tenn! Men när jag öppnade den för ett par dagar sen hittade jag stämplarna & nu är jag inte lika säker! Nån som har nån ide?

Jimmy_1981
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 19 november 2014 - 23.04:   


Dosans framsida. Och som jag skrev, jag har alltid trott den varit tillverkad i tenn, medaljongen på framsidan tycker jag känns som koppar och med nått som jag tycker ser ut som en hare i mässing!
Jimmy_1981
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 24 november 2014 - 19.38:   

Ingen alls som lyckats tyda dessa stämplar?
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3628
Registrerat: 9-2009
Skickat tisdag den 25 november 2014 - 10.39:   

Idéer finns och stämplarna borde leda någonstans. Det finns inget som säger att det skulle vara silver om man ser till stämplarna, eftersom det inte finns någon kontrollstämpel. SJS kan jag inte återfinna i register över silver eller tenn, vare sig nu eller tidigare. Efter SJS finns något som jag först tydde som att stämpeln hoppat, ett S, men det kunde till formen också vara en 3:a. Lite mer långsökt, Stockholms vapen S:t Erik. Det sista tecknet verkar dock höra till i samma stämpelram.
Bokstaven X kan inte betyda år 1780 och C inte år 1761 som årtalsbeteckningar, därför att vid den tiden skulle SJS ha utformats på ett annat sätt och de ev. ortsbeteckningarna skulle inte vara bokstäver. C skulle kunna vara en ortsbeteckning, som Karlstad (Carlstad), men också betyda något helt annat. Dosan behöver inte ens vara svensk och kan vara gjuten i någon vitmetall.
Den gör ett ålderdomligt intryck och jag kan tänka mig att den gjorts under tidigt 1900-tal, men det är bara en spekulation, det finns inte mycket att utgå från. Tenn är en mjuk metall, skär försiktigt med en vass kniv papperskniv i botten så märker du om det är tenn, annars vitmetall. Kanske någon annan har bättre idéer, men nu har du i varje fall fått ett svar.
Sstempeln
Medlem
Användarnamn: Sstempeln

Meddelande nummer: 477
Registrerat: 4-2013
Skickat torsdag den 27 november 2014 - 15.42:   

Oavsett vad nu detta ar for stamplar, sa tycker jag det ar ganska uppenbart att allihop verkar vara stamplade ovanpa andra stamplar.
Om det ar samma - slagna tva ganger - eller olika, gar inte att avgora.
Man kan undra varfor.
Utforandet av stamplarna ser ju ganska svenskt (relativt modernt) ut, men som Les sager, sa passar inte kombinationen ihop.
En test for att se om det ar silver kunde vara intressant.