Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2015-januari-10 » Gamla tennljusstakar, spännande stämplar!  

Författare Meddelande
Humhum
Medlem
Användarnamn: Humhum

Meddelande nummer: 2
Registrerat: 12-2014
Skickat lördag den 6 december 2014 - 13.08:   

Inhandlade på loppis för ett tiotal år sedan, vet inget om dem. Trodde först att de var från 1900-talet, men nu har jag börjat ana att de är äldre än så.
Hjälp mig gärna, så spännande att veta mer!
Humhum
Medlem
Användarnamn: Humhum

Meddelande nummer: 3
Registrerat: 12-2014
Skickat lördag den 6 december 2014 - 13.18:   

Det var ju ett tag sedan jag sökte, och hittar nu tråkigt material: Ljusstaken är förmodligen tillverkad under 1970-80-talet. Stämpeln är av en typ som kallas pseudostämpel och denna visar ett fabeldjur med ett svärd. Med bara en stämpel är det oerhört svårt att knyta till en tillverkare, men i detta fall har vi tur för jag känner igen stämpeln och det finns en snarlik med en annan ram på tenn från en firma som man ser föremål från ganska ofta. Det är fullt möjligt att det är COSI Stagno som har tillverkat, men riktigt säker kan man inte vara.

COSI Stagno (tenn) tycks vara en italiensk firma som gjuter tennföremål efter antika förebilder. Deras representant i Sverige var under några år, och kanske fortfarande, Cosi Tenn/ Dacapo Silver AB i Lidköping sålde dessa under Namnet Cosi Antiktenn.

Min fråga följer då, för när jag sökte för några år sedan lyckades jag finna själva "lejonet" eller vad det nu är, och då benämndes 1700-tal. Hur kan man skilja på om det är nytillverkning eller original?
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3651
Registrerat: 9-2009
Skickat lördag den 6 december 2014 - 18.12:   

Föremål från COSI har diskuterats förr och här är en länk till en av diskussionerna som visar både CT stjärnan och lejonet.
Lejon och kronor i olika ramar har använts flitigt ute i Europa på både silver och tenn och det kan många gånger vara omöjligt att härleda ursprunget, speciellt som förteckningar över tenngjutare lyser med sin frånvaro. Ett så komplett verk över tennstämplar i Sverige av Bruzelli finns det knappast någon motsvarighet till.