Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2015-januari-10 » SKÖLDPADDA i silver ???  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2014-december-7Sstempeln7-12-14  19:26 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2804
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 7 december 2014 - 20.31:   

Förunderligt...???
Nämligen, år 1968 förnyades den italienska stämpellagstiftningen. Tre haltstandarder får användas från och med 1968 i Italien. Dessa är 925, 835 och 800. År 1992 slopades 835 halten och de resterande två halterna måste stämplas i en oval ram. Detta bekräftades i nya lagar 1999 och 2002. Dessa är i kraft i denna dag men ingenting sägs om denna 990 halt, varifrån har du fått för dig annat?

Onekligen kan vad som helst hända i Italien, men ändå...?

Min källa är Claudio Tomassini från italienska kontrollverket.
Sstempeln
Medlem
Användarnamn: Sstempeln

Meddelande nummer: 495
Registrerat: 4-2013
Skickat söndag den 7 december 2014 - 20.53:   

Nä, jag menade bara att utformningen av de båda stämplarna är helt regelmässiga för Italien. Den tillagda firmastämpeln "FAF" är fabrikens eget val. Många gör så.

Halten 990 kan man fundera över.
"... i princip finns inget som hindrar att den används i Italien" betyder att det finns - som du säger - en hel del underligheter där. Vi har ju t.ex. "800"-märkningarna (som inte är stämplade utan ingjutna) på mängder av bestick. De är ju rena fusket. Den så kallade försilvringen är inte ens välgjord på dem.
Notera dock att dessa knappast har 800 i föreskriven form (oval), och heller ingen tillverkarstämpel.

990 ska väl föreställa rent silver. På annat håll stämplas 999. I Sverige förekommer "FINSILVER" trots att det samtidigt kan stämplas 925.
Rent silver är väl inte förbjudet bara för att man har två fastställda halter (800 och 925), antar jag.

Jag ifrågasätter inte att det kan finnas föremål i Italien av rent silver, men frågan är om det visade verkligen är helt och hållet silver.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2806
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 7 december 2014 - 21.07:   

Har mycket svårt att svälja att paddan skulle vara av nästan rent silver...och ännu av italiensk tillverkning. Man brukar inte stämpla halter sonm avviker från lagstadgade standardhalter.

Tror det är likadant fuskverk som förekommer i Italien i denna dag. Man kan inte lita till 100% på italiensk stämpling.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3656
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 7 december 2014 - 23.01:   

Jag tycker att det ser ut som om man fäst en platta med stämplarna i botten på paddan. "Plattan" kan ju då vara av silver och tala om att paddan tillverkats av den namngivna firman. Om man tillverkar en sköldpadda av rent silver, vill man nog följa regelverket. Det tycker jag inte man gjort här. Vad säger förresten att plattan inte satt dit senare och inte alls är tillhörande paddan. En seriös firma undviker naturligtvis sådana här funderingar genom att stämpla enligt reglerna och på själva objektet.
Antje
Medlem
Användarnamn: Antje

Meddelande nummer: 143
Registrerat: 3-2014
Skickat söndag den 7 december 2014 - 23.41:   

Vet inte om det är en ledtråd i stämpelmysteriet, men här är i alla fall en kattkompis till sköldpaddan (samma stämplar), se www.worthpoint.com/worthopedia/4-faf-990-fine-sterling-sitting-kitty-cat
Ag-vän
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 8 december 2014 - 11.38:   

Vilka kunskaper ! Finns det professorer i Silver ?
Sköldpaddan väger 25 gram. Välgjord tycker jag. Besökte igår två juvelerare i Göteborg. Samstämmigt tyckte dom, efter putsning, att det är nog silver. Ingen av dom förstod stämplingen.
Kan det tillföra något ?
Vill också tacka för all information ! Imponerande.
Sstempeln
Medlem
Användarnamn: Sstempeln

Meddelande nummer: 496
Registrerat: 4-2013
Skickat måndag den 8 december 2014 - 13.17:   

Les funderar om stämplarna finns på en infälld platta.
Jag tror snarare att hela "fördjupningen" är att betrakta som en enda stämpel, som då innehåller både firmasymbolen och de till synes normala ansvarsstämplarna.
Med tanke på att det handlar om ett väldigt litet föremål, kan nog storleken på "gropen" passa.
I övrigt är väl hela tingesten formgjuten, och knappast handarbetad.
Kan den vara ihålig?

Oavsett om Italiens regler säger att det bara finns två fastställda silverhalter (800 och 925), så har åtminstone denna firma tagit sig friheten att ange 990.

Hur seriös firman är kan jag inte bedöma, men de har ju inte gjort någon hemlighet av vem som stämplat. Ett eventuellt fusk skulle då relativt enkelt kunna påtalas.
Förutsatt att inte stämpeln finns på en "lös del", eller att föremålet är sammansatt med andra material, så påstår de ju faktiskt att alltihop är 990-silver.

När de gäller de andra, många, föremål av denna tillverkare som florerar, så är det som sagt en hel del som har samma 990-stämpling.

Vi kan ju tänka oss att samma föremål skulle ha dykt upp, fast med talet 800 i stället för 990.
Hur många skulle då utan vidare säga att det är italienskt silver, och inget misstänkt alls? Skulle man ha reagerat på stämpelutformningen i övrigt, när firman är enkel att härleda?

Vad eventuella försäljare tror eller påstår är, som vi alla vet, ganska opålitligt.
Vi kan frånse att en amerikan kallar något för 990-sterling. Jag har rätt stor erfarenhet av det landet, i den här frågan.
Ordet STERLING är helt enkelt liktydigt med (metallen) SILVER. Man bortser från att sterling betyder 925, och inget annat.

Ag-vän !
Testade de där juvelerarna ens ytan, eller "tyckte" de bara att det såg ut som silver?
Att ytan är (rent) silver är det knappast någon som tvivlar på.
Kan du inte få någon att skrapa igenom ytan lite och testa silvret?
Det kunde vara intressant att få veta hur pass mycket man kan lita på stämpeln.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3657
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 8 december 2014 - 16.32:   

I mina ögon såg sköldpaddan mycket större ut än den i verkligheten var. Med den information som SStempeln och Antje tillförde, samt att vikten bara är 25 g, är jag med viss tvekan böjd att rätta in mig i ledet och godta att metallen kan vara silver. Genom att skrapa genom ev. försilvring på undersidan och testa med probervätska för silver, kunde man få veta om det är silver.
Det vanliga för smycken, man får nästan kalla paddan för ett smycke, är 925/1000 och snåla som tillverkarna är, brukar de inte använda högre finhalt. Det finns små smycketackor i form av hängen och de kan vara av finsilver 999/1000. Att man inte anger 1000/1000 beror på att det alltid finns lite kontamination av andra metaller i silvret och därför 999. Här har man alltså valt en något lägre kvalitet än finsilver.