Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2015-februari-14 » Mera fejkryskt? » Arkivera tills 2015-januari-31  

Författare Meddelande
AB
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 30 januari 2015 - 16.15:   

Eller fanns kontrollanterna för stämpling av silversmide i Kazan
för de östra delarna av Ryssland?
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2921
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 30 januari 2015 - 17.39:   

Bästa AB, helt tydligt är du intresserad av kejserlig rysk stämpling. Jag förstår bra att du undrar. Tyvärr blir det en hel bok om jag här förklarar hur det gick till. Dock skall jag göra ett försök.

Allt börjar från Pjotr Veliki (Peter den Store) då från honom utgick ett edikt 13.2.1700 att hela Ryssland skulle börja stämpla silver på ett visst sätt. Orsaken till var att innan år 1700 stämplade man lite hur som helst om alls i landet.

Silverstämplingens största orsak är att garantera åt en lekman att han faktiskt fått silver och inte något annat. Denna princip gäller för generellt sett hela den civiliserade värden än idag. Den västerländskt sinnade Pjotr ville få ording också på det ryska torpet.

Det kejserliga Ryssland blev indelat i en massa distrikt och i princip i varje distrikt fanns en kontrollmästare, vars enda uppgift var att kolla och kontrollstämpla allt silver som var till salu i distriktet och att det höll laga minimistandard. Standarden varierade i början, men 1798 fastslogs att minimihalten inte fick underskrida 84 zolotnik dvs. 875/1000. Att sälja ostämplat eller underhaltigt silver i Ryssland var olagligt och strängt bestraffat.

En kontrollmästare var en utbildad guldsmed men i statlig tjänst. Varje smed i distriktet/staden måste registrera sig på det lokala kontrollkontoret om han ville idka sitt yrke lagligt i distriktet. Att registrera sig på två ställen samtidigt var strängt förbjudet.

Sålunda fanns det en hel massa av staten utsedda kontrollmästare utbredda på olika orter i landet. Dessa fick sina stämplar från huvudstaden, först Moskva senare St Petersburg. Alla hade likadanna stämplar förutom att initialerna naturligtvis varierade. Med att tolka initialerna och kolla stadsstämpeln vet vi vem som var var. Tillka vet vi vilken smed gjort föremålet. Att registrera två likadannan stämplar för samma tidpunkt och samma ort var även förbjudet. Tyvärr har en del dokumentation förstörts så allt vet vi inte, men nästan...Kanske du märkt att ibland uppges att smedens (eller kontrollmästarens) namn inte är känt. Där har du orsaken.

Kontrollstämplarna ändras till utseendet under årens lopp och man måste lära sig vilka stämplar användes och när och var tillika som under vilken tid kontrollmästaren var verksam i respektive distrikt. För att undvika falsarium, mutning mm, cirkulerades eller byttes kontrollmästarna allt emellanåt.

När mästaren förde sitt alster till kontrollkontoret för stämpling, fick han bara föra det till det kontrollkontor där han var registerad. Alstret mäste vara i delar och alla delar stämplade med mästarstämpel. Om så inte var fallet, fick kontrollmästaren under inga vilkor stämpla föremålet. Om han gjorde detta och blev fast, väntade Sibirien och hans egendom blev konfiskerad.

Nu förstår du, bästa AB, hur man kopplar ihop kontrollmästare, ort och mästare. Om någonting inte stämmer, är föremålet falskt.

Elementary dear AB

Resten får du reda ut själv från litteraturen och att läsa denna länk. Jag av föranledd orsak kan jag berätta dig att den innehåller korrekt men inte all information:http://www.925-1000.com/Frussia.html

Att skriva in allt skulle bli en tjok bok. Detta bara som en kort översikt av hur det gick till i forna Ryssland.
Sstempeln
Medlem
Användarnamn: Sstempeln

Meddelande nummer: 621
Registrerat: 4-2013
Skickat fredag den 30 januari 2015 - 17.48:   

Man kan svara kortfattat:
Mycket är okänt när det gäller mästare och även kontrollmästare, p.g.a. förstörda handlingar.

Några större tveksamheter när det kommer till kontrollstämplarna och reglerna för dessa är det inte.
Ett litet undantag är nog just den där stämpeln som bara existerade ett halvår.

Anledningen till att Kazan alls nämndes var helt enkelt att Postnikova (som författat den ryska stämpelboken) anger Kazan som hemort för en sådan stämpel som vi nu diskuterade.
Vi vet inte säkert, men hon kan ha misstagit sig.

Jag medger att Kazan hade varit mycket bättre sett till just båtens utformning, men, men ...
Sstempeln
Medlem
Användarnamn: Sstempeln

Meddelande nummer: 623
Registrerat: 4-2013
Skickat fredag den 30 januari 2015 - 18.03:   

Jaså, jag var långsammare än Qrts!
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2923
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 30 januari 2015 - 18.10:   

Hon har misstagit sig och tolkat de kyrilliska initialerna till IA istället för IL. De kyrilliska bokstäverna A och L kan lätt misstolkas på en dåligt slagen stämpel. När hon då anser att stämpeln är IA, kollar hon vem är IA och finner Ivan Andrejevitsh Ado i Kazan 1897-1916. Tidsmässigt passar det utmärkt. Så anser hon att saken är klar, men det var den inte alls för stämpelns utseende finns inte registrerat någonstans.

Det finns ingen vettig förklaring till att Ado skulle ha stämplat med en sådan stämpel. Inte för det inte finns det någon förklaring till att Lebedkin skulle ha gjort det heller.

Slutsats: En falsk stämpel tills annat bevisats!
AB
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 30 januari 2015 - 19.54:   

@ bästa Qrts och Sstempeln

Ni är orsaken till mitt (relativt nya) intresse för stämplar och nu får ni allt
"ro båten (mig) i hamn"

Jag har full förståelse för att du (Qrts) inte kan skriva en hel bok till min
"ära" :-) men du/ni kanske kan skriva en lista på de böcker som man behöver. Gärna med titel och författare. Ni pratar om gula och blå böcker och nämner namn hit o dit, som novis blir man helt snurrig i huvudet när man ska försöka få något grepp om vad ni diskuterar.
Sstempeln
Medlem
Användarnamn: Sstempeln

Meddelande nummer: 625
Registrerat: 4-2013
Skickat fredag den 30 januari 2015 - 22.00:   

Eftersom de flesta av dessa böcker är mycket svåra att finna, och ofta kostar rejält med pengar, är det en fråga om hur mycket man kan och vill investera.
Det finns hur många böcker som helst, mer eller mindre bra, mer eller mindre specialiserade.

Börja med den svenska "silverbibeln" - den vi kallar "gula boken". Se till att det är den senaste upplagan från 2000.
Namnet är: "Svenskt silversmide. Guld- och silverstämplar 1520-1850". Passa dig för äldre upplagor, om du inte hittar ett ex. väldigt billigt. Det finns gott om dessa på antikvariat, och det är obegripligt varför en stämpelintresserad skulle betala de begärda priserna för något som inte alls är uppdaterat. Et vacker band, för en bibliofil, OK - men inte för "vårt" bruk.

Det finns också "blå boken", som är i samma "serie", men handlar om 1850-1912. En anda utgåva.
Båda är utgivna av Nordiska museet, och den sistnämnda är nog slutsåld.
Billigast har tidigare varit via näthandel.

För det icke svenska blir det genast värre att rekommendera. Böcker som försöker få med allt eller mycket blir alldeles för oprecisa, och man hittar sällan vad man söker.
Mera specialiserade böcker är vad jag inledningsvis skrev. Hur mycket pengar vill du spendera?
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2925
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 31 januari 2015 - 8.43:   

En bra inledning av Sstempeln. Här en fortsättning, men från en lite anna synvinkel.
Innan du överhuvudtaget köper några böcker måste du noggrannt överväga vad du verkligen är intresserad av. Du kan inte omfamna hela världens stämplar utan du måste välja de land du specialiserar dig på. Välj 3, högst 5, land och börja med att skaffa litteratur om dem samt söka anda källor som t.ex. internet. Du måste även befatta dig med respektive lands lagstftning om stämpling av värdemetalle. Att bara fokusera på stämplar räcker inte.

Upprepade gånger har påpekats att silverstämpling inte är en absolut vetenskap. Allt som skrivs stämmer inte även om de mesta är i stort sett korrekt.

Beträffande böcker måste du vara väldigt restriktiv och först kolla boken innan du köper den. En mycket stor del av sk. silverböcker är bilderböcker utan något värdefullt innehåll. Att köpa en sådan bok är bortkastade pengar.

Eftersom ryskt silver ligger nära mitt hjärta, vill jag nämna någar böcker som förekommer på marknaden, men som du ABSOLUT INTE skall köpa.

Här den värsta i sitt slag: http://www.amazon.com/Russian-Silversmiths-Hallmarks-1700-1917/dp/0953063771

Isac Rothemund: http://www.abebooks.com/book-search/title/verzeichnis-der-russischen-gold-silber marken/

Paul Paulsson: http://www.amazon.com/Guide-Russian-Silver-Hallmarks-Paulson/dp/0685821013

Måste fortsätta i ett nytt meddelande, då detta program inte tycks tillåta för många länkar...varför inte !?