Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2015-mars-25 » Mera om rysk stämpling  

Författare Meddelande
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2948
Registrerat: 8-2009
Skickat onsdag den 18 februari 2015 - 7.41:   

Här på AP har påpekats att ett rysktämplat silverföremål skall odiskutabelt bära stämplar på alla löstagbara delar. Löstagbarhet inbegriper även lödda delar. Dessutom har sagts, att föremålet skulle föras till kontrollkontoret för kontrollstämpling i delar och inte färdigställt.

Det är en längre historia men kortfattat: Det har framkommit att denna bestämmelse kräver en liten uppdatering. Nämligen, när man närmar sig sekelskiftet, stiftas en ny bestämmelse som säger, att ett föremål kan företes på kontrollkontoret även i färdigt skick. Nu uppstår problem. Alla löstagbara delar skall trots detta stämplas. I vissa fall är det omöjligt att stämpla utan att risken för att föremålet går sönder blir för stor. Som exempel kan nämnas emaljerade föremål, som cigarrettetuier, cigarrlådor och andra liknade objekt. Emaljen är skör och tål inte hårda törnar, som en stämpling! Lite samma sak med filigranföremål.

Om kontrollmästaren anser att alla delar inte kan riskfritt stämplas, slår han bredvid sin kontrollstämpel en annan liten kokshnikstämpel i en circulär sköld. Denna stämpel indikerar att alla delar inte stämplats. Denna regel är inte helt absolut och variationer förekommer.

Summa summarum: En lite flytande bakgräns för denna betsämmelse kan dras vid ca. år 1899. Då implementeras den vänstertittande kokoshniken med stora haltsiffror. Vissa föremål med kokoshnikstämpel kan alltså vara stämplade så, att alla delar inte är stämplade men den runda tilläggsstämpeln finns alltid bredvid kokoshniken.
Om den lilla kokshniken saknas, tillika som andra stämplar, har orsaken till mörka misstankar ökat markant, så se upp nu!
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2949
Registrerat: 8-2009
Skickat onsdag den 18 februari 2015 - 7.48:   

Jag nämnde ovan ca. från 1899. Eftersom året fortfarande är aningen oklart, så sätter vi gränsen från 1908 och inte 1899, så är vi på den säkrare sidan.