Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2015-mars-25 » K: Franskt silver, men vem är mästaren?  

Författare Meddelande
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 625
Registrerat: 9-2013
Skickat lördag den 7 mars 2015 - 21.56:   

Köpte denna på loppis förra veckan och har kommit fram till att de små oformliga stämplarna troligen är det franska grismnärket, däremot så hittar jag inte vare sig finheten eller vem tillverkaren är. Enligt säljaren är skålen till för att provsmaka vin, kan det stämma?

Två små grisstämplar, samt en oidentifierad lite större på ringen, plus tre stora stämplar och namn (förste ägaren?) inslaget i kanten.

Bild
Baksida
Bild
Bild
Signatur
Signatur
Bild
Bild
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 626
Registrerat: 9-2013
Skickat lördag den 7 mars 2015 - 22.42:   

Att det är till för vinprovsmakning verkar klart, föremålet kallas tydligen för tastevin och har ursprungligen använts för att bedöma vinets klarhet och färg i skum belysning. Med tanke på grishuvudstämplarna bör den vara gjord mellan 1838-1962 om jag har förstått saken rätt?
mvh bwh
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 8 mars 2015 - 1.20:   

Men de andra stämplarna ser ju åtskilligt äldre ut - det krönta E-et liknar ju Strasbourg 1790 t.ex - men det är bäst att vänta på kanske Les som kan säga mera exakt.
Den tidigare Ankaretstämpelfrågan hade jag nog gissat på Amerika, men innan jag hann reagera kom just från honom ett exakt och komplett svar:-):-)
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3831
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 8 mars 2015 - 2.34:   

Den är rejält gammal! Stämpeln med den krönta nyckeln var registrerad på Denis La Chèse, mästare i Angers ( Maine-et-Loire) 1768. Han var fortfarande verksam 1789, men sedan vet man inte.
Den krönta bokstaven E är skattemärket som samtidigt talar om året, kanske 1773, men det motsäges av den andra stämpeln som skall tydas som ANGERS och under finns en krönt bokstav jag tyder som I. Den användes 1777. Den lilla stämpeln är svår att tyda, det är den sista stämpel som slås av kontrollmästaren på det färdiga föremålet. Fantastiskt fina stämplar, och tydbara. Jean Beaumier är säkert ägarnamnet.
Varför finner jag inte sådant på loppis? Den kunde passa i min samling av vinprovarskedar.
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 629
Registrerat: 9-2013
Skickat söndag den 8 mars 2015 - 12.47:   

Ojdå, det var bättre än jag hoppats på! Tyckte också att den kändes äldre, men när jag såg grishuvudstämplarna, tyvärr syns de dåligt på bilderna, så trodde jag det var någon som använt ålderdomliga stämplar bara. Finns det någon vanlig anledning till att de är kontrollstämplade igen senare? Både ringen och själva skålen har var sin grishuvudstämpel.

Sannolikt är den sista lilla kråkan under ANGERS bokstaven E under krona, så det motsäger nog inte att det skulle vara 1773, fast då uppstår ju frågan varför man har slagit samma stämpel två gånger i olika storlekar?

Man får nog ha lite tur när man är ute, samtidigt är det här ett sådant köp som bevisar att man alltid kan göra fynd oavsett när man kommer, för jag plockade upp den alldeles vid stängning på andra dagen av den här loppisen bland en bråte grejor där allt på bordet kostade en femtiolapp stycket.
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 630
Registrerat: 9-2013
Skickat söndag den 8 mars 2015 - 12.47:   

Äsch nu glömde jag ju det viktigaste: Stort tack för hjälpen med uttydningen av stämplarna! :-)
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3834
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 8 mars 2015 - 22.31:   

Det franska systemet vid den tiden var komplicerat på så sätt att alla delar skulle visas upp och kontrolleras av kontrollmästaren och sedan åter när de var hopsatta för att undvika att några delar blivit utbytta. Därav de många stämplarna. Man följde i många departement hur man gjorde i Paris, men det fanns avvikelser i hur stämplingen såg ut och jag har inte full koll på alla departement. I Paris stämplade kontrollmästaren med ett krönt A som samtidigt genom sitt utseende kunde knytas till hans namn. Bokstavens typsnitt ändrades, möjligen varje år, för att undvika kopiering. Det fanns detta A för stora föremål och en mindre, annorlunda stämpel, för små föremål. Dessa stämplar var skattestämplar och hette "Charge". De slogs på huvuddelen. Sedan fanns det mindre stämplar som hette "Decharge" som slogs på både huvuddelen och på tillsatsdelarna. Dessa stämplar hette sammantaget "Poincons de la Marque".
För att kunna bestämma det år stämplingen skedde, använde man i Paris en krönt bokstav, ny för varje år. Det skall alltså finnas tre olika stämplar, varav de mindre upprepade på alla delar. I Angers angav E:et kontrollmästaren och var Charge-stämpeln. Pelaren med bokstäverna AN GE RS, med den krönta bokstaven underst, var årtalsbeteckningen, som några år tidigare hade varit bara en bokstav och "grishuvudet" är alltså decharge-stämpeln. Det är huvuddragen och det går säkert att fördjupa sig i de olika distriktens stämplingssätt. Efter revolutionen ändrades sättet att stämpla i flera omgångar och först efter 1838 har man haft en uniform stämpling.
Hoppas att jag fick med huvuddragen, annars är jag tvungen att förnya mina kunskaper. Är det något jag missat eller är oklart, korrigera gärna eller fråga igen.
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 634
Registrerat: 9-2013
Skickat söndag den 8 mars 2015 - 22.47:   

Ojojoj, komplicerat minst sagt! Tack för att du tog dig tid att skriva så utförligt! Det enda jag undrar är då om descharge-stämplarna verkligen är grishuvuden eller om de egentligen föreställer något annat som liknar dem? Samt om den krönta bokstaven under ANGERS är likamed 1773 om det skulle vara ett E? Det skulle även kunna vara ett L.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3835
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 8 mars 2015 - 23.55:   

Eftersom decharge-stämplarna alltid är så små, kan det vara svårt att se vad de förställer, även om man vet vad det borde vara. Det kan var huvuden av djur eller fåglar, krabbor, paddor, snäckor, blommor eller precis vad som helst i miniatyr. Jag är mest förvånad över att man kunde gravera så små saker och som kan vara så detaljerade och skarpa, om väl slagna och inte nedputsade.
I Angers frångick man enbart bokstäver som årtalsbeteckning 1771 eller 1773. 1771 var bokstaven C och jag förmodar att 1772 var ett D medan 1773 var ett E. Just de två åren saknar jag uppgift om. 1774 började man använda namnet ANGERS i olika ramar med den krönta bokstaven F nederst. Sedan G, H, I, L, M, N och O för åren 1775 till 1781. Jag saknar exempel på 1782, men 1783 har bokstaven Q. 1784 byter man till "un raquette", ett tennisracket med tiotalssiffrorna på var sida om handtaget. Detta användes till 1789. Därav följer att det inte kan vara ett E, men väl ett L för 1778. Ramarna ser lite olika ut för de nämnda åren, men är för otydliga för att säga något exakt. Om vi väljer något med en rak stapel så är L trolig, alltså 1778.
Vad gäller grishuvudet, så liknar de mer en fotsula. Några distrikt hade förmodligen inte egna kontrollanter utan anlitade Pariskontrollanten som vid den här tiden hette Henri Clavel. Han använde bl.a. ett gethuvud. Jag vill låta det vara osagt vad det här skall föreställa, men det hade kunnat tala om ifall finhalten var 843 eller 958 promille. Som vanligt, när man hämtar uppgifter från olika källor, får man vara beredd på att författarna har olika tydningar och att läsaren, jag, sprider dem vidare. Jag har bara skummat ytan av det franska stämpelsystemet som kom att bli ytterligare komplicerat efter revolutionen.
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 639
Registrerat: 9-2013
Skickat tisdag den 10 mars 2015 - 22.51:   

Stort tack för den detaljerade informationen Les! Jag samlar inte själv på silver, men väl annat och tycker att det är omfattande nog att sätta sig in i ett enda lands föremålsbestånd inom ett visst område, så jag är djupt imponerad av att du tillsammans med ett par andra här på AP verkar kunna nästan hela världens olika stämpelsystem!
AB
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 10 mars 2015 - 23.30:   

Det kanske skulle vara något för dig "Konstnovisen" att börja samla på,
dels för att du verkar ha öga för att hitta fina föremål och för att alla ädelmetaller (inkl. silver) börjar bli uttömda och en bristvara
http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/ravarorna-som-kan-ta-slut
Det finns beräkningar som säger att silvret tar slut före år 2040 med
dagens konsumtion.
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 642
Registrerat: 9-2013
Skickat onsdag den 11 mars 2015 - 0.58:   

Intressant länk AB! Ser dock ut som att det skulle vara klokare att samla på sällsynta jordartsmetaller och helium, men det är lite svårt att förvara. Som ung och mer naturvetenskapsintresserad än jag är nu så samlade jag faktiskt på det periodiska systemet ett tag. Trofén i min samling var en flaska med förseglat rubidium, som enligt uppgift skulle kunna självantända om man utsatte den för luft/vatten. Tror dock att det rent praktiskt har liten betydelse ifall man sitter på några kilo av något sällsynt material när bristen väl slår till, industrin behöver ton snarare än kilon.

Silver är dock trevligt och jag har lekt med tanken på att samla på det, men det är lite väl kostbart när det kommer till de föremål jag tycker bäst om, så jag nöjer mig med att köpa enstaka objekt som jag verkligen tycker om eller som jag får billigt. En femtiolapp för skeden i den här tråden är överkomligt, det är rentav billigt för en antikvitet med denna ålder av vilket material som helst, men hade den haft en prislapp med ett par nollor till så hade jag inte varit lika benägen att köpa den. Och det är ju ofta i det prisläget som bra silver kostar. Jag har ögonen på en medeltida kalk i förgyllt silver hos en handlare, men den kostar tyvärr på tok för mycket för mig.