Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2015-maj-20 » Silvermyntfot i Ryssland?  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2015-april-2Sstempeln2-4-15  11:06 
Arkivera tills 2015-april-2Qrts2-4-15  18:52 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 3021
Registrerat: 8-2009
Skickat torsdag den 2 april 2015 - 18.54:   

Nä nu blommar spenaten bästa Les, om nu ändå inte....!
Anna Petrovna
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 2 april 2015 - 19.41:   

I väst brukar man ju skylla allt på Putin men när han tar en vecka ledigt så sprider sig paniken här. Det är nog så att just Putin är den bästa vän som väst kan ha, det som skulle kunna komma i stället skrämmer till och med mig. Att släppa kärnvapen över Yellowstone och San Andreasprickan t ex skulle kunna få förödande konsekvenser för flera än amrisarna. Nu kom det senare förslaget i går men det låter inte som nåt lättsamt skämt om man säger så.
Vab
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 2 april 2015 - 20.19:   

Fick nyss besök av dessa trojaner, även kallade "påskkärringar" De erbjöds marshmallows i stället för valutareserv, vilket accepterades.

brh
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 2 april 2015 - 22.22:   

De som knackade på hos mig, blev glada för bitar ur Marabou Aladdin 75 årsask.
Knekten
Medlem
Användarnamn: Knekten

Meddelande nummer: 769
Registrerat: 12-2009
Skickat torsdag den 2 april 2015 - 23.15:   

Qrts sade: Jodå dockan heter Matrioshka. Det är en diminutiv form av det ryska flicknamnet Matriona, alltså "lilla Matriona".

Imponerande kunskaper.!
Jag träffade en ryska i kväll som har universitetsexamen från Moskva (tekniker). Hon visste att dockan kallas Matrioshka men när jag frågade om ordet hade någon betydelse eller härkomst hade hon ingen aning. Gissade att det var en gammal benämning från tsartiden.
Guldstjärna alltså till magister Qrts som vet mer än doktor Ryska. Magister= den som vet mer kan tilläggas. :-)
Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 363
Registrerat: 9-2009
Skickat fredag den 3 april 2015 - 0.26:   

De tre budbärarna på bilden från Vab hade absolut korrekt budskap, accept av mjukvara i stället för metalltransaktioner. Från Kreml meddelar handelsstatistikbyrån svag inströmning av antikt silver till centralbanksvalvet, och i stället en ökad försäljning av spadar och grävskopor. Jordbruksministeriet drar därur slutsatsen att den ryska landsbygsbefolkningen i år är tidigt förberedd på vårbruket, trots att tjälen ännu inte har gått ur jorden. Vår befolkning har blivit mer förutseende säger de. Ovanligt stark rusning till bankfack konstateras, som töms på oidentifierade föremål. RUPANK meddelar att chefen för deras metallbörs hastigt sjukskrivits p g a överansträngning, och beordrats konvalecens. Man förnekar att alla index visar hög volatilitet.

Serveringsbestick, Fabergé, modell Louis XVII, Moskva, tidigt 1900-tal
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 3022
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 3 april 2015 - 7.16:   

#Knekten,
Jasså du tvivlar på mitt uttalande? Att en med en rysk universitetsexamen inte visste ursprunget har ingen betydelse. Kanske det är en rörmokarexamen :-O:-O:-O.

Min babushka/mormor flydde från Ryssland på våren 1918. Det var hon som berättade namnet åt mig. Många många år senare stiftade jag bekantskap med en ryska som bodde i Finland. Tro eller inte men hon berättade precis samma sak.

Beträffande examina överhuvudtaget, så det inte fråga om vad man ÄR utan vad man KAN och/eller VET!

Kolla du Knekten även andra källor.
Knekten
Medlem
Användarnamn: Knekten

Meddelande nummer: 770
Registrerat: 12-2009
Skickat fredag den 3 april 2015 - 7.54:   

@ Qrts
Nej jag tvivlar inte och jag hade inte sett svaret när jag träffade ryskan. I så fall hade jag upplyst henne :-)
När det gäller utbildning brukar medelålders ryssar hävda vilken god skolutbildning som fanns i Sovjetunionen. Den som då har universitetsexamen borde vara ganska allmänbildad och ha en hel del kulturella kunskaper, mer än de som bara gått sex år i skolan. Så visst har utbildning betydelse rent allmänt.
Anna Petrovna
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 3 april 2015 - 8.47:   

Utbildning är en intressant fråga i ryskt perspektiv. Till exempel Andrej Tarkovskij ansåg att faktisk kunskap minskar förmågan att förstå världen. Han menade att förståelse och insikt kommer mera som ett intuitivt flöde. På det sättet krymper alltså studierna synfältet. Eller som vi säger här; man lär sig mer och mer om mindre och mindre tills man kan allting om ingenting.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 3023
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 3 april 2015 - 8.58:   

Jag håller med dig Anna Petrovna. Minns från förvärvslivet när vi skulle anställa en rysk högskoleingenjör. I Sverige kallas det visst för civilingenjör men i Finland diplomingenjör. Hur som helst hans kunskaper kunde jämställas med vad vi kallar tekniker, en person utbildad från tekniska skolan. Då har vi ännu vanlig ingenjörsutbildning från tekniskt institut innan högskolan, så Anna, du har så rätt så...

Hävdar fortfarande att Matrioshka är ett diminutiv för namnet Matriona. Eto pravda!
Anna Petrovna
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 3 april 2015 - 9.19:   

Det sovjetiska utbildningssystemet var väldigt bra men i stort sett obegripligt för oss här. Till exempel motsvarade läkare där ungefär sjuksköterska här medan dom även hade läkare som var betydligt bättre utbildade än någon i väst. Hade nog sin grund i att även utbildningen skulle fylla femårsplanerna.
brh
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 3 april 2015 - 12.02:   

Många fina saker på denna tråd. Det som jag tycker ser Ryskast ut, är Salttronen. Vad som jag vet förekom den huvudsaklingen under tiden 1880 - 1906. Bröd och salt, välkomstmåltid, Det blir nog många rubelkuponger för en sådan.
AB
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 3 april 2015 - 12.56:   

Verkligen fina ryska silverföremål som ni har visat ihop med en stänk av
"rysk humor" :-)
Nu när admin. har informerat att AntikPrat ska läggas ned till midsommar,
då kan jag bara med en stor klump i halsen, önska er en GLAD PÅSK!
Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 364
Registrerat: 9-2009
Skickat fredag den 3 april 2015 - 18.27:   

Skyar på himlen och långt kvar till vårbruket, det är det lugnt i Biskopsparken i Moskva, inga trollkarlar ställer till oreda, folkmassorna är på annat håll.


Utbudet av bestick, saltkar, vodkakoppar mm på ryska Tradera, Elektronnaya kommertsiya - har nära nog upphört. Motsatsvis har köerna i Moskva till centralbankens medborgarmottagning ökat och statspolisen får organisera kaoset. Medborgare som har med sig vodkamuggar, saltkar och bestick som det står JOMET och siffor på avvisas milt men bestämt, trots att de påstår att de betalt fullt silverpris. Arga och betryckta hänvisas de till en tillfälligt nyöppnad skrothandel på Röda Torget, som specialiserat sig på nickel.
Folk undrar i alla fall om det inte syntes en magiker i Biskopsparken, gör han nickel till silver eller tvärtom? RUPANK harbett om att en efterlysning ska ske.

Den ryska saltstolen har sin historia i bröd och saltceremonien, och de ursprungliga var i trä med ett lock för att skydda saltet, som sen blev den genomgående utformningen.
Sazikov från Moskva gjorde succé på världsutsällningen i London med sina pjäser som tolkade den ryska allmogekulturens föremål i silver. Saltstolar/salttroner i silver blev en vanlig presentvara till bröllop m m under hela perioden 1850-1914, och en specialtet för smederna i Moskva och Kostroma, I St P gjordes enbart ett fåtal, smaken där låg mer åt det neoklassiska.

Saltstol av Semen Kazakov, Moskva, 1898-1908