Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2015-maj-20 » Konstigt!  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2015-april-5Qrts5-4-15  18:47 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Mvh_sven
Medlem
Användarnamn: Mvh_sven

Meddelande nummer: 115
Registrerat: 10-2013
Skickat söndag den 5 april 2015 - 18.51:   

Det hela är mycket beklagligt.
Även om man på något sätt kan behålla databanken, med alla svar, är det trist om forumet skulle gå i graven.
Jag har gjort ett allmänt utrop under "allmänt"
För att se om några är villiga att eventuellt bidra tillforumets fortlevnad.
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 668
Registrerat: 9-2013
Skickat söndag den 5 april 2015 - 18.57:   

Ja det blir en tragedi att inte kunna lita till er generösa hjälp framöver! Jag som inte samlar silver men som ändå springer på någon grej ibland har haft stor hjälp av flera här, som besitter en kunskap som det skulle ta flera decennier att försöka tillgodogöra sig själv och som kravlöst delat med sig av den. Tack vare er har flera föremål blivit intressantare genom att en del av deras historia blivit känd.

Les nämner att flera ändå är kontaktbara, känner ni varandra privat eller finns det något annat silverforum som det går att nå er på?
Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 367
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 5 april 2015 - 19.00:   

Jag delar LES beklagan över vad som förefaller kommer att hända, att AP:s databank och skattkammare kommer att försvinna. Jag solidariserar mig med varje tanke att lagra vad som diskuterats på ämnet Silver och guld etc, övriga ämnen följer jag mer sporadiskt och kan inte uttala mig om deras omistlighet.

Men för Silver och guld gäller att där finner man de mest grundliga utredningar i svåra ursprungsfrågor, ett brett vetande om alla världens hörn, forcering av alla språkbarriärer och tecken och ståmpletydning som inte någon annan stans, kort sagt omistligt. Som aktivt forum och som en beståeende kunskapskälla. Och, inte mist viktigt, ett djupt engagemang för just antikt, historiskt och därmed värdefullt i bred mening: - en kulturkälla.

Jag bejakar varje försök att hålla ämnet Silver och guld vitalt och vid liv, i nuvarande regim eller liknande. Helst som ett öppet meddelandeforum med enkel access.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 3034
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 5 april 2015 - 20.18:   

#Konstnovisen
Vissa av oss har privat kontakter bl.a. email. Jag figurerar även på PES och 925-1000 på ryska sidan

Kan kontaktas via PM med det fordrar registrering
Hose
Medlem
Användarnamn: Hose

Meddelande nummer: 3332
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 5 april 2015 - 20.19:   

Jeg har også været på tråden, under Alment.
Og ganske rigtigt det er noget møg.

925 er fin på amerikansk - engelsk og tysk og flere steder, men det skandinaviske er mindre godt dækket ind. Dvs Qrts er der, og jeg er men der er ofte at vi mangler ekspertise.
På Silver Salon Forums er det europæiske svagt - herunder Skandinavien.

Silver collector er stærk på engelsk, men svag på Europa generelt. Og Skandinavisk specielt.

PES er ikke meget under metal - kun få herunder ulferic kan noget. Hvad er der sket med Kaptenen? Og har FBQ også fået andre interesser.

Jeg vil savne sølv her - de andre emner besøger jeg kun sporadisk.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3872
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 5 april 2015 - 20.23:   

@ Konstnovisen. Vi är några stycken som har kontakt via epost och några av oss har mötts personligen, ja. Det finns några internationella silverfora som ett par av silver-APorna deltar i, men jag har föredragit Antikprat. I den mån jag haft något att delge dessa fora, har jag överlåtit detta till de som redan är etablerade där.
Eriksson
Medlem
Användarnamn: Eriksson

Meddelande nummer: 121
Registrerat: 8-2011
Skickat söndag den 12 april 2015 - 17.55:   

Hej!
Finns det ingen som kan ta över sidan??
Fråga Admin om det skulle funka.
mvh
Från en som frågat mycket och fått väldigt mycket bra hjälp från er alla.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3885
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 15 april 2015 - 22.25:   

Jo, men vi har inte funnit denne "ingen" ännu. Kanske "någon" kan ta över, men denne lyser fortfarande med sin frånvaro. Vi ger inte upp ännu, det finns några förfrågningar ute, men det är ovisst om det ger resultat. Alla har så förtvivlat ont om tid och inte ens reklampengar lockar.
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 679
Registrerat: 9-2013
Skickat fredag den 17 april 2015 - 23.51:   

Jag har tyvärr också tidsbrist, men tittar ändå på att starta något. Största svårigheten är att göra transitionen för deltagarna och få nya att hitta dit tror jag. Även om man startar ett nytt forum så kommer det inte att bli samma sak som AP, och för många kommer det säkert att kännas främmande. AP startade i en tid då många gärna satt på webbforum, det är alltmer sällsynt idag så det är generellt bara de redan etablerade forumen som överlever. Finns massor med forum som startat med goda ambitioner som står övergivna idag.
Sstempeln
Medlem
Användarnamn: Sstempeln

Meddelande nummer: 658
Registrerat: 4-2013
Skickat torsdag den 30 april 2015 - 12.51:   

Mycket tråkigt!

Jag har inte kunnat kommentera frågan förrän nu - av samma anledning som jag inte ser några möjligheter att personligen hjälpa till.
Kan man inte komma åt, och skriva i forumet, eller ens alltid kunna läsa detsamma - ja, då är det allt annat än enkelt.
Oavsett tid eller ekonomi ...

Jag har alltid hävdat att möjligheten att skriva utan att vara registrerad är en anledning till att AP varit såpass livskraftigt, och att många frågor, som annars aldrig skulle ha ställts, ha fått svar.
Jag har hela tiden lärt mig nya saker genom andras frågor och svar, samtidigt som jag i möjligaste mån försökt besvara obesvarade frågor.
Det handlar numera i regel om vem som hinner först, i det att flera deltagare besitter likartade kunskaper, och har samma litteratur.

Så var det inte från början.
Jag har varit med nästan från starten, men från början helt passivt, och senare under några olika användarnamn, i flera ämnen än just silver.
När jag till slut tyckte att det fanns tillräckligt många frågor som inte fann sitt svar började jag svara under signaturen SStempeln.
Först mot slutet registrerade jag mig, p.g.a. vissa händelser.

Naturligtvis finns det frågor som jag skulle kunna ställa själv. Om jag hinner, och har tillfälle, kanske jag gör det före midsommar.

Mina kriterier för skrivandet är uppfyllda. I övrigt är inte mitt behov så stort. Jag kommer nog inte att övergå till något annat forum. Det finns så många andra kunniga som kan fortsätta.
Tiden får utvisa hur det blir. Allting har sin tid. Kanske är AP:s tid nu förbi.

Men visst! Självklart önskar även jag att detta kan bevaras på något sätt. I all synnerhet arkivet.

Les har varit inne på Nordstjärnan.
Jag har en känsla av att flera där är aktiva på forumen - möjligen mest på "det andra", så det kanske skulle bli en sorts konkurrerande verksamhet?
Annars tror jag att det finns pengar. De har ju en stipendiefond, som kanske kan/får användas i ett sådant här syfte - likvärdigt med att sammanställa en skrift av något slag.
Alla i Nordstjärnan är inte gamla och dataokunniga!
Ett bevarande av ett sökbart arkiv kräver knappast samma tillsyn och arbete som ett öppet forum.

Några har nämnt vissa utländska fora. De är i mångt och mycket utmärkta som diskussionsställen. Kunskapen om nordiskt silver är dock ganska begränsad, i den mån inte någon av "oss" skriver även där.
Jag har svårt att se hur det skulle kunna bli någon större tillströmning av nordiska frågor från presumtiva frågeställare. Diskutera frågor sinsemellan kan man naturligtvis göra, men de många hittills okända saker/stämplar/o.s.v. som dyker upp från de mest udda och oregistrerade personer kommer aldrig att dyka upp.
Det är från dessa frågor jag funnit mera nyheter att grunna på, än från de fåtaliga välkända kamraterna.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3909
Registrerat: 9-2009
Skickat torsdag den 30 april 2015 - 13.49:   

Efter att ha tagit kontakt med bl.a. Nordstjärnan, där medelåldern är ganska hög, har jag förstått att det inte är pengar utan tid som saknas. Alla verkar trötta!
Jag kan inte veta medelåldern på Ap:s skribenter, men för Nordstjärnans del borde det innebära en föryngring och vitalisering. Det samma borde gälla för ett forum som De gamle Urens Vänner, eftersom en del av deras medlemmar redan skriver på Ap. Klockor och silver till att börja med och kanske sedan en utvidgning med nya ämnen om behov finns. Porslin och glas har ju redan ett forum och om keramik finns en aktiv grupp på Facebook. Några av de mera anonyma skribenterna på Silver kommer jag att sakna, några har jag redan givande kontakter med och naturligtvis alla nyfikna Traderasäljare, auktionsförrättare och andra, nyfikna på de det ärvda silvret.
SStempeln kommer jag att sakna, men hen vet var jag finns.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 3042
Registrerat: 8-2009
Skickat torsdag den 30 april 2015 - 17.21:   

??? Vad är Nordstjärnan?
:-)
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 30 april 2015 - 17.49:   

Detta är nordstjärnan.

http://www.samlarforbundet.se/

fyra fem
S.H.
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 5 maj 2015 - 19.24:   

Man saknar inte kon förrän båset är tomt. Det kan gå flera dagar eller ibland veckor utan att jag tittar in här, men beskedet om nedläggning är bedrövligt, om än förståeligt. Tid, ork och eller lust att sköta något ideellt verkar vara den största bristvaran nuförtiden. Det vet man om man någon gång har varit inblandad i föreningsliv och haft det tvivelaktiga nöjet att jobba i valberedningen. I princip omöjligt att ragga funktionärer.

Jag kan ändå inte klaga, eftersom jag inte själv heller vill eller kan åta mig något ansvar, av ungefär samma anledning som Sstempeln anger. Annars tycker jag att hans inlägg var intressant. Jag har kommit hit relativt sent och missat en hel del bland de tidigaste årens diskussioner. För det mesta har jag varit bara en passiv besökare, men ibland har jag skrivit något, mest på de två allmänna avdelningarna, trots deras ofta oseriösa framtoning. För all del, ibland har det "oseriösa" även varit riktigt roande. Största intresset har jag dock haft för silverdelen. Min kunskap har vuxit under den tid då jag har besökt detta forum, men eftersom de mest aktiva deltagarnas kunnande har vuxit ännu fortare, så har de ofta hunnit svara på de frågor där jag kanske skulle ha kunnat bidra med något, innan jag har fått ändan ur vagnen eller ens sett frågorna. Jag vill här passa på att tacka er alla, speciellt Les, Sstempeln, Qrts, Hose och Volcano (jag kanske glömde någon viktig nu?) för era insatser under årens lopp.

Hur man skulle kunna rädda den här kunskapsbanken vet jag inte riktigt. Jag tror att enda möjligheten är att dela på innehållet. Någon/några tar silvret, någon annan glas och porslin o.s.v., om intresse finns. Allmänt antikt lär försvinna och kommas ihåg mest som allmänt trams. Att registrering skulle hjälpa mot fåneriet tror jag inte en sekund på. Jag har besökt flera olika fora där det krävs registrering, men det tvånget har inte hållit trollen borta. De hittar alltid på nya namn. Jag skulle inte heller någonsin ha börjat skriva här om man hade krävt registrering. Det skulle väl inte ha varit någon större skada för forumets del i och för sig, men för mig har det varit viktigt att ibland kunna även skriva något. Utan att registrera mig har jag ändå försökt hålla mig till samma korta signatur, så att folk här vet "vem" det är som skriver. Bara en gång om året brukade jag ibland dyka upp under ny skepnad. Det var tider det, julhelgerna för ett och två år sedan...