Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2015-maj-20 » Hjälp med ärvd ring?  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2015-maj-5Knekten5-5-15  19:47 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Såhärärdet
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 5 maj 2015 - 19.55:   

Åjo Knekten, visst kan man slita bort kattfoten i en ring.
Detsamma med djupskurna handgravyrer där det ibland bara finns antydningar kvar av texten.
Sett många besvikna arvingar som inte kan läsa gravyrerna efter bortgångna släktingar. Det är helt otroligt vad en ring kan slitas på insidan under en livstid.
Såhärärdet
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 5 maj 2015 - 19.58:   

Les är inte den enda som svär!
AUTOSOL????
Miral
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 5 maj 2015 - 20.53:   

Men oj vad ni skriver, tack :-)

Ja ringen är nyputsad. Min farmor hade smalare fingrar så jag valde att lämna in den hos en guldsmed för att få den förstorad så jag kan använda den, när den kom tillbaka var den även putsad.

Det var inte lätt att få med pyttestämplarna på bild, det här var det bästa jag lyckades få till.
Kan se 3 stämplar, så inte svensk alltså.

S.H.
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 5 maj 2015 - 21.38:   

"Så inte svensk alltså". Jag tycker mig bestämt se en uppochnervänd kattfot bland stämplarna. Möjligen finns det fler än tre stämplar, det ser nästan ut som om det skymtar en fjärde till vänster, men bilden kan förstås ljuga.

Färgen på stenen liknar mest grön turmalin, i alla fall på fotografiet. Men det är alltid vanskligt att säga något tvärsäkert om ädelstenar utan att ha kunnat testa dem. Här vore det bra om årsstämpeln hade varit tydbar. Är ringen från 1940-talet eller yngre, så skulle stenen även kunna vara en syntetisk smaragd. Är den äldre, så skulle en eventuell smaragd ha varit äkta, och förutom att nyansen på bilden inte riktigt stämmer överens med smaragdfärgen, så talar stenens omgivning mot en äkta smaragd. En äkta smaragd i den här storleken och trots det lite otypiska i nyansen, ändå fint mörkgröna färgen, skulle man antagligen inte ha fattat i silver med markasiter, som är en rätt så billig variant i smyckesammanhang.

P.S. "Men oj vad ni skriver." Vi skriver för att det här forumet snart ska stängas och vi känner redan abstinens även om vi alla inte har varit så aktiva här så länge vi trodde att sajten för alltid skulle finnas.
Knekten
Medlem
Användarnamn: Knekten

Meddelande nummer: 788
Registrerat: 12-2009
Skickat tisdag den 5 maj 2015 - 21.53:   

En kattfot slits inte bort i första taget så djupt slagen den är och visst syns en kattfot här. Men eftersom Miral skrev att stämplarna var så slitna att det inte gick att tyda dem utgick jag från att det inte fanns någon kattfot och därför utländskt guld.
I övrigt håller jag med S.H. om varför det är en turmalin. Markasiter och smaragd gifter sig inte riktigt. Jag har själv en turmalin med denna gröna färg och det är inte på något vis ovanligt vilket enl. Peter_h skulle vara fallet.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3914
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 6 maj 2015 - 0.46:   

Jag försökte att få stämplarna tydligare, men det enda som är tydligt är kattfoten. Med en lupp eller ett förstoringsglas framför kameralinsen kunde kanske ytterligare några detaljer i stämplarna skönjas. Årtalsstämpel och ortsstämpel kunde vara intressanta att se. Jag tycker mig se en åtta eller möjligen en trea i högra stämpelns bortkant. Till vänster kunde det vara ett skriv-H för Helsingborg. Har ni någon anknytning till Skåne? Eftersom det finns både unga och gamla farmödrar kan jag inte gissa årtalet om du inte ger en vink om det.
Turmalinring
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3915
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 6 maj 2015 - 1.12:   

En trea kan det inte vara, men en åtta kan passa om farmor fick ringen 1940-1950. Någonstans mellan O8 (1940) och Z8 (1950). Förutsatt att jag räknat rätt på fingrarna :-)
Miral
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 6 maj 2015 - 7.21:   

Spännande det här. Är så tacksam för ert engagemang och tid :-)

Farmor föddes 1917. Vilket år hon fick ringen vet jag inte.
Ingen anknytning till skåne vad jag känner till, snarare norra delarna av landet.

Jag ska försöka se om jag kan få till ett foto genom förstoingsglas :-)
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3916
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 6 maj 2015 - 12.42:   

Jag förutsatte att ringen var nyinköpt till din farmor. Är ringen en gåva eller ett arv från äldre tid faller min gissning. Hoppas att du får till bättre bilder. En namnstämpel på tillverkaren kan också säga något om tiden. Man kan utläsa mycket av fragmenterade stämplar.
Jag räknade baklänges och antog att din farmor var född 1920, det blev nästan rätt. Man brukar inte få så fina ringar innan man gifter sig och fått de första barnen och då hamnar vi kanske 30 år fram i tiden, 1947. Det var så jag ringade in 8:an. Kul med lite detektivarbete :-)
Peter_h
Medlem
Användarnamn: Peter_h

Meddelande nummer: 583
Registrerat: 3-2013
Skickat onsdag den 6 maj 2015 - 14.20:   

Det finns en grön turmalin som kallas verdelit.
Se Schumann s.128 - 129. Om infattningen är silver, verkar det ju mer troligt att stenen är en turmalin.