Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Svarta tår  

Författare Meddelande
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3958
Registrerat: 9-2009
Skickat torsdag den 28 maj 2015 - 17.37:   

"Svarta tår"

Till påsk, eller när det nu är man äter ägg eller livsmedel som innehåller svavel, brukar man få gafflar av silver och nysilver med svarta tår.

Svarta tår bb

Efter några gångers användning ser det inte så trevligt ut.
"Visst ja, jag skulle putsat dem", men nu kommer gästerna snart och jag har massor att göra.
En bra snabbmetod är redan känd, men här kommer den igen, ännu enklare.

Man behöver ett köksglas, lite aluminiumfolie eller vad smått man nu har av aluminium, kanske en bit av en använd form, vatten och lite salt (vanligt koksalt) samt en mikrovågsugn.

Svarta tår a

Fyll glaset med vatten till någon cm under kanten. Sätt in det i mikrovågsugnen och värm i ca 1,5 minuter. Det skall vara så varmt som möjligt, det får gärna koka. Tag ut glaset (med handske) och stoppa ned lite hoppknycklad aluminiumfolie. Strö över med 1-2 teskedar salt och sätt ned gafflarna så att spetsarna kommer i kontakt med aluminiumet.
Redan efter 20 sek ser man det svarta försvinna. Man kan köra ned hela dussinet gafflar i glaset.
Vänta två minuter och tag sedan upp en gaffel för att se om det svarta försvunnit. Var gafflarna mycket svarta, får man kanske låta dem stå i några minuter till, men det brukar gå fort. För att processen skall fungera, måste vattnet vara hett. Skulle det svarta inte ha försvunnit och vattnet kallnat, så pilla upp aluminiumet och in i micken 1 minut till. I med aluminiumet och gafflarna igen. Nytt salt behövs inte.

Svarta tår c

Tag upp gafflarna och skölj av dem, torka och duka med dem.

Svarta tår kollage

Det salta vattnet hälls i vasken och återbördas till naturen, glaset sköljs av och aluminiumet lämnas till återvinningen.
Tid för det hela 5-6 minuter. Har man en vattenkokare går det ju bra och likaså kan man naturligtvis värma vattnet på spisen. Vill man inte använda ett glas, kan en liten glasburk eller porslinskopp användas. Använd inte ett kärl av plast, det blir deformerat av det heta vattnet.
Häxan
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 28 maj 2015 - 17.53:   

Tack för tipset
___ ___ ___ ___ ___