Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » S.P.BURG, smeden EP och Joseph Kopf i Tallinn » Arkivera tills 2015-april-19  

Författare Meddelande
Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 370
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 19 april 2015 - 12.25:   

S.P.BURG, smeden EP och Joseph Kopf i Tallinn

Del 1. Inledning

När Antikprats framtida öde är ovisst, är det inte orimligt att man kastar ögonen tillbaka, över dess märkvärdiga historia. Det är ett kulturbibliotek som representerar det bästa av silverkunnande, djupanalyser, stämpelutredningar som närmar sig hieroglyftolkning, breda stilhistoriska anmärkningar, kulturhistoriska och etnografiska översikter. Vem minns inte QrtS inträngande utläggningar om skillnaderna mellan sockerströare, bärskedar och tesilar? Eller de 2000-åriga örhängena i guld? Alltid läsvärda, kunniga och återkommande signaturer, ingen nämnd och ingen glömd.

Vad avser den gamla tråden EP, S.P.BURG mm är jag starkt medansvarig till att det blivit en följetong, jag har problematiserat den och det har ännu inte visats någon väg ut för fullständigt resultat. Innan Ap stänger måste denna utmaning fullföljas. Om Antikprat inte är en Perpetum Mobile, evighetsmaskin, så kan då inte heller denna tråd vara det.

Detta, från min sida slutliga, försök sammankopplar då de tre i rubriken nämnda stämplarna, deras hemmahörighet och samband, kommer då också att redovisa den senare forskningen.
Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 371
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 19 april 2015 - 12.27:   

Del 2. Återblick över tråden

Stämpeln S.P.BURG på ryskt silver har har dykt upp i omgångar, det började 2008 och förefaller outtömligt. Och är inte, efter snart 7 år, färdigutredd. Så kan det inte förbli.

Ämnet delar sig i åtminstone tre frågor:
A. Dels om den stämpeln S.P.BURG är en återförsäljarstämpel, som uppslagsverket Ivanov uppger, eller en identifikation med tillverkningsstaden.

B. Dels identiteten på den mest samstämplade smeden EP från St P

C. Kopplingen mellan smeden EP och Tallinnsmeden Joseph Kopf, eftersom stämplarna ofta ses tilsammans.

Således ett triangeldrama, där varje del är intimt, men vid första påseende indirekt, sammanbunden med de andra. Tråden har varit intermittent vid liv och sammanfattningar återfinns sammanställt av SStempeln på
http://www.antikviteter.net/cgi-bin/discus/discus.cgi

Efterföljande diskussioner kan bäst följas på nyckelordssökning BURG. Den utbreder sig stundtals till ren fakta/fiktionsberättelse där jag har gjort kopplingen till både ädelmetallkontroll, gesällvandringar och Tallinnsmedernas vedermödor. Men, som vi snart ska se, så hänger allting ihop.
Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 372
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 19 april 2015 - 12.34:   

Del 3. Fråga A. S.P.BURG, Stadsstämpel eller återförsäljare?

Vi kan väl börja omtaget med några bilder på S.P.BURG.

Jukes bild

Bilden visar S.P.BURG tilsammans med smedinitialerna EP och kontrollstämpling.
Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 373
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 19 april 2015 - 12.36:   

Del 5, fler bilder, här med smedstämpel AK

QrtS bild
Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 374
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 19 april 2015 - 12.37:   

Del 6, bild, här med smedstämpel AA

V bild
Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 375
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 19 april 2015 - 12.43:   

Del 7, Bildkommentarer


Bilderna visar att stämpeln S.P.BURG förekommer tillsammans med smederna EP, men också AA, och AK. De kommer från Juke, QrtS och Volcano. Stämpeln S.P. BURG har under 7 års sökning inte kunnat visas med några andra silversmeder i St Petersburg än dessa 3, eller från annan ort. Stämplarna visar också att S.P.BURG förekommer på båda sidorna av 1908. Silversmeden EP kan med stor sannolikhet knytas till Jegor Pankratjev (med i tidigare hänvisningar varierande stavning), medan AA och AK kan vara vilka som helst av vardera ett halvdussin silversmeder verksamma i St P under denna tid.
Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 376
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 19 april 2015 - 12.45:   

Del 8. Forts av S.P.BURG, Stadsstämpel eller återförsäljare?

Det har föreslagits att den egentligen ovidkommande stämpeln S. P.BURG skulle vara ett förtydligande, bl a av turistiska skäl, att souveniren kommer från St P. Sånt förekommer ju på turistskedar? Svaret är nej, det som är stämplat S.P.BURG är maskinpressat bordssilver (skedar, gafflar, raguskedar, soppslevar, desssertskedar, teskedar, sillgafflar och motsvarande) och ofta levererat i satser om 6 eller 12 (det visar gravyrerna). Och, köpare av bordssilver, knappast turister, letade efter siffran 84 = zolotnik = silverhalten, den var i kontrollstämpeln, inte i någon extrastämpel.

Slutsats så här långt. Firman S.P.BURG var en återförsäljare, som extrastämplade med sitt registrerade varumärke. Det var tillåtet att en säljare/tillverkare hade underleverantöreer som ursrpungsstämplade, med att då återförsläjaren tryckte dit sin egen stämpel. Ivanov har rätt. Firman hade ett fåtal förtroendeleverantörer som använde denna försäljningskanal, kanske till de stora varuhusen i St P, dit enskilda silversmeder aldrig nådde.

Finns det något mer som talar för slutsatsen? Ja, EP, Jegor Pankratjev slutade som silversmed 1908, och den som därefter levererade till firma S.P.BURG var då AK, som då levererade efter 1908, det framgår av kontrollstämpeln. Således, firman S.P.BURG underkontrakterade flera leverantörer för att säkra tillgången. Och allt silver är av samma modell, med spatelskapft, standardiserad form.
Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 377
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 19 april 2015 - 12.46:   

Del 9. Fråga B. Vem är silversmeden EP, som knappast kan identifieras med att ha gjort mycket annat än maskinpressat bordssilver?

Jegor Pankratjev var verksam 1874 - 1908. har enligt litteraturen gjort kyrksilver, andra klargörande upplysningar saknas. Ett känt föremål är en pokal stämplad av EP och färdigställd 1903 av – just det, Joseph Kopf i Tallinn. Beställningen är avgjort därifrån, från Svartbrödrasällskapet till Kopf. Kuppa, lock och postament lät Kopf beställa av EP. Mellanfoten, en hjortfot, gjorde han själv, enligt gamla förebilder i Tallinn, och dekorerade enligt beställarens önskemål.

Kan EP vara någon annan? Alla foton och examinationer av stämplar, de är åtskilliga, är sammanfallande. De statisfierar i format, ram och utförande de foton och sotavtryck som finns i ryska silverlexikon, både Ivanov och Postnikova. Tills annat övertygande visas är det Jegor Pankratjev som från ca sekelskiftet är massproducent av bordssilver, och som söker, och finner, försäljningskanaler.