Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » K: Rysk cigarrlåda igen » Arkivera tills 2015-maj-27  

Författare Meddelande
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 720
Registrerat: 9-2013
Skickat fredag den 22 maj 2015 - 14.50:   

Hej! För ett tag sedan fick jag hjälp här med att datera en rysk cigarrlåda i silver i denna tråden:

http://www.antikviteter.net/antikprat/messages/173/592305.html?1417947039

Nu har auktionsverket jag lämnade det till kommit fram till att smeden heter Fedor Verkhovtsev. Hur de gjort det vet jag inte då det inte nämns i katalogtexten, men jag antar att det stämmer.

Vid googling kommer lite mer info fram:

Pinterest:
"Fedor Verkhovtsev, Moscow: "Master Feodor Andreivich Verkhovtsev's atelier was founded in 1817 and after his death in 1867, the business was carried on by his son Sergei Fedorovich. Mostly, father and son made religious objects for the Orthodox church, which today are mostly to be found in famous Russian museums."

Worthpoint:
"Firm of Verkhovtsev was Founded in 1790 by the silversmith Fedor Verkhovtsev. In 1862 the firm put its products on display at the Art and Industrial Exhibition in London, in 1870 - in St. Petersburg and won the Silver Medal. In 1867, after Verkhovtsev's death, the firm passed to his son Sergey. In 1871 the firm was granted the title of Court Supplier and the right to use the Imperial Double-Headed Eagle as its trade-mark. the firm ceased trading in 1890s."

Om företaget upphörde på 1890-talet så känns det lite tveksamt att det skulle kunna ha gjort mitt skrin, men kanske kan man då sluta sig till att det är gjort 1899, om företaget var verksamt så länge?
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 3059
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 22 maj 2015 - 17.03:   

Nej, det ytterst osannolikt. Dethär är nu igen ett praktexempel på vad minddre noggranna företag har för sig. Fjodor V. dog 31.12.1867 och mycket riktigt hans son tog över. Men han hette Sergei och stämplade kyrilliskt C.B. (Latiniskt SV). Här ser du hur Fjodor stämplade, jämför med stämpeln på skrinet. Skillnaden är mer än uppenbar.

Fjodor

På skrinet finns en vänstertittande kokoshnik, som togs ibruk 1899. Så nu kan du dra egna slutsatser.
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 722
Registrerat: 9-2013
Skickat söndag den 24 maj 2015 - 21.50:   

Tack! Jag tänkte just på kokoshniken när jag frågade.

Troligast är att auktionsverket har tagit miste, men det är katalogiserat av ett av våra större auktionsverk här i landet, och jag undrar därför om man till 100% kan utesluta att sonen har stämplat ett gammalt skrin från sin fars produktion med en nygjord och därför annorlunda stämpel 1899?

Det jag tänker på är ifall det i samband med vänsterkokoshnikens införande kom något krav på att alla ännu ostämplade varor skulle stämplas med den nya stämpeln? Om skrinet gjorts av fadern men av någon anledning aldrig blivit sålt, så skulle ju sonen i så fall eventuellt kunna tänkas ha stämplat skrinet med sin fars initialer 1899.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 3062
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 25 maj 2015 - 8.04:   

Auktionsvekens, stora eller små, uppgift är att sälja till bästa pris. De förlitar sig på att det är ytterst få som kan läsa stämplar. Därför skriver de ibland i sina beskrivingar "lite ditåt" uppgifter. Här passar stämpeln initialer bra men allt annat skevar, som du själv kan se. Hur många har tillgång till dessa relativt svåråtkommna och dyra ryska stämpelböcker? Det syns inget ände på detta beteende!

Mitt råd är, att strunta i deras beskrivningar och lita bara på egna ögon och egen kunskap. Om du inte vet vad köper, låt bli.

Beträffande gammal rysk stämpling kan man naturligtvis spekulera, men ändå hålla i tanken två viktiga regler. Det var föbjudet att sälja ostämplat och okontrollerat silver i Ryssland. Därför finns det inte ostämplat ryskt silver, eller det finns och finns, men det är mer än ytterst sällsynt i våra dagar. Om du råkar hitta sådant och du kan verifiera det, mao bevisa dess ursprung, är det värt en halv förmögenhet.

Den andra regeln var, att när mästaren dog, måste hans stämpel förstöras.

Men till spekulationen. Det är möjligt att Sergei 25 år senare hittade i sin avlidna fars gömmor ett skrin stämplat av honom men okontrollerat och sedan fört det för kontrollstämpling. Notera att mästarstämpeln måste vara slagen innan föremålet fördes till kontrollkontoret för att stämplas.

Nu kan man ju fortsatt spekulera, att när fördes föremålet till kontrollkontoret efter att det blivit färdigt, följande dag eller efter 25 år. Sannolikt ganska fort efter det att det färdigställts. Meningen var ju att omsätta det i reda pengar. Jag finner det i stort vara en intill omöjlig tanke att skrinet skulle ha kontrollstämplats ca. 25 år efter faderns död

Påpekar än en gång, att jämför fonten på stämpeln på asken med den bild jag visade. Det finns inget annat samband än samma initialer.
Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 383
Registrerat: 9-2009
Skickat tisdag den 26 maj 2015 - 21.07:   

Qrt.S pekar på en systematisk slarvighet hos auktionsfirmorna. Det gäller inte minst ryskt och östeuropeiskt silver, guld och juveler. Den har förlitat sig otillförlitliga översättningar av Postnikova- Losevas banbrytande ryska stämpellexikon från 1968, och som då historiskt omfattade både nuvarande Polens, Estlands, Lettlands och Litauens silversmeder, alltefter det ryska rikets utbredning.

Auktionsföretagen har litat på svaga översättningar, bl a Goldberg till tyska, och gör då många misstag. Rent parodisk är en amerikansk pocketversion 2007 av Geoffrey Watts, i som påstår sig lärt sig ryska, som rakt av kopierar stämplarna från Postnikova. Problemet är då bl a att staden Leningrad då sen länge antagit sitt gamla namn – St Petersburg – men Watts låter gladeligt denna stad finnas i bokstavsordning L. Han har dessutom stavat det mesta fel, och inte läst korrektur. Silversmeder, årtal, det blir fel. Det är sånt vi ser citeras på auktionssidorna.

2002 kom ett nytt banbrytande verk i 3 volymer av Alexander Ivanov, 2 volymer silversmeder och en volym med kontrollmästare och kontrillregimer i det ryska imperiet, på vardera sisådär 500 sidor styck. 5000 silversmeder och kanske 350 kontrollmästare, många tidigare oidentifierade och okända. För forskningsintresserade och experter står det i förordet, dyra och svåråtkomliga.

När jag då – för mer än ett decennium sedan, med Ivanov i handen - frågade ett av Sveriges tre största auktionsföretag varför de systematiskt gav helt stollig och fel information om ryskt och östeuropeiskt silver, gavs svaret, på ett ungefär ”Nja, Ivanov, vi har hört tals om den, den verkar dyr – vi har nog den expertis kunderna frågar efter.”

Antikprat stannar aldrig där. Antikprat ger bättre svar än auktionsfirmor och musieintendenter. Antikprat är en omistlig kunskapskälla, en encyklopedi.
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 724
Registrerat: 9-2013
Skickat tisdag den 26 maj 2015 - 22.26:   

Antikprat är sannerligen en guldgruva för kunskap!

Qrts: Jag tänkte mer på ifall det varit så att Sergei haft ett skrin av sin far som denne inte stämplat alls, och i samband med kontrollstämplingen gjort en ny stämpel med sin fars initialer och att den därför har ett annat typsnitt på bokstäverna?

Det är dock långsökt och mest troligt är väl ändå att det är någon helt annan, oidentifierad mästare som gjort skrinet. Då är frågan vad jag ska göra härnäst, katalogen är publicerad redan, både i tryck och på Internet, lönar det sig att påpeka för auktionsverket att de troligen har gjort fel? Jag kan ju dessvärre inte påstå mig ha några egna expertkunskaper att stödja ett sådant påstående med samtidigt så vill jag ju inte att någon skall känna sig lurad i efterhand. Men de som köper den här typen av föremål kanske har god koll själva?
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 3069
Registrerat: 8-2009
Skickat onsdag den 27 maj 2015 - 7.52:   

Volcano har helt rätt i sitt uttalande nämligen ”Nja,... – vi har nog den expertis kunderna frågar efter.”...

Som redan påpekats väldigt få kunder vet någonting om ryskt silver eller silverstämplar överhuvudtaget. De litar på att expertisen finns i auktionsbolaget. Alltså har auktionsföretagen den expertis kunden frågar efter mao just ingen för kunden kan varken ifrågasätta något eller fråga något. Han bara litar på bolaget och betalar men har ingen aning om vad han köper...tyvärr.

@Konstnovisen
Nej, din hypotes håller inte. Den är för låååångsökt. Ryska smeder måste registrera alla sina stämplar i kontrollkontoret. Att göra en ny stämpel för ett enda ynkligt skrin var inte mödan värd. Varför skulle sonen ha gjort så och om en dylik registrering ändå skulle ha skett varför byta font? Dessutom kostade en registrering pengar. Glöm hypotesen. Skrinet är gjort av någon till namnet okänd smed.

På tal om auktionsföretag, så kolla Bukowski's Markets senaste slutpriser på ryskt silver, helt utopistiska summor har betalats...!
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 725
Registrerat: 9-2013
Skickat onsdag den 27 maj 2015 - 13.33:   

Jo, men det är ju också objekt som har marknadsförts bättre än dussingodset, det som klubbades igår var ju del av den finska kvalitetsauktionen som numera går helt över internet.