Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Osmanska/Egyptiska silverstämplar  

Författare Meddelande
Astor
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 14 juni 2015 - 17.49:   

Bilden är från nätet och stämplarna attribueras som Egypten 1900:tal och det stämmer nog, eller?. Bör vara före 1923 pga Tughra stämplarna men de övriga två stämplarna ytterst, vad betyder de?


e
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 4010
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 14 juni 2015 - 22.07:   

Stämplarna i mitten kunde vara egyptiska, de flankerande thugrastämplarna borde vara turkiska. De rektangulära stämplarna har jag inga exempel på, men Egypten hade den formen på stämplar från 1916, men bara på tackor. I Marocko hade man stämplar med pärlband runt, men mina exempel från Marocko är cirkulära. I så fall ett berest föremål. Med skarpa stämplar hade man åtminstone kunnat datera mittstämplarna och kanske också tughrastämplarna. Då kunde man se vilka som var först. Vad är det för ett föremål, jag tycker mig ha sett samma stämplar nyligen.
Astor
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 15 juni 2015 - 8.29:   

En bägare, såldes i Dalarna i helgen. Låg ute även den förra auktionen men då med ett reservationspris som inte nåddes.

e
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 4012
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 15 juni 2015 - 22.23:   

Så var det! Jag tyckte att jag sett den innan. Stämplarna var lika otydliga då.
Det roliga med föremål är, tycker jag, att kunna härleda dem. Ibland finner man både mästare och första ägaren. Har man tur kan man följa ett föremål i led efter led till dess man har det i sin hand. Anonyma föremål får anskaffas för sin charm eller som bruksföremål om man nu inte bara är ute efter silvervärdet för nedsmältning.
Den här bägaren hade varit intressant om man kunnat läsa stämplarna. Inte enbart för de egyptiska stämplarna, utan för kombinationen. Många länders export- och importstämplar känner vi inte till. De brukar avvika från ett lands normalstämpling och därför kan det vara anledningen till att stämplarna verkar okända.
Jag har vänner som skulle kunna läsa vad som står i stämplarna eller åtminstone kunna gissa vilket land de kommer från. Men då måste stämplarna vara tydligt läsbara och det är de inte här.
Det verkar som de tre mittstämplarna är de ursprungliga och sedan har resterande stämplar slagit på ömse sidor. Det finns kanske något i den turkiska stämpelstadgan som säger att två lika stämplar skall flankera ursprungsstämplarna så att inga tillägg kan göras. Sedan har nästa kontrollstämpling skett likadant, kanske för att det var snyggast så. De rektangulära stämplarna har för så vitt olika information.
Turkstämplarna är ofullständiga, men det går kanske ändå att jämföra sig till rätt dynasti.
Om ägaren läser Ap och kan leverera tydliga stämplar före veckans slut, går det kanske att säga mer.