Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Osmanska/Egyptiska silverstämplar igen.  

Författare Meddelande
Astor
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 17 juni 2015 - 16.52:   

Rädd för att frågan inte skulle läsas, svaras på om jag fortsatte på min gamla tråd, därför en ny.
Bägaren är tillverkad i två stycken, botten + cylinder. På undersidan/botten, egypiska stämplar efter 1946, eller? På insidan sitter Tughra stämplarna och de rektangulära vad nu de innebär. Det om ser ut som egyptiska stämplar i mitten går inte att läsa ens med lupp, svårt när de sitter på insidan.
Kan det vara så att "cylindern" kommer från ett annat föremål och någon har tillverkad en bägare av den? Tughra stämplar på ett egyptiskt föremål kan väl inte föremomma efter osmanska rikets fall? Eller tolkar jag de egyptiska stämplarna fel och bägaren är från sekelskiftet 1900 + - några år?
Midsommar närmar sig raskt, hoppas jag får lite svar innan AP stänger ner.


1

2

3

4

5
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 4018
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 17 juni 2015 - 23.53:   

Det är en knepig fråga! Bild tre visar en Kairo-stämpel med finhalten 900/1000. Punkten I lotusblommans högra övre horn tyder på årtalsserie efter 1968. Det är inte bara att räkna på fingrarna eftersom samma årtalstecken använts under flera år. Årtalstecknet här skulle kunna betyda 2013. Visst kan det vara så att botten lötts dit senare. Det kan ha varit en stämplad stomlödd armring som vid ett senare tillfälle fått en botten ditlödd. Kanske är det så att botten är ditlödd 2013, men armringen är äldre. Därför finns det stämplar som egentiligen inte hör ihop.