Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Textilier & mattor » Arkiver fram till 2009-september-6 » Stärka dukar :)  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Anki
Skickat fredag den 2 januari 2009 - 20.35:   

Det här rådet kommer lite sent men det kanske är någon som jag som sitter och bläddrar. Linnetextiler behöver inte stärkas eftersom linne har en egen stärkelse som heter pektin. Låt duken/servetterna självtorka på en slät yta så får ni styva dukar.Det vet alla som kan detta med linne.
agge
Skickat fredag den 2 januari 2009 - 21.31:   

Jo, men när de börjar bli gamla och tunnslitna så blir det lite bättre styrsel om man stärker lite lätt. Och även bomull kan man vilja få lite stadigare.
gunillaS
Skickat lördag den 3 januari 2009 - 1.03:   

Jag har idag gjort iordning julens damastdukar och servietter. Tvättat på 60 grader, manglat dem relativt fuktiga/våta, hängt upp dem slätt för eftertorkning. Nu ikväll, när de är helt torra, har jag manglat dem ytterligare en gång och då blir de hårda och blanka. Så Anki har delvis rätt - men man får aldrig helt perfekt resultat med strykjärn utan då krävs kallmangel.

Är det lite grövre linneservietter kan man nog släta till dem men är det konventionella linne/damastservietter får man dem inte släta.

Nu är mangling inte 'à la mode' längre men jag tycker det är kul att mina nygifta döttrar faktiskt manglar. De har tur att bo i lägenheter med fullutrustade tvättstugor.