Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Textilier & mattor » Arkiver fram till 2009-september-6 » Matta från Rumänien  

Författare Meddelande
Momo
Skickat lördag den 10 januari 2009 - 18.06:   

Någon som vet något alla uppgifter jag kan få är jag tacksam för.
På lappen på baksidan står det .
Nessim
Kariskan Rumänien
172X240
58445
lugg ull varp bomull
Tilläggas bör att jag mailade Nessim men de hade inget att komma med.
Bild
Momo
Skickat lördag den 10 januari 2009 - 18.08:   

en bild till
Bild
GÖRÜK
Skickat söndag den 11 januari 2009 - 0.57:   

Det lär, vid en träff hos Skånska Orientmattklubben, ha dykt upp en liknande matta. I denna förening finns kanske någon som vet. Kontakt kan tas via deras hemsida www.somk.se
Där kan man även finna länkar till bl.a andra svenska föreningar.
Mönstret påminner om det som brukar kallas trädgårdsmotiv, vilket återfinnes bl.a i persiska mattor av bakhtiaristammen.
I uppslagsverket "Enzyklopädie des Orientteppichs" finns några korta noteringar om rumänsk mattillverkning. En matta med samma mönster är avbildad dock utan angivande av tillverkningsort.
Min kartbok upptar ej Kariskan. Ej heller Google Earth finner någon ort med det namnet.
Lycka till
gunillaS
Skickat söndag den 11 januari 2009 - 2.00:   

Jag hade själv en stor "Kirman"matta från Rumänien. Mattan är troligen handknuten på fabrik och på "maskinvävstol" men med maskin som för inslaget vilket gör mattan mycket stabil. Om knutarna knytes för hand vet jag ändå inte helt säkert men mattan är dock knuten. Materialet är högsta tänkbara kvalite med kortklippt ull och med varp och inslag i bomull. Mönstren kopior - ofta omarbetade - av persiska mattor. Min matta hade tex ett traditionellt Kirman-motiv kompletterat med egenpåhittade mönster.

Mattorna är i princip outslitliga. Ohyggligt starka. Inget för mattsamlare men som inredningsmatta helt oslagbar pga materialkvalitén. Heller inget andrahandsvärde men de är inte helt billiga som nyinköpta.

Jag fick mattan som felköp från goda vänner och gav själv den vidare efter 30 års osynligt vardagsslit under matsalsbordet till en ung familj som hade kalla golv.

Jag tror din matta är av samma typ.
Momo
Skickat söndag den 11 januari 2009 - 11.04:   

Åh vad ni är duktiga och vänliga som tar er tid att svara . TACK båda två och ha en fin söndag.
Bernt
Skickat måndag den 12 januari 2009 - 7.15:   

Vad hjälper det att tro?
Momo
Skickat måndag den 12 januari 2009 - 15.02:   

Med tro kommer man långt käre Bert, men nu var det inte tro vi diskuterade här.Undanber mej sådana inlägg när jag själv en seriös människa och förväntar mej det samma tillbaka.
YÖRÜK
Skickat måndag den 12 januari 2009 - 19.10:   

Uppslagsverket jag tidigare refererat till visar även ett Kirmanmotiv som exempel på knuttätheten 110.000 per kvm. Den här aktuella mattypen avbildas som exempel för knuttätheten 220.000 per kvm. Även högre knuttäthet produceras.
Din matta är med största sannolikhet handknuten, men den moderna produktionen anses tydligen inte gå under beteckningen orientmatta.
Mattknytningen kom med turkarna och osmanska riket. Idag finns den kvar och benämns i stort mattor från Balkan. Den produktion det här handlar om sker (skedde?) inom statliga kooperativ fördelade över hela Rumänien.
Momo
Skickat torsdag den 15 januari 2009 - 16.48:   

Tack det var fin info....jag undrar kallar man det ändå för "äkta matta"?
YÖRÜK
Skickat torsdag den 15 januari 2009 - 19.06:   

Äkta matta är ett vilseledande vardagsuttryck för det mera korrekta handknuten. (Jämför maskingjord t.ex Wilton) Var de geografiska gränserna så går för benämningen orientalisk matta eller vävnad skall man nog akta sig väldigt noga för att gå in på.
Låna gärna en bok om orientaliska mattor på Ditt bibliotek och studera de olika typerna av knutar (persisk respektive turkisk). Sedan är det bara att böja Din matta och se om den är knuten med någon av dessa knutar. Jag misstänker att Du finner persiska knutar p.g.a mattans mönster. Luggen på en maskingjord matta bildar U dvs. går upp och ner runt 1 varptråd. (De flesta maskingjorda mattor har även löst påsydda fransar.)
Momo
Skickat fredag den 16 januari 2009 - 16.35:   

ok vad du kan mycket suger åt mej info. ska vid tillfälle kolla om vår lilla bibbla på landet har nåt läsvärt. Tack!