Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Textilier & mattor » Arkiver fram till 2009-september-6 » Vad är detta för en matta?  

Författare Meddelande
MålarFia
Skickat måndag den 19 januari 2009 - 21.58:   

Hej!
Min man har ärvt denna av sin mormors syster. Enligt personer i släkten så är det en mycket dyrbar matta. Själva har vi varit på gång att slänga ut den flera gånger eftersom den är så sliten och nött. Kanske får man på pälsen nu av er som kan detta. Vi efterlyser information om denna matta. Måtten är ca 180 cm * 110 cm.
Bild
2,Bild
MålarFia
Skickat måndag den 19 januari 2009 - 22.02:   

Här kommer nästa bild:

Bild
Anders J
Skickat tisdag den 20 januari 2009 - 0.30:   

Jag, som novis på detta, kan väl ge dig en första vink på att även "värdefulla", orientaliska mattor idag är inte värda vad dom en gång var. Dessutom är denna sliten.
Den skulle nog vara svårsålld idag och nu var jag snäll. På en auktion idag kan du köpa en liknande som inte är tillnärmelsevis så sliten som din för en femhundralapp.
MVH Anders J
gunillaS
Skickat tisdag den 20 januari 2009 - 0.44:   

Det ser ut som en Hamadan. Slitstarka bruksmattor som börjar bli attraktiva. Denna har dock passerat "bäst-före-datum" och den är inte så gammal som skicket tycks anta. Även som ny var denna matta inte kostbar men finner man en Hamadan i gott skick som överlevt sina första 50 år och fortfarande är vacker kan den vara ett gott köp.

Så du kan slänga den med gott samvete - men låt fler härinne tycka till innan du gör det!
Britta
Skickat onsdag den 21 januari 2009 - 22.57:   

Det finns mattrestauratörer, bl a i Brantevik. Kanske inte lönar sig just för denna mattan, men som upplysning för andra. Vass´go.
MålarFia
Skickat tisdag den 27 januari 2009 - 9.25:   

Hej!
Det verkar som om vi faktiskt kan slänga denna med gott samvete.

Tack för råden!