Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Textilier & mattor » Arkiver fram till 2009-september-6 » Matta från Iran ,är det något värde i den?  

Författare Meddelande
gunvor
Skickat söndag den 1 mars 2009 - 10.23:   

Har fått en matta i ganska bra skick, skulle villa veta om det är någon ide att rengöra den.
Mått 309cm*218cm.
Det enda som går att utläsa på lappen är Iran och storleken samt N.Z
\image[Bild}
gunvor
Skickat söndag den 1 mars 2009 - 10.44:   

Nytt försök med bild på mattan!
1,Bild
gunvor
Skickat söndag den 1 mars 2009 - 11.00:   

Ursäkta!Bild på mattan Fy va krångligt!
Bild
YÖRÜK
Skickat söndag den 1 mars 2009 - 16.18:   

Mattan är en persisk Bakhtiari, en nomadstam vilken idag till största delen är bofast. Designen är klassisk och brukar betecknas som trädgårdsmatta. Bilden verkar tagen i dåligt ljus dvs. färgernas klarhet går ej att bedöma. Bakhtiarimattor är generellt intressanta. Den kände matthandlaren J.P. Willborg i Stockholm hade för ett par år sedan en omtalad stor utställning om just dessa mattor.
En rengöring man kan utföra själv i vintertid är som följer om färgerna inte blöder av vatten:
Testa färgerna med en våt bomullstuss.
Ställ ut mattan så att den får yttertemperatur.
Lägg den i snön samt strö på snö och borsta med en grov kvast.
Skaka av snön noga och njut av resultatet.
Lycka till.
Bino
Skickat söndag den 1 mars 2009 - 20.40:   

Vore kul se en helbild på den fina mattan som verkar ha genuina färgskiftningar vilket tyder på att mattan är ganska gammal- fota hellst i dagsljus
gunillaS
Skickat söndag den 1 mars 2009 - 23.37:   

Den har det i mitt tycke det eftertraktade lökmönstret och ser inte nygjord ut.

Jag tycker det ser ut som om den är värd en proffsig tvätt dvs den ska inte lämnas till kemtvätt. Om du bor i Sthlm är www.callerts.se det bästa tvätteriet.

Visst skulle det vara fint med en bild av hela mattan.
gunvor
Skickat måndag den 2 mars 2009 - 18.49:   

Helbild på mattan, kunde inte ta bilden ute pga vädret, hoppas den säger något. skulle vara roligt att veta ca värde utan att dra med den till värderare. tack för tidigare info.
Bild
gunillaS
Skickat onsdag den 4 mars 2009 - 0.50:   

Den ser fin ut - med hänsyn tagen till att vi utgår från en bild. Du skriver "i ganska bra skick" - kan du vara lite tydligare?

En liten hint från mig: jag köpte en "liknande" på knappt 12 kvm för ett par år sedan. Problemet var att man klippt av kortsidorna ca 8 cm men i övrigt var den i utmärkt skick. Min matta är tillverkad ngn gång i mellankrigstiden (pga av vissa färger som inte använts senare). Jag betalade 4.000 på auktion. Mattans kortsidor har numera förlängts/rekonstruerats och blev bröllopspresent till yngsta dottern.

Är det inte stora nötskador - vilket det inte borde vara på denna typ av ytterligt slitstarka mattor - är den värd att åtgärdas. Om fransar och långsidor är slitna är detta ett vanligt underhållsarbete för en matta med någon ålder.
Något kunnig.
Skickat onsdag den 4 mars 2009 - 16.11:   

Köpte en Bakhiari (3,2*2,2 meter) för några veckor sedan på auktion. Inklusive provision gick den på 3710 kronor. Detta anser jag vara billigt. Din matta ser ut till att ha (något) högre kvalité. För en mycket fin Bakhtiari handlar det om 15 till 20 tusen. Varför behöver din matta rengöras? Räcker det inte med att böja den och dammsuga med röret längs knutraderna?
gunvor
Skickat onsdag den 4 mars 2009 - 21.21:   

Nu har jag dammsugat som jag fick tips om,det blev en hel annan matta. Skicket är nu näst intill nyskick,kanske något solblekt i ena hörnet, fransar och kanter hela och fina.
Tack för info!