Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Textilier & mattor » Arkiver fram till 2010-juni-11 » Gotländsk ??? yllematta  

Författare Meddelande
Netnil
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 9 september 2009 - 17.32:   

Den här vävnaden som jag TROR är avsedd som matta har jag någon gång köpt här på ön. Av ylle och mönstret/färgerna visar sig omvänt på andra sidan. Kallas det för dubbelväv?

Jag skulle GISSA att den är vävd på andra halvan av 1800-talet men det är ju som sagt svårt att åldersbestämma textilier

Har någon någon som helst aning om denna matta har några som helst lokala särdrag för Gotland eller om sådana här yllemattor ser lika ut i hela landet?Mattan/vävnaden vikt på mitten
Madame
Medlem
Användarnamn: Madame

Meddelande nummer: 9
Registrerat: 8-2009
Skickat onsdag den 9 september 2009 - 21.23:   

Vilket vackert arbete! Tror inte att den har använts till matta utan mer troligt till s k rygglakan (röllakan kommer därifrn) dvs sattes upp på väggen för att motverka drag.
Netnil
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 10 september 2009 - 14.13:   

Nej du har kanske rätt Madame men den är ganska kraftig och dessutom har den nog av förre ägaren förvarats bland mattor. Ska försöka lägga in en bild av mattorna den låg inrullad i. Den mattan kan nog kanske vara äldre för den har väl "äkta" färger. Det är långa våder som las ut på golven bredvid varandra i salar när det skulle vara fint på Gotländska bondgårdar.

Den här vävnaden som jag frågar om och om den kan ha något lokalt gotländskt mönster: Den verkar ha anilinfärger eller vad tror någon kunnig?

Fö: Tack för svaret Madame!

Mattan vävnaden var inrullad i.
Madame
Medlem
Användarnamn: Madame

Meddelande nummer: 10
Registrerat: 8-2009
Skickat torsdag den 10 september 2009 - 18.35:   

Ja som du ser är denna textilier enklare till mönster och vävteknik och har säkert använts till matta vid festliga tillfällen. Fint ihop med det den andra textiliern på väggen.