Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Textilier & mattor » Arkiver fram till 2011-juni-21 » Hur lagar man en mattkant?  

Författare Meddelande
Clint
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 20 februari 2011 - 17.19:   

Jag har en gammal handknuten matta, Mahal, i TV-rummet. Ingen märkvärdig sak men jag har haft den i ca 30 år och den har börjat "repa upp sig" i ena kortsidan med frans. Den är så sliten att jag inte tycker att det är värt att kosta på den tusenlappar för en proffslagning, men jag vill stoppa ytterligare förfall. Därför undrar jag vilken typ av tråd och av vilket material jag ska skaffa för att "kasta om" kanten. Tacksam för råd.
Sexflatan
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 24 februari 2011 - 17.41:   

Du sätter på en skinnkant om det är inslagstrådarna som repar upp sig.
Clint
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 25 februari 2011 - 9.59:   

Tack Sexflatan(fantasieggande nick!), men det är ena franssidan som har börjat fallera. Skinnlagningar över langetten(?) har jag sett men aldrig över fransen. Jag har funderat på att försöka "kasta om" kortsidan, ungefär som man gjorde med de små dukarna som man tvingades brodera i syslöjden, när de försökte göra om oss grabbar till flickor. Hur tjock bör tråden vara och av vilket material? Kan man förvärra skadan med den metoden?
Gunillas
Medlem
Användarnamn: Gunillas

Meddelande nummer: 34
Registrerat: 1-2010
Skickat lördag den 26 februari 2011 - 3.34:   

Du förvärrar inte franssidan med ditt förslag - däremot är inte skinnkamter (eller annan typ av remsor som sys på, på baksidan) inte långsiktigt optimalt. Du förvärrar INTE skadan genom att stoppa upp kortsidan själv. Använd gärna pärlgarn som är starkt och glider bra - ta gärna en tjockare typ. Om du drar garnet genom bivax glider det ännu bättre - men det är kanske överkurs :-).
Clint
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 26 februari 2011 - 11.37:   

Tack ska ni ha för er vänlighet mot en gammal man.