Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Böcker & tidskrifter » Arkiver fram till 2009-december-30 » Von Wrights Svenska fåglar.  

Författare Meddelande
Rörhönan
Skickat söndag den 1 februari 2009 - 16.12:   

Jag har några litografier efter von Wrights Svenska fåglar.På en del står det "W.v.Wright del". Har för mig att "del" betyder "har tecknat".
På andra står det" B.H-g del". Vem är denne B.H-g?
Har han gjort en del av planscherna i bokverket? Eller kommer dessa bilder från ett annat bokverk? Mycket tacksam för lite info om detta.
mute
Skickat söndag den 1 februari 2009 - 21.20:   

B. H-g. är en förkortning av Bror Hallberg. Han utförde de kompletterande planscherna till Svenska Fåglar. De övriga tillskrivs utan kommentarer bröderna von Wright. Detta är dock en ordentlig osanning. Planscherna är retuscherade tryck baserade på von Wrights handkolorerade litografier. Vad du har är mycket avancerade offsettryck (utgivna 1917-29). Ett citat ur Björn Dals bok Sveriges Zoologiska litteratur (1996): "Planscherna handlitograferades i omkring 12 färger på kornad plåt och trycktes i offset."
Om Bror Hallberg vet jag just ni ingenting - men det kan väl någon annan ta reda på!
Rörhönan
Skickat söndag den 1 februari 2009 - 22.24:   

Tack mute för utförlig och intressant information. mvh
mute
Skickat söndag den 1 februari 2009 - 22.36:   

Jag blev för nyfiken på Bror Hallberg. Han levde 1880-1951. Tecknare o litograf. Mer uppgifter finns på sid 24 i band 3 av Svenskt Konstnärslexikon (Allhems).
Loppisfynd
Skickat söndag den 28 juni 2009 - 14.22:   

Jag har på en loppis köpt tre tryck med fågelmotiv efter de berömda bröderna von Wright, ett lite större och två mindre. Vad jag undrar över är varför de är signerade på olika sätt. Det stora (gök) är signerat "M v. Wright del W v. Wright lit", det ena av de små (steglits) "M v. Wright del" och det andra (sädesärla) enbart "W v. W" på snedden med det första "W" inne i bilden. Jag vet vad "del" och "lit" betyder, men vad innebär de olika signeringssätten?
?
Skickat fredag den 10 juli 2009 - 22.36:   

Kategori: Konst, kanske kan ge dig svar på din fråga.
mute
Skickat fredag den 10 juli 2009 - 23.02:   

Problemet med frågan är att man inte riktigt förstår vad frågan är! Frågaren vet att det rör sig om bröder (av vilka M och W finns med här) samt vad termerna del och lit står för. Vad är det sedan som skall förklaras? Precisera, så får vi se om vi kan lära oss något av det hela!