Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Böcker & tidskrifter » Arkiver fram till 2012-september-21 » Gustav vasa bibel » Arkivera tills 2009-januari-29  

Författare Meddelande
theo
Skickat söndag den 25 januari 2009 - 21.23:   

Har aldrig hört talas om eller sett en Vasabibel i pergamentband. Jag har ett flertal böcker från 1500-talet som är i skinn. Det ser ju vem som helst att det är ett band från tiden, särskilt med dom kännetecknande beslagen för just Vasabibeln.
Britta
Skickat söndag den 25 januari 2009 - 22.24:   

Så satte jag också ut ett ?
theo
Skickat måndag den 26 januari 2009 - 0.53:   

Och jag svarade! Corso, det var ett riktigt vackert exemplar av Vasabibeln du har.
mute
Skickat måndag den 26 januari 2009 - 8.15:   

theo!
Det vore trevligt om du utvecklade dina tankar runt bandet och åldern på det. Jag fäste mig naturligtvis vid: "...dom kännetecknande beslagen för just Vasabibel.".
Kan jag tolka det som att just beslag (knäppen o hörnbeslag)av det slag som vi ser på bilden är på något sätt unika för Vasabibeln eller uppenbart tidsbundna till 1500-talet?

Nog kan man tänka sig att någon bokbindare/bandbeställare kunde få för sig att binda in bibeln i ett pergamentband, eller..? Det förekommer ju än idag att man binder med pergament!
Kirjanen
Skickat måndag den 26 januari 2009 - 13.06:   

theo har fel da han sager "det ser ju vem som helst att det ar ett band fran tiden". Hade jag sett det hade jag inte fragat. Det kan vara ett senare band trots detta.
Pergamentband forekommer ju annu i borjan av 1700-talet men jag har inte heller sett dem pa en Vasa- el.dyl. Bibel.
frivillig uppg
Skickat måndag den 26 januari 2009 - 15.32:   

Har man lite erfarenhet av äldre bokverk så kan man se att det har de tidstypiska dragen. De lite grövre mässingsplåtarna på hörnen, antydan till blindtryck och skicket i sin helhet. Jag vill också minnas att Vasa biblarna trycktes i Stockholm och även bands för att sedan sändas ut till stiften och församlingarna. Alltså bör de vara av liknande bindning (om de nu inte är ombundna). De ex som jag sett, och som har haft orginalband, har också varit av denna typ.
mute
Skickat måndag den 26 januari 2009 - 16.41:   

Jag rotade fram en bok om bibeln (Våra Fäders Bibel, 1941). Där finns en passus som stödjer ett par av inläggen ovan: "...den bastanta pämen av trä, överdragen med mörknat, nästan tjärbrunt läder. Det hela förstärkt med solida mässingsbeslag, hörnskydd och knäppen." Det finns mer litteratur att ta del av, men det tycks vara så, att många av biblarna bands i ordnad och likartad form innan de skickades ut!
frivillig uppg
Skickat torsdag den 29 januari 2009 - 18.49:   

Uppsala var det biblarna trycktes inte Stockholm, ibland tar visst somliga delar av hjärnan semester.