Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Böcker & tidskrifter » Arkiver fram till 2012-september-21 » Gustav vasa bibel » Arkivera tills 2009-februari-09  

Författare Meddelande
theo
Skickat tisdag den 3 februari 2009 - 15.13:   

Ähh, det ser väl vem som helst att det bandet är bundet på 2000-talet.
theo
Skickat tisdag den 3 februari 2009 - 15.41:   

Skämt åsido! Britta, förtydliga dig vad som skiljer ditt exemplar med Dean Corsos. Jag har handlat med böcker i närmare 20 år och har sett mängder med olika bandutföranden av äldre verk. Det finns inget som tyder på att Dean Corsos exemplar är bundet i ett senare band när jag har sett ett antal exakt likadana. Det som gör mig förvånad är när personer påstår att den är bunden senare när man inte har belägg för det. Sedan är Dean Corsos bilder betydligt bättre än den otydliga som du visar upp. Så svårt är det inte att få tag på en bild av en bok från 1500-talet.
vad du vill
Skickat fredag den 6 februari 2009 - 23.23:   

Ja Britta det är bättre du satsar på att bedöma något du förstår istället. Bandet är med största sannolikhet ett originalband. Möjligheten finns iofs att någon 1500-tals präst eller biskop strax efter införskaffandet lyckades spilla nattvardsvin på originalbandet och lät binda in på nytt. Då är det inte ett originalband fast ett 1500-talsband. Men detta är nog inga av oss kompetenta att avgöra. De Vasa biblar jag sett på bild och i levande livet har varit av just denna bandtyp i skinn med någon variation. Alla biblar gick ju inte till kyrkan utan även välbärgat folk och adel där man kanske ville ha annan bindning, eller något märke på, typ superexlibris. Jag är lite förvånad att man så hårdnackat vill få det till ett nyare band. Alla med någon kunskap om äldre verk borde ju se att det är med störts sannolikhet är original.
Britta
Skickat lördag den 7 februari 2009 - 9.04:   

Bibeln ger grunden till tro. God fortsättning.
Så som i himelen
Skickat lördag den 7 februari 2009 - 9.20:   

Jag har aldrig läst bibeln, men tror gör jag. Tro hör till tillit Britta inte till det yttre utan det inre. Men nu blev det väl försvårt, förstår jag.
Britta
Skickat lördag den 7 februari 2009 - 9.43:   

På jorden stavar vi himlen såhär och himmelen såhär. Bara att välja.
s
Skickat lördag den 7 februari 2009 - 10.08:   

Jag vet det Britta, ville få det bekräftat av dig naturligtvis. Du är uppmärksam men på fel saker. Kanske väljer du fel.
Kirjanen
Skickat måndag den 9 februari 2009 - 6.49:   

Sa gick det troll i den har debatten med! Synd. Jag efterlyser fortfarande kommentarer om hur GV Bibeln bands in da det begav sig. Saldes den obunden till bokbindare, eller bands den innan den gick vidare till kund (kyrkorna, hovet, adeln etc). Var exemplaren forbestallda? Var inbindningen standardiserad? Allt detta finns val belagt i litteraturen for C XII Bibeln. Det finns det sakert för Vasan med men inte i mitt ansprakslosa referensbibliotek och manga forbigar detta. Band fran tiden och tidstypiska etc ar ju inte det samma som identiska. Och begreppet originalband i detta sammanhang? Det skulle ju forutsatta en standardiserad produktion - pa 1500-talet?