Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Böcker & tidskrifter » Arkiver fram till 2012-september-21 » Gustav vasa bibel » Arkivera tills 2009-februari-26  

Författare Meddelande
Kirjanen
Skickat onsdag den 25 februari 2009 - 5.49:   

Tack JB for ett sakligt inlagg, det var detta jag ville spinna vidare pa men kanske det ar vart en egen trad om nagon tid, har ar en saklig diskussion tydligen omojlig.
lena
Skickat onsdag den 25 februari 2009 - 10.20:   

Ja tycker Britta e en elak gammal häxa.
X
Skickat onsdag den 25 februari 2009 - 13.24:   

"Vem skulle komma ihåg vem som band in det var ju för katten snart 500 år sedan."

Givetvis sitter ingen här och minns vem som band boken, men det råkar händelsevis forskas om sådant här.

"Det exemplar som vi har sett på bilden är med 99% säkerhet i ett band från tiden."

Precisiera gärna.
Cookies
Skickat torsdag den 26 februari 2009 - 0.15:   

Att bedriva forskning här blir mest löjeväckande, med tanke på karaktären av experter, men visst låt inte mig störa utan forska på med ”Britta” som mentor.

Till frågan om bidningen:
De lite grova hörnplåtarna av mässing, typen av spänne, de grova skinnklädda träpärmarna. Antydan till blidtryck/mönster, den ålderdomliga karaktären och bandets utformande i stort, alltså den tidstypiska känslan som man, efter erfarenhet och med mångårigt samlande, kan se. Bandet är alltså av allt att döma ett 1500-talsband. Om tid och framförallt ork funnits kunde man gått igenom det karaktäristiska i bindning från 1900-talet och bakåt. Med åren kan man i princip, med fingerkänsla och vana, placera en bindnig på ca 50 år när.
..
Skickat torsdag den 26 februari 2009 - 10.59:   

Varför tar man sig tid för att finna kunskap för andra? Har tidigare lagt ut länken om boktryckarkonsten som innehåller massor med sidospår. Har man ett genuint intresse läser man vad andra serverar på fat och kan på så vis få svar på flera frågor.
Oavsett vad många "tycker" om Britta så har hon ofta rätt. Med ålderns rätt och nyfikenhet, äger hon en stor allmänbildning, något som många av er aldrig kommer att uppnå pga att ni lägger krut på att klanka ner på andra.
Snyft
Skickat torsdag den 26 februari 2009 - 11.19:   

Fast jag gör hur många försök som helst, till och med frågar här ibland men det hjälper visst inte.:)
X
Skickat torsdag den 26 februari 2009 - 11.21:   

Jag säger inte att någon forskning bedrivs *här*.

På den lilla, otydliga bild som finns att tillgå kan i alla fall inte jag sluta mig till om detta är 1500-tal eller 1600-tal eller möjligen ännu senare. Spännena kan vara äldre än bandet, till exempel. Biblarna slets hårt och många äldre biblar har bundits om flera gånger, ofta under ganska kort tid, vilket kan göra att det här bandet traskar in i 1600-talet.
Dean Corso
Skickat torsdag den 26 februari 2009 - 12.27:   

Det är faktiskt lite komiskt hur vissa benhårt tror på att det är ett senare bundet band. Jag har inte brytt mig om att försvara äktheten av boken utan bara velat visa bilder av hur en vasabibel ser ut. Min vasabibel har en utförlig proviniens där det är dokumenterat att det är ett samtida band. Jag har vid två tillfällen fått boken värderad av välkända bokexperter och från deras sida har det inte funnits några tvivel.