Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Böcker & tidskrifter » Arkiver fram till 2009-december-30 » Någon som samlar på Astrid Lindgren? » Arkivera tills 2009-mars-22  

Författare Meddelande
Nybliven samlare
Skickat fredag den 20 mars 2009 - 18.47:   

Jag har precis börjat samla på förstaupplagor av Astrid Lindgrens böcker. Jag tycker det är härliga böcker som är en del av min uppväxt, jag är 35 år. Roligare att samla på förstaupplagorna tycker jag nu. Hittills har jag fyra böcker i min
ännu blygsamma samling, kollar på både tradera och antikvariat. Det får ta den tid det tar, hon skrev ju mycket!

Det behöver inte vara toppskick för min del, det ska vara läsbart givetvis och boken ska inte falla sönder när man tar i den. Tänkte höra om det finns någon mer som samlar på detta och vill dela med er av eventuella erfarenheter som kan vara bra att tänka på?
Kirjanen
Skickat lördag den 21 mars 2009 - 7.28:   

Lycka till med samlandet. Astrid Lindgren ar ju sa oerhort popular att du inte ar ensam om omradet. En viss begransning, som gor det hela intressant och svarare, ar att barnbocker slits ut. De gar igenom barnahander, flera familjer, hamnar pa loppis etc. sa skicket ar ofta slitet, och manga ex. overlever helt enkelt inte. Tre rad kommer jag spontant att tanka pa. 1. Eftersom du begransar dig till en forfattare kan det vara bra att via biografier etc gora eller skaffa en forteckning over hela den produktion man vill ha, inklusive forlag och tryckar. 2. Om du kommer over ett bra ex som du tycker verkar dyrt - tveka inte. Vissa bocker kommer emot en sallan. 3. Folj med auktionshusen, i synnerhet SAV, och skapa kontakt med antikvariatshandlare sa du far hjalp av dem. Fundera pa om du vill inkludera bocker OM Astrid Lingren eller bara bocker AV henne. Och gar du utover bockerna till eventuella artiklar och annan produktion (jag vet inte vad allt AL gjort) sa hamnar du mitt i trasket. Det ar roligt, visst, men mer omfattande och svarare.
Bok och Bättring
Skickat lördag den 21 mars 2009 - 8.22:   

Nybliven samlare!
Det är ett spännade område du gett dig in på men konkurrensen är stor. Speciellt om du vill hitta de välbehållna exemplaren i ou. Den första Pippi Långstrump-boken kostar i hyfsat skick åtskilliga tusenlappar idag. En dedikation från Astrid gör att priset sticket iväg en bra bit till. En gång i tiden missade jag med minsta marginal en fantsatisk bok som salufördes i en antikvariatskatalog: Emil i Lönneberga i ou med dedikation från Astrid Lindgren till Vilhelm Moberg. Svensk bokhistoria av högsta klass! Under mina år som boksamlare har jag missat en hel del böcker (boken har varit såld när man ringt katalogutgivaren, på SVAFs hemsida har det stått SÅLD eller man bjöd för dåligt på auktionen) så är det ingen bok jag känt så stor saknad som inför som den. Någon stans finns den lycklige ägaren och förhoppningsvis har denna bok glatt honom vid åtskilliga tillfällen. Kanske dyker den upp på marknaden igen.


Av alla böcker jag missat som köpare under alla mina år som boksamlare, det är ganska många, så är det just det exemplaret
Magadog
Skickat lördag den 21 mars 2009 - 8.44:   

Hej Nybliven samlare , jag har mängder av Astrid-böcker i min samling, många förstaupplagor . Allt till salu , intresserad??
Skriv din mailadress så skickar jag lista
Leo
Skickat söndag den 22 mars 2009 - 9.44:   

Det gäller att se upp med förstaupplagorna av Pippi-böckerna.Mitt
ex av Pippi Långstrump går om bord med rätt tryckår 1946 har
först om man noga kollar bakpärmen upplysningen 26:e tusendet!
Info om tusende finns ju annars vanligen på tryckortssidan.
Nybliven samlare
Skickat söndag den 22 mars 2009 - 10.20:   

Hej tack för alla svar! Jättekul att läsa. Tack för råd också, en smart ide att skaffa en förteckning över alla böcker av Astrid. Just nu begränsar jag mig till böcker av henne, känns som att det är tillräckligt i detta läget, sen kan man ju utöka samlarområdet efterhand.

En sak som jag kan passa på att fråga är det här med olika tryckningar av originalupplagan, det som jag antar att Leo är inne på? Hur får man reda på mer om detta, har läst lite på nätet om det, men kan man finna såna uppgifter i t.ex. biografier? Jag förstår skillnaden mellan första- och andraupplaga men det här med olika tryckningar verkar knepigare och vilket tusende. Är en bok t.ex. första tusendet värd mer än en i 26:e eller styrs det av tryckningen enbart?

Har tur som hade en väldigt bokintresserad morfar, av honom ärvde jag massa fina böcker även om de inte är värda så mycket så är de otroligt vackra att se på och spännande att läsa i.

Det här med auktionshus, så långt har jag inte kommit än, tittar ofta på SVAF och söker där för att skapa mig en uppfattning om vilka antikvariat som säljer en del Astrid-böcker och någorlunda riktpriser även om allt är relativt beroende på skick, tryckning o.s.v.

Bokmässan i GBG är bra särskilt om man går på torsdagen eller fredagen när fynden finns kvar, det var där jag köpte min första bok förra året faktiskt.Många antikvariat finns samlade där och det ger ju ett visst utbud. Tänkte samla på mig en del kunskap innan den går nästa gång så man kan göra verkliga fynd om man hittar något.

Magadog: ja skicka gärna en lista så får jag ta ställning till vad jag har råd med och du kanske kan maila bilder på det som är mest intressant, min mailadress är: susekl@hotmail.com

Det här känns spännande i alla fall, känns som en ny värld att ge sig in i:-)
Britta
Skickat söndag den 22 mars 2009 - 12.19:   

Med tiden utvecklades det så att Astrid Lindgrens böcker gavs ut i väldigt stora förstaupplagor, vilket borde inverka på priset.
Leo
Skickat söndag den 22 mars 2009 - 12.36:   

Med originalupplagan (ou) menar man första tryckningen av en
bok som då saknar upplagebeteckning och tusendeangivelse.
(Förr förekom dock t ex Första tusendet, 1-6 tusendet för
originalupplagor.)

I fråga om skönlitteratur värderas originalupplan utan
tusendebeteckning högre än t ex 3-4 tusendet. Se t ex på nätet
Tranströmer, Hemligheter på vägen: Röda rummet tar för ou
275 kr och för tredje tusendet 175 kr. Ju senare tusende desto
lägre pris. I fråga om Pippiböcker (som förslitits svårt och
kastats) är dock hyggligt låga tusendebeteckningar av värde. Vill
minnas att jag sett noteringen 2000 för ett bra ex av 26 tus av P
går om bord.

J. Viktor Johansson diskuterar utförligt frågor om upplagor och
tusenden i sin bok Försvar för boksamlaren (omarbetade
upplagan 1958).