Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Böcker & tidskrifter » Arkiver fram till 2009-december-30 » Inbundet kurrekturavdrag "Kvartetten som... » Arkivera tills 2009-januari-30  

Författare Meddelande
Netnil
Skickat söndag den 25 januari 2009 - 16.06:   

sprängdes" av Birger Sjöberg.

Jag var på vår lokala auktionsfirnma i dag och bjöd på en boklåda. Jag gav mig vid 80:- men efteråt frågade jag köparen om jag fick köpa loss ett fotalbum och en bok. Det gick för sig. Fotografialbum tycker jag är intressanta själv. Boken tyckte jag bara såg intressant ut.

Boken är ett tjockt kalvskinnsband med inklistarde korrektur och så här står det tryckt på titelbladet: Birger Sjöberg KVARTETTEN SOM SPRÄNGDES Denna bok innehåller första korrekturavdrag efter manuskriptet till romanen, innan densamma av författaren omarbetades och förkortades. Det är sålunda det enda exemplaret av arbetet i dess ursprungliga form. Avdraget har sammanförts i bokform som minnesgåva till Civilingeniör Ivar Kreuger.

Jag ville ju ha albumet för egen del och jag försökte hejda en boksamlare för att sälja boken för 50:- men han var inte intresserad. Nu börjar jag tro att den kan vara rätt värdefull eller i varje fall mycket intressant för en Birger Sjöberg beundrare. Vad tror ni?
Britta
Skickat söndag den 25 januari 2009 - 17.48:   

Kontakta Birger Sjöberg-sällskapet
Netnil
Skickat söndag den 25 januari 2009 - 18.40:   

Ja Britta det kunde man göra men de köper väl inte in böcker direkt. Det finns nog originalmanuskript o dylikt sparade och därför är nog inte min bok intressant i forskningshänseende utan nog mer ett samlarföremål. Man får lite intrycket att boken blev ganska omarbetad när den senare gavs ut.
Britta
Skickat söndag den 25 januari 2009 - 20.48:   

I sällskapet finns samlarna.
Netnil
Skickat måndag den 26 januari 2009 - 8.41:   

Det tror jag säkert att många av samlarna är med i Birger Sjöberg sällskapet inte tror jag sällskapet köper in böcker. Får jag nu ett tips av någon i sällskapet om någon i sällskapet som samlar sådant så är det upplagt för ytterligare problem. Hur ska jag sätta pris på boken, det är inte enkelt på böcker och denna verkar vara unik. Jag brukar tycka det är enklast att auktionera ut saker antingen själv på Tradera eller genom auktionsfirma. Kanske auktionsverket skulle ta den?

Vilket pris skulle du sätta på den Britta om du fick fatt på någon Birger Sjöberg samlare?

Detta att den gjorts som gåva till Ivar Kreuger ger den ett mervärde och dessutom kan man fråga sig vilka öden boken gått igenom innan den hamnat på våran "bonnauktion"? Fick någonsin Kreuger boken? Vem gav den till honom? Bonniers var vad jag läst mig till negativt inställda till Ivar Kreuger. Gav Birger Sjöberg själv boken till honom? Ja man kan undra?
Netnil
Skickat måndag den 26 januari 2009 - 18.44:   

Jag ringde Birger Sjöbergsällskapet och talade med en trevlig man. Först föreslog han att jag skulle sända över boken så skulle de titta på den men det ville jag inte. Jag fick ett namn i sällskapet som kunde känna till om Birger Sjöberg gjorde betydande ändringar sedan när han fick korrekturet. Om han gjort det så gör det nog min bok intressantare.

Fö nämns Kvartetten som sprängdes och de spekulationer som beskrivs i den i samband med levnadsteckningar över Ivar Kreuger och hans affärer. Vem som låtit binda in denna bok på ett sådant påkostat sätt för att ge den till Ivar Kreuger kan man spekulera i nu.
Halvor Sbg
Skickat onsdag den 28 januari 2009 - 20.43:   

Är månne detta album till salu?
Netnil
Skickat fredag den 30 januari 2009 - 10.17:   

Ja jag tänker sälja den men tycker det är mycket svårt att prissätta. Album är fel ord - boken är mycket påkostat inbunden. Det måste finnas något slags historia kring varför och av vem den bundits in för att ge till Ivar Kreuger. Jag vet inte heller om hur många ändringar som gjordes i texten innan den sedan gavs ut, den borde vara intressantare ju mer ändringar som gjorts.

Jag fick ett namn i Birger Sjöberg sällskapet - henne har jag försökt ringa på hennes ev telefonnummer men inte fått tag i henne.

Jag har funderat på att kontakta Auktionsverket i Stockholm men vill då först hitta en annan bok som kan vara intressant för dem som jag har. Vete sjutton vilken kartong den ligger i...