Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Böcker & tidskrifter » Arkiver fram till 2009-december-30 » Den Svenska psalmboken tryckt hos fam Norberg med stående stilar 1819  

Författare Meddelande
Helén
Skickat lördag den 20 juni 2009 - 18.13:   

Finns det något värde i denna psalmboken?
Läderpärmar med relieftryck, änglar, hjärta, ankare, sol, blommor och texter som "Med Gud och Dig Trolofmar Jag Mig" i det stora hjärtat!
Längst ner UllenaGudiUran?
Allt inte pengar
Skickat lördag den 20 juni 2009 - 18.17:   

En bok som funnits i generationer,sparats ömt i byrålådor,burits vid konfirmationer osv. Ett kulturarv,oavsett om man är religös eller ej. Allt folk idag vill veta är om det är VÄÄÄRT någonting i PENGAR. Trist utveckling.
Helén
Skickat lördag den 20 juni 2009 - 19.50:   

Inte så jag menade...Tänkte mer att den kunde ha ett värde för kyrkan, museum! Den är så gammal att den nog bör hanteras varsamt av någon som uppskattar dess skönhet!
Värde ...finns den i 1000tals upplagor i var mans hem?
Allt är inte pengar
Skickat lördag den 20 juni 2009 - 20.11:   

Ja,den gjorde det i alla fall. Varenda släkt hade en bibel hemma,fram till vår generation.Biblar som man sparat i kanske 150-200 år, ofta med flera generationers namn skrivna på insidorna.Idag säljer folk ut dem på loppisar i fyndlådor för några tior. Auktionshusen tar inte emot majoriteten av biblar (finns lite undantag,men de flesta vill ingen betala för).
Vill du absolut veta penga-värdet kan du kolla svenska antikvariatföreningens hemsida.
Jag har hittills aldrig sett en Koran ligga i en fyndlåda på loppis.Trist att vi inte värdesätter vår historia mer.
Kirjanen
Skickat lördag den 20 juni 2009 - 20.36:   

Allt ar inte pengar blandar ihop biblar med fragestallarens psalmbok.

Men, jo, hantera boken varsamt redan av respekt for dem den betytt mycket for - men i reda pengar ar vardet forsumbart. Psalmbocker och biblar finns till fortvivlan, pa 1800-talet hur mycket som helst. Nu kanske ngn psalmboksexpert kan saga om Norbergs ex 1819 har ngt speciellt intresse, men den kommer nog bast till ratta om Helen fortsatter att uppskatta dess skonhet!
Pengar osv...
Skickat lördag den 20 juni 2009 - 22.54:   

Jag kan skilja på bibel och psalmbok,första svaret innehåller inget prat om biblar,andra svaret handlar om biblar däremot, att vi inte uppskattar dem osv. Vet inte om skribenten är finsktalande och inte förstår svenska.
Sov gott.
mute
Skickat lördag den 20 juni 2009 - 23.14:   

Vad Helen mycket tydligt beskriver är ett så kallat fästmansband. Dessa, ofta vackert dekorerade psalmböcker, är av ett helt annat intresse än normalt bundna psalmböcker (Det ovidkommande tjafset om biblar kan lämnas därhän!). Det ekonomiska värdet hänger mycket samman med hur pärmdekorationen är utförd. Är boken i gott skick är antikvariatspriserna på dylika psalmböcker från någon hundralapp och uppåt. Fästmansbanden kan nog föras in under begreppet allmoge(konst). Jag tror mig ha förstått att vackert dekorerade psalmböcker (gärna bundna i pergament) har en marknad i USA.
PP
Skickat söndag den 21 juni 2009 - 1.45:   

Koranen börjar faktiskt sippra ut i lådorna, torskade själv på en beskriven som "Kinesisk psalmbok" av ett av våra piggare auktionshus. Man kan inte motstå en sån beskrivning men i det fallet kanske jag trots allt borde ha gjort det.
Kirjanen
Skickat måndag den 22 juni 2009 - 20.55:   

Pengar osv: jag kommenterade faktiskt ditt andra inlagg som handlade om biblar - ovidkommande som mute sager. Mina sprakkunskaper ar ocksa ovidkommande i detta sammanhang; att sign. Pengar etc. hanger upp sig pa att jag valt en finsksprakig nick kan lamnas darhan. Kanske jag byter till Librito?

mute: fastmansbandet har du givetvis ratt i, en marknad jag inte har en susning om. Det kan hoja vardet sa jag reviderar min kommentar.