Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Böcker & tidskrifter » Arkiver fram till 2009-december-30 » Provinens  

Författare Meddelande
Novis
Skickat lördag den 27 juni 2009 - 10.22:   

Ser att en bok där det talas om kunglig provinens ligger ute på Tradera, men vad räknas som provinens? Måste personen ha ägt boken i många år eller räcker det med att ha använt den nån gång? Vad gör det för värdet? Det är ju samma bok oavsett vem som har haft den.
Kirjanen
Skickat lördag den 27 juni 2009 - 12.01:   

Det heter proveniens, inte provinens. Vanligen avses att boken tillhort ngn person eller hort till ett viss bibliotek (t.ex. Proveniens: Säfstaholms Bibliotek). Det kan finnas flera personer l. bibliotek i provenienskedjan. Om kedjan ar obruten blir vardet generellt sett hogre. Kunglig proveniens ar vardeforhojande, liksom tidigare agares status: t.ex en vetenskapsman som verkade vid tiden for bokens utgivande eller en forfattare som var van med den aktuella bokens forfattare. Att ha last boken eller lanat den raknas inte som proveniens och ar dessutom vanskligt att pavisa. Vilket namn som helst i boken hojer inte vardet, och ar kedjan bruten sager det inte alltid ngt om proveniensen, dvs varifran det aktuella exemplaret kommer. Till Novis sista fraga: ja, det ar samma bok men den har en historia och den vardesatts av bibliofiler (eller andra intresserade, t.ex. en bok som harstammar ur din farfars bibliotek kan ha ett hogre varde for dig an samma bok som tillhort ngn annan). Skillnaden mellan proveniens och associationsexemplar far ngn annan reda ut.
Novis
Skickat lördag den 27 juni 2009 - 20.20:   

Tack för klargörandet Kirjanen. Dock bryr inte jag mig om ifall en bok kommer från min farfar eller någon annan så länge de är likvärdiga.
Kirjanen
Skickat lördag den 27 juni 2009 - 21.07:   

Ja, det ar ju upp till dig. Men proveniensen inverkar pa vardet; sa fungerar marknaden. Och proveniens medfor i manga fall att exemplar av samma verk inte ar likvarda.
PP
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 20 augusti 2009 - 16.10:   

Som exempel kan användas de tio budorden som ju finns i var värdelös Bibel. De budord som kan härledas till Moses är å andra sidan värda nästan hurmycketsomhelst. Detta anses bero på att Moses åberopade gudomlig proveniens även om han nog egentligen fick stentavlorna av Kains ättlingar. Som kanske iofs fått dom av Gud.
Kirjanen
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 21 augusti 2009 - 7.23:   

Det var ett stolligt exempel men vi har ju yttrandefrihet här i landet...
Fredrika
Medlem
Användarnamn: Fredrika

Meddelande nummer: 32
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 21 augusti 2009 - 8.46:   

Har vi det? Ja ifall man blir sugen.:-)