Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Böcker & tidskrifter » Arkiver fram till 2009-december-30 » Kok-konsten av Hagdahl  

Författare Meddelande
Göteborgskan
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 19 oktober 2009 - 20.26:   

Har en bok, Kok-konsten som vetenskap och konst av Dr. CM. EM. Hagdahl, Girons förlag 1879. Den är fin, har alla sidor kvar, en och annan fläck från användande i köket (alltså tidigare ägare jag använder den inte när jag lagar mat), en del sidor varsam itejpade igen ser ut att vara rätt proffsigt gjort. Inga sidor är oläsbara. Kan den vara värd något? Själv har jag köpt den för ett par hundralappar i en antikaffär i Haga i Göteborg. Det var inget antikvariat utan en affär som säljer allt möjligt. Rolig att läsa i är den i alla fall hur som helst även om de flesta recepten är ganska oanvändbara för moderna kök.
Göteborgskan
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 19 oktober 2009 - 20.28:   

Tillägg:

Exakt så här står det på förstabladet i boken:
Kok-Konsten som vetenskap och konst med särskildt afseende på helsolärans och ekonomiens fordringar
Gris-Greger
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 20 oktober 2009 - 10.33:   

Om man tittar på antikvariat.net verkar det som om du inte har betalat något överpris. Å andra sidan är det ju överlag större och bättre antikvariat som lägger ut sitt sortiment där, och priserna är därefter.
Britta
Medlem
Användarnamn: Britta

Meddelande nummer: 687
Registrerat: 8-2009
Skickat tisdag den 20 oktober 2009 - 18.15:   

Göteborgskans exemplar förefaller vara originalupplagan. Skicket dessvärre inte det bästa, ändå får du säkert pengarna tillbaka. Kanske t o m med lite ränta.
Göteborgskan
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 21 oktober 2009 - 20.39:   

Tack för era svar, då har jag nog betalat vad den är värd ungefär, känns ju alltid trevligt att veta att man inte har betalat överpris. Tycker det är en rolig bok att läsa i som ger råd om allt från hembiträden till matlagning. Gillar böcker som speglar hur vår syn på saker och ting i samhället har sett ut. Mat är ju lika centralt oavsett vilken tidsperiod eller land det handlar om.
M.
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 7 november 2009 - 15.30:   

Jag sålde en på Tradera för något år sedan och fick drygt en tusenlapp för den. Å andra sidan hade jag själv betalat tusen kronor för den trettio år tidigare, så någon lysande affär var det ändå inte.
Kirjanen
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 7 november 2009 - 19.21:   

Begreppet "itejpade" får mig att rygga tillbaka. Att använda tejp vid reparation av gamla böcker är ett otyg och inverkar vanligen negativt på värdet.
Göteborgskan
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 8 november 2009 - 17.20:   

Ja kanske tejpningen sänker värdet, nu ska jag ju inte sälja den utan jag köpte den för att det var en intressant bok. Kanske har jag då betalat lite för mycket av den men den pryder sin plats i hyllan och jag är glad över den ändå!
Kirjanen
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 9 november 2009 - 6.48:   

Ja för all del, slit med hälsan.
X
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 10 november 2009 - 12.27:   

Vilka recept är oanvändbara för moderna kök?
Göteborgskan
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 10 november 2009 - 16.38:   

För det första får man räkna om alla måttenheter, det går naturligtvis att ta reda på vad 1 ort, 1 skålpund o.s.v. är men det är ett drygt jobb att räkna om recepten. Sen är många recept också gjorda för mycket större sällskap än vad vi normalt har i ett hushåll idag, vi är två i vårt hushåll och att då laga mat enligt recept som kanske är gjorda för 25-30 personer är inte så praktiskt. Detta går också att räkna om naturligtvis men proportionerna riskerar att bli lite konstiga ibland. Sen finns det också en hel del ingredienser som vi inte använder oss av idag. Helt oanvändbara är väl inte recepten men det kräver en del jobb och då kanske det är lättare att använda sig av en något modernare kokbok än en från 1879.
NVA
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 23 november 2009 - 23.59:   

Vill man gå åt andra hållet finns "Hielpreda i hushållningen" (Cajsa Warg) från 1700-talet med frakturstil och förmodligen ännu mer udda ingredienser. :-)