Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Böcker & tidskrifter » 212 år gammal bibel  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2012-september-29Jarl_rutger_von_urpi29-9-12  20:58 
Arkivera tills 2012-oktober-1enea1-10-12  18:59 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Hyperboré
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 31 mars 2013 - 21.50:   

Utan att lägga mig i värderingsdiskussionen (har ingen kompetens) tycker jag att Skogis tar upp en intressant fråga. Vad gör man med gamla biblar, ingen i tidigare generationer har verkat "våga" slänga dem eftersom det känns som en "synd". Jag har själv ett antal. Vad gör jag?
AB
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 31 mars 2013 - 22.51:   

Hur långt ifrån äldre generation värderingar och tankar, har dagens generation
av "moderna" människor kommit egentligen ?
... eller ska man i stället säga ...
Hur lågt har dagens generation av "moderna" människor sjunkit i respekt, aktning och kunnande om/för (föremål) hantverk och dess tillverkning.

Själv är jag inte över medelåldern, men känner en stor sorg och avsky för denna mentalitet av "köp och släng" som dagens bortskämda och lata "moderna" människor har vuxit upp i, men den går ju i linje med okunskapen om vart mjölken kommer ifrån och hur hamnar den i tetrapacken m.m.

Som troligt svar till din fråga (Hyperborè) är att det inte handlar om att "våga" eller "synda" för tidigare generationer, utan om respekt för de få ting/saker som man ägde (om man lyckades spara ihop och köpa något utöver mat och kläder) och som man vårdade med största omsorg för att kunna ge vidare till nästa generation.

En bibel eller psalmbok var inte gratis på den tiden, men det var något som en god kristen ansåg vara en nödvändigt inköp.
Dock köpte man sällan några andra böcker hos arbetarfamiljerna, eftersom man inte hade råd och inte hade man tid (efter 16-18 timmars arbete per dag, måndag till lördag, vilodag på söndag) att lata sig med att läsa böcker.
Dom nöjena hade endast överklassen dvs borgarna råd med och även tiden.

Idag finns tiden och ekonomin för att läsa böcker, men många har blivit så lata, okunniga och ointresserade av att lära sig någonting (för det är ju såååå jobbigt) över huvudtaget om hantverk, tillverkning och vikten av att vårda sina saker.
För det är ju bara att slänga och köpa nytt som gäller :-(
AB
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 31 mars 2013 - 23.02:   

... och till Sven56 vill jag bara säga ...
Din bibel har ett värde och det värdet kommer bara att stadigt stiga i kronor, för varje bibel som dagens "moderna" människa kastar.

Det samma gäller också för alla andra böcker, tidningar och särtryck som "kreti och Pleti" anser är helt värdelöst.
AB
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 31 mars 2013 - 23.28:   

Upp med hakan alla samlare av böcker och tidningar, för vi lever ju i "guldåldertider" :-)
Ingen konkurrans av den yngre generationen vid inköp och budgivning :-) :-) :-)

Därför ska man rikta in sig på att köpa de böcker och tidningar (äldre och nyare) som är i de bättre skicken och först och främst originalupplagorna, därfter böcker med handskrivna dedikationer från författarna.
Böcker med exlibris börjar ju också bli ett unikum, för inte är det många idag som specialbeställer sitt privata exlibris.
AB
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 1 april 2013 - 0.22:   

När de yngre ev. har "vaknat upp" och blivit några år äldre och inser/kommer till insikt om att även böcker och tidningar har ett värde ,,,
... och att det hela tiden ökar i värde, så har i alla fall vi på AP köpt de bästa :-)

Jag tror att jag har berättat för er om vår dotter, som i alla tider har sagt att när vi inte finns mera dvs, är döda, så skulle hon göra ett bokbål och bränna upp alla böckerna. Har jag inte berättat det, så vet ni det nu.
Men ett hopp har tänts hos oss :-)
Hon har träffat en man (sedan tre år tillbaka) som inte är uppväxt med några böcker i föräldrahemmet och har haft en turbulent uppväxt.
Han är helt exalterad när de kommer hem till oss och han går från bokhylla till bokhylla, tar ut någon eller några böcker och sätter sig och bläddrar/läser i dom.
Så nu har vi börjat få vetskap om vad han finner intressant och därför har vi börjat att köpa b.la. böcker till honom när han fyller år och till jul, vilket är mycket uppskattat och han har börjat att läsa mer och mer.
Innan hade han aldrig läst någon bok, efter avslutad skolgång.

Så nog finns det hopp även bland den lata "slit- och slänggeneneration" :-)
Hyperboré
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 1 april 2013 - 21.23:   

Tack AB för det långa inlägget. Men jag förstår inte på vilket sätt jag visar respekt genom att bevara sju biblar som jag numera har i min ägo. Jag läser aldrig i dem och om jag mot förmodan plötsligt skulle vilja börja göra det så räcker det med en eller två biblar. De flesta andra människor i Sverige har också ett antal som de har ärvt (undantagandes invandrade muslimer) så det är osannolikt att de vill ta över dem även om de skulle få dem gratsi. Det enda som jag åstadkommer genom att ha dem kvar i min bokhylla är ju att överlåta samma bekymmer till mina barn när jag dör (jag är redan över 70).

Men trots att jag inte är särskilt religös (fast så kanske det inte heter, en människa är nog språkligt sett inte religiös utan troende?) känns det som en "synd" om jag slänger dem. Gud kanske ändå finns och då kanske han blir sur på mig (nu resonerar jag som Röde Orm som bad såväl till Tor som till Allah - för säkerhets skull).
AB
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 3 april 2013 - 0.35:   

HaHaHa :-)
Inte är det väl någon "synd" att göra sig av med någon bok som man inte vill ha kvar eller kanske inte kan ha kvar.

Vi har själva fått vår beskärda del, när mina bokälskande/samlande föräldrar dog och när min frus föräldrar dog blev måttet rågat, då fick vi överta ytterligare en boksamling på flera tusen böcker, som har blivit ihopsamlat under tre generationer tillbaka.
Och själva har vi samlat på oss böcker under åren.
Så vi har fått hårdgallra, det kan jag försäkra dig/er.

Men vi brukar alltid först fråga våra barn, släkt och vänner om dom vill ha något av de saker/böcker som vi har tänkt göra oss av med.
Säger dom, nej tack, så lägger vi ut dom till försäljning och då kan det hända att man har turen att få någon krona för tingen/böckerna.

Dock har vi alltid vänt oss till antikvariaten här i staden, så att de har fått titta om de hittar något som är intressant för dom.
Men de är/har blivit väldigt sparsmakade, för det finns ju så oändligt mycket böcker och inte ens deras utrymmen och lokaler är ju oändliga.

Det som ändå inte går att sälja, skänker vi till loppisarna, så kanske vissa böcker ändå kommer till glädje och nytta hos någon som uppskattar dom.

Många har ju klagat på (Brittas) värderingssvar, som till 99% är 0 och ingenting värt, men h*n är inte ensam om den inställningen när det gäller böcker.
För det samma säger även boupptecknare :-)
Men många av dom kanske har svårt att skilja på dasspapper och pergamentband, så det är inte konstigt.
Men om man skulle visa en guldtacka/föremål, Zornmålning, Hauptbyrå eller en vacker Mingvas, så skulle ingen, inte en Britta, säga att dom är värdelösa :-)
Eller hur ?
Varför är då böcker så undervärderade i dagens läge ?
Brutus
Medlem
Användarnamn: Brutus

Meddelande nummer: 333
Registrerat: 8-2010
Skickat onsdag den 3 april 2013 - 21.31:   

"Det som ändå inte går att sälja" har väl ingen loppis glädje av?
:-)
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 5 april 2013 - 0.18:   

Via nätet når man ju inte ut till alla intresserade av böcker, eftersom bokköparna/samlarna oftast vill hålla i boken, granska skicket och bläddra i dom för att se om alla sidor finns med inkl. för- och eftersättsblad och om det är en illustrerad bok, så vill man ju vara säker på att alla illustrationer och ev. planscher finns med.
Letar man dessutom efter originalupplagor eller de först översatta upplagorna, då gäller det att säljaren har stora kunskaper om vilken av tryckåren i böckerna som är den rätta.
Väldigt många privata säljare och antikvariatsinnehavare (oftast nya och ovana) har svårt med det sistnämnda eller helt sonika vill mörklägga det.
Det är lika illa som när säljare skriver att något är i silver, när det i själva verket är nysilver (vilket inte är silver) eller att något är i guld, fast det bara är pläterat.

Inget av detta kan du vara helt säker på om du handlar böcker på nätet, förrän du har hittat en kunnig, ärlig, seriös och tillförlitlig säljare.

Här AB och ni andra har ni något intressant att titta på, om ni inte redan har gjort det: http://urplay.se/Produkter/174829-Systemfel-som-hotar-varlden#amnesord-kapitalis m
AB
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 6 april 2013 - 15.25:   

Intressant TV-program !
Det kanske är en del av förklaringen till min fråga angående tingens och böckernas värde.

...och som svar på Brutus fråga, så ligger det nog en rimlig sanning i det som :-) skriver och dessutom har antikvariaten sina egna "runners" som åker runt på loppisarna och köper upp "godbitarna" till lägre priser än vad de kan köpa böckerna för, direkt från privatpersonerna.
Orvar
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 6 april 2013 - 17.51:   

Guds ord är evigt och kan inte värderas tillräckligt högt.
Brutus
Medlem
Användarnamn: Brutus

Meddelande nummer: 337
Registrerat: 8-2010
Skickat lördag den 6 april 2013 - 19.38:   

Det var väl mindre en fråga och mer ett konstaterande att en del betraktar loppisar som sopstationer.
AB
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 6 april 2013 - 22.44:   

Sven56 och ni andra som anser att biblar är värdelösa, då ska ni titta på detta avsnitt av den amerikanska antikrundan :
http://www.tv8play.se/program/antiquesroadshow

Här värderas en sönderskjuten bibel från slutet av 1800-talet
(innehållande ett brev) till 4000 dollar (25 094 SEK)
och en uniformsknapp till 6000 dollar (38 928 SEK).