Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Böcker & tidskrifter » Serier från 1938  

Författare Meddelande
ericsson
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 4 juni 2013 - 19.28:   

kalle musse mm från aftonbladet ihophäfftad sammling frå 1938 sammlar värde ?
ericsson
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 4 juni 2013 - 19.30:   

AB
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 4 juni 2013 - 23.19:   

Kalle gjorde svensk seriepremiär i Svenska Journalen nummer 21/1935 (utgiven 26 maj 1935). Titeln var "Nasse Nöff och Fåglarna Flax". Kalle förekom i första serien, dock ej namngiven. Han fick senare heta "Ankapetus" i Svenska Journalen. Hemmets Veckotidning publicerade "Micky Mus", deras namn på Musse Pigg, från och med 1933. Första gången Kalle var med var i nummer 25/1935 (utgiven 21 juni 1935) under namnet "Kalle Anka" i serien "Knutte, Putte och herr Anka". Detta kan vara första gången namnet "Kalle Anka" användes i Sverige, men vem som hittade på det är okänt. Senare samma år syntes han även i Stockholms-Tidningens återtryckningar av Musses dagstripp (till en början under namnet Tusse). 1937 utgavs det första numret av Musse Pigg-tidningen, där Kalle redan från starten var en återkommande karaktär. Musse Pigg-tidningen är anmärkningsvärd dels genom att den betraktas som Sveriges första serietidning, men också för att den innehöll de till dags dato enda svenskproducerade disneyserierna. Samma år, 1937, kom även bilderboken Musses små kusiner ut på svenska. Här får Kalle i uppgift att passa Musse Piggs brorsöner - som här benämns som Musses kusiner. Noterbart är att Kalle här har ett namn som vi idag inte är vana vid - han kallas "Onkel Magnus". Detta har fått som följd att Kalles fullständiga svenska namn på senare år har blivit "Karl Magnus Anka". Det är bland annat under detta namn som han presenteras i den svenska översättningen av Don Rosas släktträd, och detta är även hans fullständiga namn i serierna om Kalle Ankas barndom som publiceras i Kalle Anka & C:o och Kalle Ankas Pocket sedan år 2000.

Kalles dagsstripp fick Sverigepremiär på Aftonbladets seriesidor, den 7 april 1938, och där den stannade den till 1977. Hans söndagssida publicerades i veckotidningen Vårt Hem (som sedermera gick upp i Året Runt), med start i nummer 14/1940. I artikeln som lanserade Kalle i Vårt Hem presenterades han för övrigt som "Karl Anka" - i serierna bar han dock namnet Kalle, som redan då uppenbarligen var tänkt som ett smeknamn. 1941 gavs den första utgåvan med Kalles namn ut - julhäftet Kalle Anka, som än i dag publiceras i slutet av varje år.

I september 1948 släpptes första numret av Kalle Anka & C:o, och sedan dess har det blivit en enorm mängd av svenska Kalle-utgåvor.

http://www.dn.se/kultur-noje/kalle-anka-drog-in-sexsiffrigt
ericsson
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 14 juni 2013 - 22.52:   

har det något värde eller vad ska jag göra med det vedspisen?
Skogis
Medlem
Användarnamn: Skogis

Meddelande nummer: 274
Registrerat: 1-2010
Skickat fredag den 14 juni 2013 - 23.25:   

Visst har serierna ett värde.Hur stort beror på skicket, och hur många sidor det är.Minst några hundralappar,kanske någon tusenlapp.Det är ett mycket ovanligt material.Traderas auktioner på svenska serier är ett ställe att prova med något album.Lägg ut med lågt utropspris,och ganska högt reservatinspris,så får du se hur stort intresse det finns.Men vänta gärna ett par månader, tills det blir bättre fart på Tradera.Meddela gärna här, när du lägger ut.Jag är intresserad , och kommer att bjuda.
ericsson
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 14 juni 2013 - 23.51:   

ok tack för svaret det kan nog bli tradera då framöver