Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Böcker & tidskrifter » Gammal bok 1649  

Författare Meddelande
Björn nilsson
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 7 juni 2013 - 6.25:   

Evangeliorum anniversariorum analysis. Richtigh förklarning, öfwer alla sön- och helge dagars ewangelia ...

Hittade bla .ovanstående bok efter pappa
Googlade lite och såg att den var tryckt 1649 i linköping av christopher Gunter
Fiinns det något värde i den?
Är inget man sätter i bokhyllan,iaf inte för mig
mute
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 7 juni 2013 - 7.20:   

Nathanael Tilesius levde 1565-1616. Flitigt skrivande tysk teolog. Det verk som Björn Nilsson frågar om skall i komplett skick bestå av fyra delar, utgivna i svensk översättning 1644-1649. Total ca 2700 sidor!
Frågaren har tydligen del 4.

Priset beror främst på har boken är bunden, eller låt mig säga skicket (det dekorativa värdet!). I ett vackert pergmentband kan man i bästa fall inhösta några hundralappar, kanske lite mera av någon som förblindas av åldern på boken.
Björn Nilsson
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 7 juni 2013 - 10.40:   

tack!
Då är den inte mycket att ha.
Då åker den i soporna med resten av böckerna:-)
Tack för informationen!
Allt är inte guld
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 7 juni 2013 - 22.52:   

Japp, det är rätt, men se till att den hamnar bland de sopor som bränns i värmeverket så den gör lite nytta. Eller så ger du bort den till typ Röda korset som kan sälja den för några hundra.
Bibliofil
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 16 augusti 2013 - 15.41:   

Hoppas du inte har hunnit slänga boken. Günthers Linköpingstryck är sällsynta. Är den komplett och i gott skick bör du åtminstone kunna få några tusenlappar, defekt eller i sämre skick en femhundring. Det finns många samlare av 1600-talslitteratur. Dessa tidiga tryck är också en viktig del av vårt kulturarv. Lägg ut den på Tradera och låt marknaden sätta priset.
AB
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 16 augusti 2013 - 18.52:   

"I skuren av onödiga eller förvirrande svar", som någon uttrycker sig om andra personers inlägg, så är det riktigt trevligt när det kommer positiva, sakliga och riktiga inlägg av bokälskare som trots risken för "glåpord" vågar ange ett visst värde som riktlinje för äldre böcker :-)
Sofia
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 30 december 2013 - 21.43:   

Hjälp, vilka svar! Vi har en 1600-talsbok som just nu år på auktion för minst 5000 kronor. Tala med ett riktigt auktionshus!
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 160
Registrerat: 9-2013
Skickat måndag den 30 december 2013 - 23.19:   

Ja, det är nog klokt, det Sofia skriver!

Tyvärr är det väl så att de flesta böcker, trots ansenlig ålder, inte kostar så mycket idag, även om det finns undantag. Är det inte planschverk, viktiga naturvetenskapliga skrifter eller reseskildringar så är det i regel låga priser. Inte på grund av att det saknas betalningsvilja, många samlare är beredda att lägga både en, två och tre kronor vid behov, men det är tyvärr en åldrande och minskande skara just nu så efterfrågan är inte tillräcklig för att hålla uppe priserna nu när det kommer ut en sådan ofantlig mängd böcker på marknaden i och med att Internet gör det så enkelt både att ta reda på vad det är man har och att försöka sälja det.

Även för en rutinerad samlare kan det vara svårt att ha den aktuella prisbilden klar för sig, så det är helt klart tillrådigt att uppsöka någon som omsätter tillräckligt mycket böcker för att ha koll på vart strömmen bär just nu. Det är dock inte alltid som ett auktionsverk kan ge den bästa expertisen i det här fallet, då de bara registrerar högsta priset någon var villig att betala vid ett specifikt tillfälle, medan antikvariatsbokhandlare kan nå specialsamlare under lång tid och därför många gånger både sälja intressanta verk för betydligt högre belopp och ibland även köpa in dem för högre belopp än auktionshusen kan sälja desamma för.
Anders Hedman
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 21 januari 2014 - 11.51:   

Man är ju galen om man slänger en bok från 1600-talet i soporna.
Pelikanen
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 11 februari 2014 - 18.55:   

Ja vi får i våra stilla sinnen hoppas att tråden startades av ett troll. Ingen människa vid sina sinnens fulla bruk kastar bort ett föremål från 1600-talet bara utifrån några anonyma kommentarer på ett nätforum.
mute
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 16 februari 2014 - 17.26:   

Svaren i denna diskussion rymmer flera intressanta utflykter i bokvärlden. Björn Nilsson som formulerade frågan ville inte ha boken i sin hylla. När jag (mute) då antydde en prisbild, några hundralappar, kanske lite mera.., då klipper frågaren, som tycks vara vid god kassa, att då "åker den i soporna". Kanske är han medveten om att han då, för ros skull?, höjer pulsen hos många. Signaturen Bibliofil är orolig för att hotet om att kasta är verkställt, och bidrar med uppgifter om att Günthers Linköpingstryck är sällsynta, att gamla böcker tillhör kulturarvet och att det finns många samlare av 1600-talslitteratur. Om inte detta skulle räcka för att få Björn Nilsson att uppsöka sitt soprum, så utlovas att "den" kan inbringa "några tusenlappar". Detta löfte om tusenlappar gläder naturligtvis signaturen AB som inte har glömt tidigare påpekanden om "förvirrade" svar, och ger beröm för att någon vågar "ange ett visst värde som riktlinje för äldre böcker". Vad är det för riktlinje som avses?
Signaturen Sofia ropar på hjälp, uppenbarligen upprörd över någons värdering, och Sofia tycks tro på riktlinje-tanken att om en bok, vilken talas det inte om!, utbjuds för 5000 kr, så följer av detta att...., vad då? Och så uppmanas vi att tala med "err riktigt auktionshus". Då vill man ju veta vilka auktionshus som är riktiga?, och därtill kompliceras ju det hela av att riktiga auktionshus ju inte köper böcker, utan i bästa fall kan gissa vad de kan bli sålda för. Funderingar om detta finns i Konstnovisens insiktsfulla kommentar!

Nyfiken är man ju! Vad var det för bok från 1600-talet som du sålde på auktion Sofia. Och vad blev priset?
masse
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 18 februari 2014 - 20.12:   

En mycket saklig sammanfattning av Mute på hela tråden på en gång. Nyfiken är man ju som sagt på det sistnämnda
Marguerite
Medlem
Användarnamn: Marguerite

Meddelande nummer: 5
Registrerat: 10-2014
Skickat måndag den 20 oktober 2014 - 13.44:   

Min pappa som nyss gått bort hade väldigt mycket böcker, mest religiösa saker.För några år sedan åkte vi till 2-3 antikvariat, men fick svaret att just religiösa böcker oavsett ålder finns sådana mängder av att dom inte har något värde....
Nu har jag "resten" av hand bibliotek och eftersom både jag och min man är bokfreekar så kan inget slängas. Just nu lägger jag ut en del på bokbörsen och resten har skänkts till frälsis, det kan ju finnas intresse där.
Annars håller jag med mute, det är sällan man blir rik på att sälja böcker :-)i vårt fall handlar det nu om absolut platsbrist :-)
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 447
Registrerat: 9-2013
Skickat måndag den 20 oktober 2014 - 21.31:   

Det är en sanning med modifikation, för även om de vanligaste böckerna finns i mängder så är en del mycket sällsynta och intressanta för kyrkohistorier och teologer. Fortfarande inte så stora priser i regel, men efterfrågan finns. Tycker att du gör helt rätt som lägger ut dem på Bokbörsen!