Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Böcker & tidskrifter » De tre musketörerna utgiven 1900  

Författare Meddelande
Peter Bubbla
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 20 mars 2014 - 20.20:   

Hej igen. Fick så många intressanta kommentarer på bibeln jag lade ut här så jag provar en bok till. Någon med info om denna. Frågar igen om den är vanlig eller ovanlig :-) Tryckt i Norrköping år 1900
Norrköping
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 20 mars 2014 - 20.46:   

Här finns den i vart fjärde hem.
Brukar vara flera i en serie.
Melker von Brylling
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 20 mars 2014 - 20.57:   

Alexandre Dumas fanns ju i tvenne upplagor, den äldre och den yngre. Det sägs att den yngre brukade presentera den äldre på följande sätt: "Detta är min far, han är ett stort barn". Till historien hör möjligen att d ä var kvartsn---r. Nu hör detta inte till saken men ändå.
En anan afrikan som nådde ryktbarhet i Europa var ju Avram Petrovitj Gannibal (Ibrahim Hannibal) som
Med sin andra hustru Christina Sjöberg fick en mängd barn och blev stamfar till förutom Alexander Pushkin även delar av den engelska högadeln.
Sug öå den alla nynassar.
AB
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 20 mars 2014 - 23.24:   

Alexandre Dumas den äldre
http://sv.wikipedia.org/wiki/Alexandre_Dumas_den_%C3%A4ldre

Alexandre Dumas den yngre
http://sv.wikipedia.org/wiki/Alexandre_Dumas_den_yngre
mute
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 21 mars 2014 - 0.02:   

De tre musketörerna är ju en mycket vanlig bok. Kanske tom så vanlig som "Norrköping" abtyder. Antalet upplagor på svenska torde ligga mellan 50 och hundra! Flera olika översättare, bearbetningar osv. Ofta utgiven i två delar.
Genom att boken är så vanlig är värdet, bortsett från de allra första svenska utgåvorna, utan något egentligt ekonomikst värde.

(Ett gott råd är att vara lite mer generös med uppgifter om de böcker du frågar om. Om man t ex får veta antal sidor, vem illyustratören är etc - ja då kan svaren bli böttre underbyggda.)

Den avbildade boken är ett gott exempel på de, ofta rikt dekorerade band, som bokkolportörer saluförde. Ofta tryckta på rätt dåligt papper, och rätt ofta levererade häftesvis, löpande. Som final kunde man köpa pärmarna och låta binda in det hela. Men tryckaren/förlaget kunde också binda samman det hela till en "färdig" bok.
Peter Bubbla
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 21 mars 2014 - 6.30:   

Tack Mute för info.. Ska tänka på att vara mer utförlig med mina frågor :-)
AB
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 21 mars 2014 - 12.24:   

En illustrerad upplaga som är tryckt i Norrköping verkar ändå inte vara något vanligt förekommande http://www.antikvariat.net/get/search.cgi?post

Står det eventuellt Sörlins Förlag i din (Peter Bubbla) bok?
Det finns boksamlare som söker böcker och samlar just från det förlaget :-)
Melker von Brylling
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 21 mars 2014 - 14.20:   

När jag var en liten gosse fann jag det obegripligt att den hette dom 3 musketörerna när dom var fyra och bokas huvudperson är just den fjärde. Man begriper inte alla finesser när man är barn. Men häftig läsning var det även om barnversionen saknade dom alltför eldiga erotiska bitarna.
Peter Bubbla
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 21 mars 2014 - 20.29:   

Johan jönsson boktryckeribolag står det
AB
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 21 mars 2014 - 23.33:   

Står det inte: Johan Jönssons BoktryckeriAktiebolag, Norrköping?

I vilket fall som helst... är det dom som har tryckt texten på papperet/arken, men står det inget namn på vilket förlag som har ansvarat för utgivningen?
Ibland kan namnet stå på sista i boken, vilket kan förekomma i äldre böcker.
AB
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 21 mars 2014 - 23.34:   

Ibland kan namnet stå på sista sidan i boken... ska det givetvis stå.
mute
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 21 mars 2014 - 23.40:   

Signaturen AB lämnar en länk till antikvariat.net, förmodar jag med det outtalade beskedet att inget finns att hitta om den aktuella boken där!
Än mera upphetsad kan man, om man är lagd åt det håålet, bli, när man upptäcker att boken ej heller finns förtecknad i Kungliga bibliotekets katalog! (Men dra inga ekonomiska växlar på det!)

Boktryckaren Johan Jönsson etablerade sig i Norrköping 1873 (och flyttade 1875 dit sin verksamhet från Linköping). Hur länge Jönsson verkade i Norrköping vet jag inte.

Namnet Sörlin är ju stort i bokkretsar i Sverige. Men några samlare av Sörlin-böcker har jag aldrig mött! Men jag hoppas att de finns.
Dock undrar jag - fanns Sörlins boktryckeri/förlag i Norrköping redan 1900? Jag trodde att dom kom igång på 1940-talet. Vi inväntar besked från signaturen AB.

En intressant slutsats av denna fråga blir - även en till synes vanlig bok kan gäcka den bibliografiskt intresserade. Tänk om det hade varit med böcker som med t ex frimärken! Att hitta ett frimärke från 1900 som inte kan beläggas eller finns med i kataloger - det hade ju gjort en upphetsad. Men Dumas tryckt av Jönsson i Norrköping - tja....
Norrköping
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 22 mars 2014 - 0.15:   

Inget seriöst antikvariat lägger upp en sådan bok på nätet. Kan möjligen finnas på förfrågan i butik men varför inte leta efter motsvarande på myrorna eller liknande returpappershanterare.
mute
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 4 april 2014 - 9.01:   

Bäste AB!

Jag kan inte låta bli att bli lite besviken. I auktoritativa ordalag har du berättat att det finns samlare av böcker från Sörlins förlag. Jag utgår från att du har rätt, och de gömmer sig någonstans! Men frågan till dig var - fanns Sörlins förlag redan i början av 1900-talet? Det blir liksom bättre kvalitet på Antikprat om man kan belägga sina påståenden, ja kanske till och med kunskapsskapande! Åtminstone för samlare av Sörlin-böcker är det ju värdefullt att känna till förlagets historia och utgivning. Jag väntar på mera kunskap!