Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Böcker & tidskrifter » Bok från 1765  

Författare Meddelande
Sredna
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 29 januari 2015 - 21.05:   

Jag har en bok 1765. Den ligger mest i vägen och känns för gammal för pappersinsamlingen. Var får man fatt på hugade spekulanter som kan tänkas vara intresserade av denna bok?
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 557
Registrerat: 9-2013
Skickat torsdag den 29 januari 2015 - 21.20:   

Den ser ut att vara i för dåligt skick för att sälja på bokauktion, så det är nog lättast att sälja den på Tradera.
säljbart
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 29 januari 2015 - 22.06:   

Bokbörsen.

ord ord ord ord
säljbart
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 29 januari 2015 - 22.18:   

Använder själv www.bokborsen.se för att sälja mina gamla böcker. Har alltid fungerat jättebra, når rätt målgrupp, billigt.

Släng inte denna fina gamla bok!
mute
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 29 januari 2015 - 22.34:   

Hur kan man se att boken är i dåligt skick? För sin ålder tycker jag att den ser intressant ut! Boken är skriven av Henri-Joseph Du Laurens (1719-1797). Första upplagan från 1765. Skall innehålla 4 + 378 +2 sidor. Finns i senare upplagor, även från 1900-talet! Boken är inte vanlig, och sett över Europa skall man nog inte bli förvånad om antikvariat har ett utpris i spannet 1000-4000 kronor. Allt under förutsättning att boken är komplett och även invärtes i god kondition.
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 558
Registrerat: 9-2013
Skickat torsdag den 29 januari 2015 - 23.15:   

Inlagan ser ju av titelbladet att döma ut att vara i god kondition, men bandet är ju hårt slitet. Och tyvärr så har ju boksamlandet blivit ganska ytligt på senare år; Det är markant skillnad i pris och efterfrågan på ett verk i ett vackert band och ett med slitet band, även om inlagan är gott skick på bägge exemplaren.

Bokbörsen är ett gott råd om man vet vad man skall begära och inte har något emot att vänta på köpare. Tradera är den enkla lösningen om man vill avyttra något snabbt. Har man ett antikvariat i närheten som sysslar med äldre litteratur så är även det ett alternativ.
Sredna
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 30 januari 2015 - 14.36:   

Tack för alla svar. Har räknat sidor nu för att se om jag har vad "mute" vet är en komplett bok. Först kommer 4 blad (eller 8 sidor) som nog bäst kan beskrivas som tryckta försättsblad. Sedan 378 sidor text följt av en sida med en lista som kallas "Fautes d'impression ā corriger". Så i mitt exemplar stämmer inte 4+378+2 om man inte räknar de åtta första sidorna som fyra tryckta och den sista tryckta som två sidor då den har en otryckt baksida. Jag har sålt en del ärvda moderna böcker på Bokbörsen och jag är väldigt nöjd med den sidan så denna bok hamnar nog där till slut. Om mute har rätt borde prislappen vara fyrsiffrig. Jag måste försöka hitta något annat exemplar på nätet så jag kan lägga ut den till ett attraktivt pris utan att varken ge bort boken eller vara oförskämt gnidig. Jag tycker själv att inlagan är i mycket gott skick efter 250 år. Utsidan är nog mer torr än sliten även om slitage förekommer. Första (?) ägaren har satt en namnlapp i boken. Spännande namn. Jag ska lägga upp en bild på namnlappen här under. Kan någon hjälpa mig att klura ut ven förste ägaren var?
Sredna
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 30 januari 2015 - 14.39:   

Här kommer namnet på den tidigare ägaren
Lisa_i_kassan
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 30 januari 2015 - 18.28:   

Gissning...

Femte bokstaven i efternamnet ser visserligen ut som ett "h". Men om det kanske egentligen är ett "k" så kanske det står "von Wilskman", som enligt uppgift är ett gammalt adelsnamn.

Se t.ex http://sv.geneanet.org/slaktforskning/sv/wilskman.html

Det kanske går att hitta någon med samma initialer i förnamnet där?

Alternativt att den förste ägaren härstammar från Tyskland, med tanke på att boken är inriktad på Berlin.
Lisa_i_kassan
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 30 januari 2015 - 18.37:   

Kanske denne Per Vilhelm född 1760? Initialer P. V.

www.adelsvapen.com/genealogi/Von_Wilskman

Scrolla ned en bit på sidan.
Lisa_i_kassan
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 30 januari 2015 - 18.42:   

Om man läser noga i omdömet på ovanstående länk, så framgår att denne Per Vilhelm von Wilskman var "djupsinnig tänkare, språkkunnig och lärd".

Det skulle ju kunna passa in på hans intresse för denna bok.