Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Leksaker & dockor » Arkiver fram till 2009-december-26 » Gula läppar, på barbie. » Arkivera tills 2009-januari-10  

Författare Meddelande
Beatnick
Skickat lördag den 10 januari 2009 - 1.13:   

Nog är det ändå lustigt Dollface så mycket som du uttalat dig här på AP under Barbiedockor och så vet du inte med säkerhet om gula läppar är original. En så allmänt känd sak bland samlare. Jag har inte samlat länge men det här fick jag lära mig snabbt.


Med all respekt till er seriösa AP-läsare men börjar ni förstå vad allt handlar om? Jag tror att jag gör det.
Dollface
Skickat lördag den 10 januari 2009 - 6.54:   

Beatnick: Exakt. Är jag inte säker till 100% så talar jag om det.
Dollface
Skickat lördag den 10 januari 2009 - 6.56:   

Beatnick: Kommentar till din sista rad:

Just denna tråd handlar om Barbieläppar.
novisan
Skickat lördag den 10 januari 2009 - 11.20:   

Titti, det är det jag undrar också. Är färgen som kallas för "lemon" ex en defekt som fått ett påhittat namn? I någon annons såg jag att den inte bara har ett namn utan dessutom är sällsynt...

Då jag inte minns några vita eller gula läppar så undrar jag om inte alla barbiedockor kommer att se ut så, eller om det är barbiedockor som ex legat illa förvarade som ser ut så och om inte det är en avart man borde försöka lära sig att undvika?

Vore roligt om någon vet om det är en orginalfärg.
om det är en defekt som uppstått på något särskilt sätt som man kan undvika genom bra förvaring? Dockorna blir ju inte yngre och yngre.

Dessutom är det trist om köpare betalar extra för en sällsynt färgställning på en docka om det är en defekt.
Gunvor
Skickat lördag den 10 januari 2009 - 15.04:   

Objektsbeskrivningar, Barbie

Jag har blivit ombedd att bidra med ett inlägg om objektsbeskrivningar i auktioner.

Nedanstående rekommendationer tillämpas vid Barbie-mässor och konvent och följer den modell som seriösa samlare har utvecklat under årens lopp.

Rent allmänt skulle man kunna säga, att en beskrivning bör utgå ifrån hur föremålet, plagget eller dockan har sett ut som nytt/ny.

Alla förändringar fram till den aktuella besiktningen bör framgå av beskrivningen. Det här är viktigt vid en försäljning och det påverkar priset. Det ligger i sakens natur att en säljare vill få så mycket betalt som möjligt. Därför ska köpare alltid före avslut ställa frågor till säljare om något är oklart, och noga överväga det prisvärda i sitt ev. köp. Om man betalar mycket för en sak med många fel, VAD SKA MAN DÅ BETALA FÖR EN SAK SOM ÄR PERFEKT? Vissa fel, som t.ex. har med föremålets livslängd att göra, har större betydelse för värdet hos ett samlarföremål än andra, mera bagatellartade fel.

Det är lätt att skriva när det gäller oanvända saker att de är i nyskick, eller så använder man de vedertagna beteckningarna för detta - MINT eller NM (NEAR MINT = ett tillstånd då sakerna inte längre är kvar i sin originalförpackning men ser olekta och fräscha ut). För saker som är kvar i sin OBS! FÖRSLUTNA originalförpackning gäller beteckningarna NRFB (never removed from box) eller NRFP (never removed from PAK). Ev. skador på sådana förpackningar bör också beskrivas.

Fläckar, hål, spruckna sömmar, lagningar eller saknade knappar, dekorationer, tillbehör etc. bör också nämnas liksom ev. fläckbehandlingar eller tvätt etc. som varit till skada för plagget. Det bör också framgå av en beskrivning, om något har tillagts som inte är original, t.ex. skor, skärp, spänne, knappar etc. eller smycken.

För dockor gäller samma sak. Skriv om håret är nött, bränt, klippt, det saknas hårpluggar eller frisyren är omsatt m.m. eller om det finns missfärgningar - eller behandlade sådana - t.ex. vid öronen (oftast gröna). Vidare om det är mer än ett hål i varje öra och ev. andra förekommande nålstick, sprickor, mus- el.dyl. bett el. andra skador. Om ansiktsmålningen är intakt, skriv det, eller beskriv vad som skiljer, eller om något är på- eller ommålat.

Dockkroppar med sina armar, händer och ben med målade naglar på fingrar och tår är ofta smutsiga men under lorten kan det tyvärr dölja sig allvarliga lek- eller rostskador. Beskriv allt efter bästa förmåga med utgångspunkt från hur det har sett ut från början som nytillverkat.

Om man läser i en beskrivning, att en docka är för "display", så avses mestadels en docka som har avvikelser från nyskick.

För mera kunskap om samlarområdet Barbie finns ett stort antal kataloger att tillgå samt Internet. Flera av AP;s användare har vänligt tipsat om olika sajter där information finns att hämta. Och för samlare, som vill dela intresset för Barbie med andra likasinnade och få svar på frågor, kan Barbie-ringen rekommenderas, en Internetbaserad samlarklubb där medlemsskapet är kostnadsfritt.

Redan här kan bekräftas, att Barbie inte målades i original med vita eller gula läppar, möjligen endast som underfärg till de röda i några olika förekommande nyanser. Detsamma gäller för lemon och butter (smör), som liksom de gula och vita är åldersförändringar. Detsamma gäller läppar som helt förlorat sin färg, s.k. nude.
novisan
Skickat lördag den 10 januari 2009 - 15.24:   

Gunvor. Intressant inlägg. Men hur är det med läppfärgen på barbie?

Lägg gärna ditt inlägg om objektsbeskrivningar antingen i en egen tråd. Ämnet är intressant men ot i tråden.
novisan
Skickat lördag den 10 januari 2009 - 15.25:   

Ah, Gunvor, förlåt, förlåt förlåt, jag läste slutet slarvigt, såg det först nu i efterhand. Ber om ursäkt!
nextseason
Skickat lördag den 10 januari 2009 - 15.39:   

ÄNTLIGEN!! Hittade Gunvor hit!! Thank god!!