Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Leksaker & dockor » Arkiver fram till 2009-december-26 » Barbie med platina hår.  

Författare Meddelande
Blackbird
Skickat fredag den 30 januari 2009 - 14.01:   

Jag har en undring....varför oxiderar håret på platinablonda barbiedockor? Vad ska man göra för att undvika detta?

En till fråga,hur avgör man att det är en PT 3 4 osv,går numreringen på PT till #6?
Gunvor
Skickat lördag den 31 januari 2009 - 9.32:   

Ja varför? Det måste man nog vara kemist för att kunna förklara. Men det är inte enbart Platinum-dockors hår som "oxiderar", det gör även andra hårfärger hos dockorna, t.ex. vissa brunetta färger övergår i rödbruna toner. Ett vanligt exempel är dockan Julia, första utgåvan, vars ursprungliga brunetta hår numera nästan alltid har övergått till flammande mörkrött (ruby red). Att det är en klimatisk påverkan (från omgivande luft, värme, kyla, fukt, solljus el. annat ljus) på dockans hår som orsakat färgförändringen, det är nog alla överens om.

De tidiga Ponytail Barbie-dockorna numreras från 1 till 6.

De första 4 har en solid (genomgjuten) kropp som alltså är tyngre än 5 och 6, som är ihåliga.

De första 3 dockorna tillverkades i en vinyl som visade sig inte vara färgäkta utan vitnade med tiden. Bäst har dockor klarat sig, som inte har blivit utsatta för dagsljus, utan har legat kvar i sina förpackningar eller som har förvarats i mörka utrymmen. Det är alltså även här sannolikt en fråga om klimatpåverkan.

4:orna behåller sin kroppsbeiga färg. Man kan ganska lätt skilja kroppen hos en 4:a från en 5:a eller 6:a p.g.a. den tyngre vikten. Man kan också trycka lätt med tummen på vinylen mellan halsen och brösten och känna, att vinylen hos en 4:a är lite mjuk/sviktande, alltså lite gummiliknande till skillnad från de senare dockornas hårda vinylkroppar.

Den tidiga "TM"-märkningen av kropparna övergick hos 5:an och 6:an till att märkas med ett "r" i en cirkel (enl. Sibyl de Wein etc, Encyclopedia/"den blåa bibeln").


Sedan finns det givetvis synliga skillnader i ansiktsmålningar och hos dockornas hår och frisyrer.

När vi ändå har ämnet Barbie uppe på AP, vill jag passa på att göra en liten korrigering av mitt tidigare svar angående dockornas läppfärger. Amerikanska samlare TROR på goda grunder att Platinum-dockorna målades med dels vita läppar och dels rosa läppar med vit underfärg. De vita läpparna kan med tiden tona över i lavender eller lavender blue (engelska uttryck). Jag har gjort långtgående efterforskningar om detta, men ingen av mina kontakter har kunnat besvara frågan med säkerhet. Tyvärr tar det lång tid att få saker och ting bekräftade, men om något nytt framkommer, ber jag att få återkomma till detta.
Blackbird
Skickat lördag den 31 januari 2009 - 17.09:   

Tack så mycket för svaret Gunvor då vet jag lite mer.
Helena
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 24 november 2009 - 15.04:   

hej jag har Barbie 5 st + Röd Barbiebox som jag vann på ett lotteri 1967-69. Vad kan det vara värt idag för en samlare
IA
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 25 november 2009 - 14.33:   

Helena
Om du har möjlighet så lägg in bilder på dockor och eventuella tillbehör typ kläder, skor, väskor osv. Beskriv även skicket på sakerna. Annars är det omöjligt att ge en bedömning av värde på dina barndoms dockor.